Galerii ja video: rattamaratonil osalejaid saatsid mudapritsmed ja päikesepaiste (1)

Eili Arula
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

​Olgugi et president Kersti Kaljulaid otsustas viimasel hetkel Tartu rattamaratoni starti tulekust loobuda ning võistlusel said kaksikvõidu lätlased, võib enam kui viie tuhande osalejaga 20. rattamaratoni lugeda siiski kordaläinuks.

Enamik osalejaid, kes leidsid aega sõidumuljeid jagada, olid seda meelt, et tähtis on ikkagi osavõtt, mitte aeg, mis finišiprotokolli märgitakse.

Pika distantsi läbinud Merilin Metsalu tegi endale ja ka kaassõitjatele maratoni veidi huvitavamaks. Nimelt oli Metsalu oma ratta juhtraua külge kinnitanud ühe ja selga sidunud teise pappkasti.

Küsimusele, miks Metsalu kastid ratta külge pani, vastas ta lühidalt ja ausalt: «Teen reklaami.»

Kastidele oli kirja pandud ühe kolimisfirma kontaktandmed. Enda väitel talle lisapagas maratonirajal palju tüli ei teinud.

«Külgtuul kippus küll segama, vahel mõtlesin, et kas jään rajale või mitte,» sõnas Metsalu. 

Mudastest kraavidest läbi sõitmisel tuli tal kastidest isegi kasu.  «Raskus on nii esirattal ja siis on kergem kraavist läbi sõita,» kinnitas Metsalu.

Eile 89-kilomeetrise distantsi läbi teinud Kaarle Kannelmäele oli see neljas Tartu rattamaraton. Kannelmäe kinnitas, et sõidab enesetunde järgi ning finišis kinni löödud aeg tema jaoks suurt rolli ei mängi.

Abikaasad Eneli ja Ott Pall, kes läbisid eile 40-kilomeetrise distantsi, võtsid Palu toidupunktis veidi aega keha kinnitamiseks ja janu kustutamiseks. «Lisaks rattamaratonile on see ka päris hea jooksumaraton,» märkis Ott Pall, kes paaril tõusul ratast käekõrval lükkas.

Eneli Pallil juhtus rajal ka väike äpardus. «Panin korraks külje maha, aga õnneks oli kerge kukkumine. Sain kohe püsti ja ratta selga,» sõnas ta.

Omamoodi maratonikogemuse sai Palu toidupunktis tehnilist abi pakkunud Kristo Nigul. «Külm pole veel täna hakanud,» märkis Nigul, kes kogu maratoni vältel osalejatel rattakumme täis pumpas ning neid kolmel rattal ka vahetama pidi.

Tema sõnutsi said kõik abivajajad teeninduspunktist ka abi. «Üks suhteliselt lootusetu juhtum on siin kõrval,» viitas Nigul ühele murelikule lätlasele, kelle ratta käiguvahetaja oli maratonirajal purunenud. 

«Ühel sõitjal oli veel siin samasugune probleem. Saime selle sättida kerge käigu peale ning nii sai ta vähemalt lõpuni sõita, aga tundub, et lätlane soovib ise käiguvahetaja kallal pusida, abist ta igal juhul keeldus,» märkis Nigul.

Mõne aja pärast lõigi lätlane käega ning loobus katkise ratta kallal kruttimisest. Samas polnud tal põhjust häbi pärast silmi maha lüüa, sest esikahekümnesse mahtus pikal distantsil lausa kaheksa lätlast.

Tartu 20. rattamaratoni parimad

89 km 

• Mehed

1. Martins Blums (Läti) 2.34.59

2. Andzs Flaksis (Läti) +0.02

3. Caspar Austa (Eesti) +3.40

• Naised

1. Katrina Jaunslaviete (Läti) 2.53.05

2. Greete Steinburg (Eesti) +3.17

3. Liisa Ehberg (Eesti) +8.02

40 km 

• Mehed

1. Madis Mihkels (Eesti) 1.16.11

2. Frank Aron Ragilo (Eesti) +0.01 3. Matvei Tarassov (Eesti) +0.01

• Naised

1. Carol Kuuskman (Eesti) 1.26.23

2. Kädi Raadla (Eesti) +0.36

3. Anna Novikova (Venemaa) +1.58

21 km 

• Mehed

1. Sebastian Suppi (Eesti) 49.36

2. Ahti Suppi (Eesti) +0.01

3. Matthias Mõttus (Eesti) +0.36

• Naised

1. Zlata Broniševskaja (Eesti) 56.34

2. Jane Zeltova (Eesti) +4.02

3. Kätlin Käär (Eesti) +5.12

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles