Parima kündja tiitli võitis Indrek Zilensk (1)

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Värske Eesti meister kündmise meistriklassis on Indrek Zilensk Valgamaalt.
Värske Eesti meister kündmise meistriklassis on Indrek Zilensk Valgamaalt. Foto: Risto Mets

Tartumaal maaülikoolile kuuluvas Rõhu aias ja Haage Agro põldudel peetud Eesti künnimeistrivõistlustel saavutas meistriklassis esikoha Valgamaa mees Indrek Zilensk. Oma eaka Belarus traktoriga näitas ta koha kätte märksa moodsama tehnikaga kündnutele.

«Seda ma tahangi tõestada, et ega masin ei künna, vaid mees künnab,» lausus võidumees rahulolevalt. Järgmist konkurenti edestas ta viie silmaga. Mis täpselt võidu tõi, seda peab Zilensk enda sõnul alles protokollidest uurima.

Traktorirooli on vastne künnimeister keeranud poisikesepõlvest peale ning teeb seda ka praegu. Ta elab Sangaste lähedal ja töötab Kesa-Agros. «Töötan juhtival kohal,» muheles mees ja andis mõista, et traktor on tema igapäevane töövahend. Võistlusmasinat aga iga päev käima ei panda. Sellega tehakse koduseid töid või siis võisteldakse.

Eesti meistriks on mees tulnud ka varem. Seda 2006. ja 2007. aastal Olustveres tavaatrade klassis. Pjedestaalikohti vabariiklikelt võistlustelt on veelgi. Zilenski Belarus on suuremalt jaolt originaalseades. Üksnes mõned hüdraulilised osad on vahetatud, muu on originaal, kinnitas ta.

Meistri ülesandeks on esindada Eestit tuleval aastal maailma künnimeistrivõistlustel Saksamaal. MMile niisama minna pole mõtet. Selleks tuleb kõvasti trenni tegema hakata, sõnas ta.

Võistluste kavva tõi tõsiseid korrektiive ilm. Kui reedel pääses võistluspaigas kõndima veel ehk kalossiga, siis laupäeval polnud Rõhu aias millegi vähemaga kui pika säärega kummikutega üldse mõtet kohale minnagi. Hommikul alustati kõrrepõllu künniga, mis oli esmalt kavas reedel, kuid lükati liiga poriste olude tõttu edasi. Laupäeval said kõik võistlejad tõmmata sisse avavao, ent kuna vaos lainetas vesi, oli kõigile selge, et nii võistlustega jätkata ei saa ja parimad selgusid reedese rohumaakünni tulemuste põhjal.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles