Salakütte kahtlustakse Nõo jahiseltsi juhatuse liikme tapmises (18)

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Otsivad nii vabatahtlikud kui politsei.
Otsivad nii vabatahtlikud kui politsei. Foto: Jürgen Puistaja/Kanal2

Kolmapäeva hommikupoolikul sai politsei mureliku teate Kambja vallast, kus eelmisel õhtul metsa läinud 44-aastane Nõo jahiseltsi endine esimees ja seltsi juhatuse liige Arnold Loos polnud koju saabunud. Tema mobiiltelefon oli välja lülitatud ning mingit teadmist tema edasiste käikude kohta lähedastel polnud. Politsei alustas otsinguid ning õhtupimeduses mees leitigi.

Kohalik rahvas on Tartu Postimehele kinnitanud, et piirkonnas tegutseb paar salakütti, kellest üks kuulus kunagi samasse jahiseltsi, ent heideti sealt ebaeetilise käitumise tõttu välja. Ehkki informatsioon juhtunust on napp, räägitakse kohapeal, et Loos sattus salaküttidele peale. Tekkis konflikt ja salakütid tapsid jahiseltsi juhi kohapeal.

Prokuratuur laias laastus kinnitab kohapealt saabunud informatsiooni. Praeguse uurimisversiooni kohaselt läks kohaliku jahiseltsi juhatuse liige metsa kontrollima temale laekunud vihjet võimaliku salaküti tegutsemise kohta, ega naasnud sama päeva õhtuks koju. Mehe sõiduk leiti metsaservast ning politsei alustas koos jahimeeste ja vabatahtlikega koheselt maastikuotsinguid.

Tabati kahtlusalused

Paralleelselt maastikuotsingutega käivitati kriminaalmenetlus ja alustati menetlustoimingute läbiviimisega. Maastikuotsingu käigus kogutud tõendid andsid alust arvata, et kadunud mehe suhtes võib olla toime pandud raske kuritegu. Politsei tegi kindlaks kaks meest vanuses 34 ja 71 eluaastat, keda oli olemasolevatele tõenditele tuginedes põhjust kuriteos kahtlustada. Mõlemad mehed peeti kinni ja viidi uurimistoiminguteks arestimajja.

Lõuna ringkonnaprokuratuuri ringkonnaprokurör Toomas Liiva sõnul viis kahtlustatavate kiire tabamiseni operatiivne ja tulemuslik koostöö maastikuotsingutele kaasatud vabatahtlike ning erinevate politseiüksuste vahel. «Loetud tundide jooksul selgitati välja arvatavad kahtlusalused ja peeti nad kuriteos kahtlustatavatena kinni,» ütles Liiva. «Seejärel näitas üks kahtlustatav politseinikele ette kadunud 44-aastase mehe peidetud surnukeha, millel esinesid arvatavasti tömbi esemega tekitatud vägivalla tundemärgid,» lisas prokurör.

Kõik täpsemad üksikasjad selgitatakse välja edasises kriminaalmenetluses, mida uuritakse tapmist käsitleva karistusseadustiku paragrahvi alusel. Menetlust viib läbi Lõuna prefektuur Lõuna ringkonnaprokuratuuri juhtimisel.

Võttis endalt elu

Täna varahommikul leidsid politseiametnikud 34-aastase tapmises kahtlustatava mehe arestimajast pooduna. Arestimaja valvavatel politseitöötajatel ja pärast juhtunu märkamist koheselt väljakutsutud meedikutel ei õnnestunud mehe elu päästa. Arestimajas aset leidnud juhtumi asjaolud selgitab välja politsei sisekontrollibüroo koostöös riigiprokuratuuriga.

Enesetapujuhtum arestikambris paneb küsima, kuidas sai selline asi üldse juhtuda ja kas kinnipidamisel olid kõik nõuded järgitud. Uurisime selle kohta Lõuna prefektuurist.

Tartu politseijaoskonna juht Veiko Järva ütles, et arestimaja töötajatel on kohustus vähemalt iga tunni järel kontrollida kambreid ja neis viibivaid inimesi. «Praegu kogutud andmed kinnitavad, et seda nõuet järgiti,» kinnitas ta.

Järva sõnul ei täheldanud arestimaja töötaja visuaalsel vaatlusel regulaarselt tehtud kontrollide käigus kambris üksinda viibinud kinnipeetu käitumises ohule viitavaid ilminguid. Politseijuht lisas, et enesetapujuhtumi täpsemad üksikasjad selgitatakse edasises uurimises, samuti kas ja kuidas peaks politsei arestimajade tegevusi ümber korraldama, et viia enesetapu võimalused miinimumini.

Juhtunu üksikasjad selgitavad välja politsei sisekontrollibüroo ja riigiprokuratuur.

Kommentaarid (18)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles