Oktoober tõi Gildi galeriise uued vanad pildid

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gustav Eugen Dücker "Paat rannas".
Gustav Eugen Dücker "Paat rannas". Foto: Aime Jõgi

Gildi tänava galerii näitusesein on oktoobris kaetud väärtusliku vana kunstiga. Näeb nii kunagiste pallaslaste kui ka baltisakslaste töid, sealhulgas Kuressaares sündinud Eugen Gustav Dückeri 19. sajandi lõpul maalitud maali «Paat rannas».

Dücker sai hariduse Peterburi Kunstide Akadeemias, esmalt skulptuuri erialal ning hiljem maastikumaali erialal professor Sokart Vorobjovi juures.

Suure osa oma elust elas ta Saksamaal, töötades professorina Düsseldorfi akadeemias. Aga ka Saksamaal elades külastas kunstnik korduvalt Eestit ning maalis hulga Eestimaa maastikke.

Vana kunsti kuu Gildi galeriis on kestnud alles mõne päeva, aga juba on endale uue omaniku leidnud Nigul Espe «Emajõgi», Johannes Uiga «Pühajärv» ja Herman Talviku «Päikeseloojang talvel».

Viktor Leśkin "Mererand" (keskel).
Viktor Leśkin "Mererand" (keskel). Foto: Aime Jõgi

Häid töid on veel küll ning neid tasub vaatama minna ka ainuüksi silmailu ja kunstiajaloos orienteerumise huvides.

Piisab kui loetleda nimesid: Valdur Ohakas, Peeter Arnold Vihvelin, Lembit Saarts, Evald Okas, Richard Uutmaa, Viktor Leśkin.

Mitu tööd on näha ühelt väliseesti autorilt Boris Ninemaelt, kellelt on seeria rannikualade inimeste elust. Boris Ninemae (Niinemäe) sündis 1925. aastal Eestis. Ta õpingud katkestas sõda ja emigratsioon Rootsi. Paguluses jätkas ta kunstiõpinguid, täiendades end mitmel pool maailmas.

Kunstnik maalis suure armastusega Eesti elust võetud motiive, mis kujutasid lihtsate inimeste igapäevaseid töid ja tegemisi. Tollest ajast pärineb ka seeria õlimaale rannaküla meeste elust - seesama, mis praegu Gildi galeriis näha on. Eesti elust võetud motiividega pälvis ta sõjajärgsetel aastakümnetel Rootsis head vastuvõttu.

Boris Ninemae"Kolm kalurit".
Boris Ninemae"Kolm kalurit". Foto: Aime Jõgi

Tema tööde üks iseloomulik joon on, et ta piltidel kujutatud inimestel puuduvad näojooned.

Vana kunsti näitus Gildi tänaval on sündinud galerist Roosi Pedassaare ja antiigikaupmehe Jaak Metsalu koostööna. Igal aastal näeb galeriis vana kunsti vähemalt paaril korral, nii sügisel kui kevadel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles