Meelis Kaldalu: me ei hakka volikogus lihtsalt striptiisi tegema (1)

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimisliidu Südamega Tartu esinägu poliitaktivist Meelis Kaldalu (36) on Tartus silma paistnud pargikaitsjana. Varem on meedia teda märganud mitme skandaalse seiga kaudu, näiteks riigikogust arvuti kaasa võtmise pärast. Kaldalu on lõpetanud Tartu ülikooli semiootikuna. Doktorantuur Tallinna ülikoolis jäi pooleli.
Valimisliidu Südamega Tartu esinägu poliitaktivist Meelis Kaldalu (36) on Tartus silma paistnud pargikaitsjana. Varem on meedia teda märganud mitme skandaalse seiga kaudu, näiteks riigikogust arvuti kaasa võtmise pärast. Kaldalu on lõpetanud Tartu ülikooli semiootikuna. Doktorantuur Tallinna ülikoolis jäi pooleli. Foto: Margus Ansu

Tartu volikogu valimistel sõgedaima kampaaniaga üles astunud valimisliidu Südamega Tartu nimekirja on kaasatud mitu  ühiskonna n-ö nõrgemat liiget. Seaduse silmis on neil kõigil valimisõigus ja ka kandideerimisõigus. Linnapeakandidaadina esitletava Erkki Hüva asemel vastab küsimustele kampaania keskmes olev punkpoliitaktivist Meelis Kaldalu.

Südamega Tartul oli plaan anda kandidaatide nimekiri valimiskomisjonile üle minut enne kella kukkumist, jõudsite kaks minutit varem. Kogu teie kampaania on olnud omamoodi piiri peal.

Eesmärk oli valimisliit registreerida esimesena ja kandidaadid esitada viimasena, väljendada nii, et esindame kõikide tartlaste tahet. Meil ei ole nimekirjas ühe liini esindajad, nagu näiteks Reformierakonnal, või nagu Keskil on tõmbluku põhimõttel eestlased ja venelased. Meil pole kontorit.

Erakonnad on püüdnud leida nimesid, kellega valijal on võimalus tajuda, et on tema moodi või seisab tema probleemide lahendamise eest. Teie puhul on spekter üpris kirev. Kellele mõeldes selline nimekiri loodud on?

Et kelle hääli me püüame ... Meie oleme programmipartei või probleemierakond, tõsi, ametlikult valimisliit. Meie siht on selge: võtame ette teemasid, kus linnavalitsus üritab linlastele ajupesu teha. Üks selline on üldplaneeringu teema. Olen tänaval ise lumega ja vihmaga käinud veendumas, et elanike arvamus ei ole päris selline, nagu üritab Jarno Laur kuvada, nagu üritab Indrek Ranniku. 

Teine teema on haldusreform. Meil on Eestis demokraatia, kohalikus omavalitsuses on üks demokraatia väljendusi rahva arvamus, mida saab teada rahvaküsitluse abil. Küsitlus valdadega liitumise üle viidi Tartus läbi, kuid selle tulemusi ei võetud arvesse. Üle kahe kolmandiku oli liitumise vastu.

Oligi teada, et hääletuse tulemus on kõigest soovituslik.

Ette oli teada, et see isegi ei soovita midagi, riigivanker veereb edasi, nagu tahab. Miks oli siis vaja seda üldse korraldada? Miks siis imestada, et aktiivsus oli vähene? 700 inimest läks välja, see on päris palju inimesi. 

Valimisliidu Südamega Tartu kandidaadid ei ole võibolla nii öelda pestud ja klantsitud, aga meie oleme see valimisliit, mis lähtub Tartu linnaelanike arvamusest, peab seda kõige olulisemaks. Tegime ka programmi sellest lähtuvalt. Me pooldame, et Tartu oleks roheline linn, terve kontseptsioon lähtuks sellest, et meil on palju parke.

Me kutsuksime siia välistudengeid Hongkongist, Shanghaist, Londonist, kus on küll parke, aga kus elutempo on sedavõrd kiire, et meie saaksime pakkuda tõsist alternatiivi. Väike linn, kus pargid on säilinud.

Me ei lähe ulmelisse tulevikku või ammusesse minevikku, seda olnud linna ju ei taastata. Oleme näinud Reformierakonna visioone kaubahoovi ala hoonestusest, seal ei ole sambaid, on klaaskobakas. Ja kes valmis ehitab? Meil on korruptsiooniohtlik olukord. Veevärgi nõukogust läbi käinud karastunud kujud võtavad mandaadi, otsustavad, siis arendavad. Tartu vajab puhastust või vahetust.

Esinumber Mart Niklus.
Esinumber Mart Niklus. Foto: Ove Maidla

Meie nimekirja esinumber on Mart Niklus, keda surume Tartu aukodanikuks. Sellega seostub hüüdlause, et puna­­oravate pidu on läbi. Aitab küll. Meil ei pea olema ringkäendust. No ma ei taha siin majas sellest rääkida. Kui palju seda puudutada, aga Margus Linnamäel on siin linnas teatavad ärihuvid, on ka Postimehe omanik ...

Meil on siin olnud haldusreformi ajupesu, et inimeste arvamus ei loe midagi. Või parkide näide, et peame täis ehitama, sest Eesti ajal oli nii, ja et pargid on punapärand. Võin pea panna pakule, et riigimaja ei tule klassitsistlik loss, tuleb umbes selline, nagu meil on superministeerium. Kõige parem ongi kast. 

Kuidas teie meelest võiks rahva tahet teada saada?

Meie linnavalitsus on läinud lihtsama vastupanu teed. Tartu Postimees ja ka Tartu Ekspress on püüdnud kajastada neid asju. Mitte niivõrd proaktiivselt, aga on linnaplaneerimist kajastav tegevus. Sotside ja Reformi koalitsioon mängib kaasamist. Tehke või rahvaküsitlus siduvaks. Ma pole savisaarlane, aga kui Savisaar tegi tasuta ühistranspordi, oli küsitlus siduv!

Teie võitlus parkide eest võib tartlasi kõnetada. Aga liigume edasi. Kui ma vaatan, milliseid pressiteateid on teie valimisliit terve virna välja saatnud, siis mis kuradi asi see on? Olgu peale kanepi legaliseerimise teema, aga seda materjali on raske isegi huumoriks pidada.

Meil on kanepist suuremaid probleeme.

Kas teie kampaania eesmärk on tõesti pääseda volikokku?

Tahame mõnes teemas võtta jõulisema seisukoha. Urmas Klaas on küll teie kolleeg olnud, siis Põlvas tegutsenud, riigikogus tegelnud, aga ta ei esinda Tartu vaimu. Meie linnapeakandidaat Erkki Hüva on võetud selleks, et näidata, milline üks tartlane peab olema.

Meie pressiteadet ei tahetud avaldada ja siis meie pressiesindaja, kes soovib jääda anonüümseks, pakkus selle žanri ...

Valimisliidu Südamega Tartu kandidaadid ei ole võibolla nii-öelda pestud ja klantsitud, aga meie oleme see valimisliit, mis lähtub Tartu linnaelanike arvamusest, peab seda kõige olulisemaks.

Tartu Ekspressi peatoimetaja Kaur Paves?

Ta eelistab jääda anonüümseks. Andsime vabad käed. 

Kui vastata eelmisele küsimusel, siis jah, eesmärk on volikogusse sisse saada. Siis volikogu istungid ei ole enam nii igavad. Me võime seal pulli ka teha, aga me esindame linnaelanike arvamust, me ei hakka seal lihtsalt striptiisi tegema.

Te olete meedia tähelepanu pälvinud, kui jätsite omaaegse presidendiproua Evelin Ilvese kätlemata, või kui riigikogust arvuti varastasite, või kui Eurovisioni lavale tungisite Conchita Wursti võidu ajal. Kui nendel tegudel ka mingi sõnum on, siis ma ei ole kindel, et see kohale jõuab.

Ta ei jõua hästi kohale. Mul on see taak, et olen Tartus kasvanud, aga kunstnikuna ei tahagi kommenteerida, mida sa teed. Tahad tekitada poleemikat. 

Miks te eelmine kord Tallinnas kandideerisite?

Ma poleks Tartus kandideerimas, kui poleks tulnud viie pargi täis ehitamise plaani. Sellest sai asi alguse. Mul hakkas nii kahju nendest puudest. See lõikaks ära minu sideme Tartuga. Ma olen nende puude all kõndinud ja mõelnud, et need on kindlad asjad, neid ei puutu keegi.

Parkidesse ehitamine on vastuolus arengudokumentidega, on linlaste tervise suhtes vale otsus. Parkidel on oma mõte. Hoonest tuleb minna ümber, aga park ühendab igast suunast. Vabalt võib ju ka muru peal käia. 

Tõsi, eelmine kord, ükskõik mis ma oleks ette võtnud, oleksin olnud krimi- või kõmurubriigis. Tegime Anna-Maria Galojaniga koostööprojekti. Galojani puhul kipume unustama, kui oluline ta Reformierakonnale oli. Ta oli see naine, kes tõi sidemete kaudu erakonda transiidiraha, talle lubati head kohta nimekirjas. Siis tuli pettumine. Ta istutati Eesti Euroopa Liikumisse, kust mina teda tunnen. Küllalt mõttetu organisatsioon. Vene ajal olid ka rahvaste sõpruse ühingud. 

Ma ei taha meedia kohta halvasti öelda, ega ma ise paremini oskaks, aga kui Tallinnas oli see pajuraiumine, siis oli uudiskünnis kohutavalt ületatud, meedia tahtis näha verd. Läkski fookus sellele, millal need puukaitsjad sealt minema tiritakse. Seda oodati. Kui see juhtus, oli teema lahendatud.

Miks on linnapeakandidaadiks pandud Erkki Hüva?

Niklus ei olnud huvitatud.

Linnapeakandidaat Erkki Hüva.
Linnapeakandidaat Erkki Hüva. Foto: Lauri Kulpsoo

Arutasime Reio Lauritsaga, aga me kumbki ei tahtnud. Erkki Hüva kerkis esile kui kompromisskandidaat, keda kõik tunnevad ja usaldavad. Tihti ostetakse talle pudel õlut.

Miks Südamega Tartu?

Tahame, et Tartu oleks südamega linn, poleks kabinetilinn. Et oleks linn, kus tänaval käivad tudengid. Et oleksid alles Tartu pargid, mis toetavad seda, et tudengid tahaksid siia tulla. 

Mida meie oleme lubanud, on rohkem kui neljaks aastaks. Trammitee ehitamise asemel tõmbame kesklinna liikluse üldse kinni. Vabaduse puiestee ja teiselt poolt ka Narva maantee. Teeme teoks vana plaani, et viime tunneli Emajõe alt Raatuse tänavale, tuleb Pika tänava läbimurre ja sealt läheb kogu liiklus. Tudengid saavad Narva maantee tornide ees mängida sulgpalli ja squash’i. Me ei raja pargi asemele parklat, vaid teeme parki juurde.

Valik valimisliidu pressiteadete pealkirju

  • Valimisliidu Südamega Tartu uus reklaamnägu paljastab rinnad
  • Valimisliiduga Südamega Tartu lõid käed Sita-Vello ja Kaarin Kaia Mõrd
  • Valimisliit Südamega Tartu lubab Tartu TVd ja nudistide randa
  • Teisitimõtlejate valimisliidu juht vahistati tormijooksuga
  • Valimisliidud Vabakund ja Südamega Tartu ühinesid
  • Valimisliiduga Südamega Tartu ühinesid töötu elukunstnik ja fanaatiline tubakavihkaja
  • Valimisliidu Südamega Tartu esinumbriteks on dissident ja pornostaar
  • Valimisliit Südamega Tartu pakub kriminaalidele uut võimalust
  • Valimisliidu Südamega Tartu linnapeakandidaat märgistab territooriumi
  • Politsei surus valimisliidu Südamega Tartu esindaja rahvusringhäälingust välja
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles