Tantsijad lisasid Tartu tuntud kohtadele tavatut värskust

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Oliver Vaagen / Portaal Häppening (anditshappening.ee)

​Saarlaste ja tartlaste koostöös on ilmavalgust näinud fotoüritus, mille kolm peategelast on Tartu linn ning Vanemuise baleriin Maria Engel ja vabakutseline tantsija Endro Roosimäe. Disaini, kunsti ja muusika portaal Häppening on nad kokku viinud niimoodi, et Emajõelinna tuntud kohad paistavad nendega koos hoopis värskemalt, teistmoodi kui tavaliselt.

Pingsates balletipoosides Engel ja Roosimäe on pildistatud hotelli Lydia katuselt avaneva vaatega raekoja tornile, Tartu ülikooli peahoone ees, botaanikaaia roheluse taustal ja toomkiriku varemetes. 

Häppeningis on kirjas, et nad muudavad oma tantsuga Emajõelinna enneolematult kauniks.

Mulluse seeria järg

«Head mõtted saavad ikka alguse heade mõtete linnast,» märkis Häppeningi disainitoimetaja ja loovjuht, saarlasest tallinlane Kaisa Tooming. «Natuke rohkem kui aasta tagasi avaldasime fotoseeria «Ballett ja linn», mis rabas oma maagilise idee ja modelliga.»

Möödunud aasta suvel oli modelliks Maria Engel üksi. Tänavusel teatripäeval ehk märtsi lõpus sai ta Ugalas teatriaasta auhindade väljajagamisel balletipreemia osatäitmiste eest Vanemuise lavastustes «Klaver», «Don Juan» ja «Lumekuninganna».

Möödunud aastal valminud fotosarjas oli tartlasest fotograaf Oliver Vaagen pildistanud Engelit muu hulgas Vanemuise teatri suure maja katusel, taustaks Tartu siluett koos Tigutorniga, ning raeplatsil, Rüütli tänaval, Inglisilla juures Lossi tänaval ja jõeäärsel promenaadil.

Ballett, arhitektuur ja botaanikaaed

Oliver Vaagen / Portaal Häppening (anditshappening.ee)
Oliver Vaagen / Portaal Häppening (anditshappening.ee) Foto: 3 x Oliver Vaagen / Portaal Häppening (anditshappening.ee)

Mõni maaliline ja väga kuulus Emajõelinna koht jäi eelmisel aastal järgmiseks korraks.

«Otsustasime seeria viia sel aastal lõpuni,» lisas Kaisa Tooming. «Kohtusid kaks nauditavat kunstiliiki – ballett ja arhitektuur –, mis täiendasid teineteise esteetikat väga võimsal moel.»

Baleriini ja tantsija ning fotograafi kõrval kuulusid tänavusse loomingulisse rühma loovidee andja Kaisa Tooming, samuti saarlasest stilist Kristin Liias ja tartlasest jumestaja Marlene Altmäe.

Saksamaal sündinud ja Vanemuise trupiga augustis 2010 liitunud Maria Engelile suure tunnustuse toonud «Klaver» on alanud hooajal taas vaatajate ees juba sel nädalal,  24. septembril.

Ballett-draama stsenaariumi on Jane Campioni ja Kate Pullingeri samanimelise romaani ainetel kirjutanud Marika Aidla, kes on ka «Klaveri» koreograaf ja lavastaja. Selles lavastuses on Maria Engeli üks lavapartnereid Endro Roosimäe.

Nad kaks on ka Vanemuise ja Sõltumatu Tantsu Lava koostöös valmiva ja 29. septembril esietenduva lavastuse «Rännakud. Maarjamaa laulud» trupis. Teksti autor ja lavastaja on Tiit Palu.

Vanemuise teatel mõeldakse ja tantsitakse selles lavastuses eesti keeles. «Rännakud. Maarjamaa laulud»  lähtub 1920. aastate keeleplahvatusest, mille jõud on meid kõiki siiani kandnud.

Foto: Oliver Vaagen / Portaal Häppening (anditshappening.ee)
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles