Gerd Kanter proovis esimest korda elus künda

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gerd Kanter istumas traktorirooli künnivõistlustel Tartumaal.
Gerd Kanter istumas traktorirooli künnivõistlustel Tartumaal. Foto: Sille Annuk

«Traktoriga olen heina teinud küll, aga künda pole proovinud,» kinnitas kettaheitja Gerd Kanter täna Tartumaal Rõhu aias, kus peetakse tänavusi künnivõistlusi. Lisaks tõsistele mõõduvõttudele korraldati ka VIP-künnivõistlus, kus traktorirooli istusid tuntud inimesed.

Teiste seas tõmbasid adra maasse näiteks maaeluminister Tarmo Tamm, Tartu linnapea Urmas Klaas, teisedki poliitikud ning viimasena Gerd Kanter. Tänapäeva traktor on tehnikat ja automaatikat täis, tõdes tippsportlane rooli istudes. «Ilmselt on sellega lihtsam sõita, kui autoga,» pakkus ta.

Gerd Kanter põldu kündmas / SILLE ANNUK
Gerd Kanter põldu kündmas / SILLE ANNUK Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Pöördadra teekond sportlase roolitud traktori järel kulges kettaheitjale kohaselt siiski natuke kaarekujuliselt, täheldasid kohtunikud. Tagasiteel suutis Kanter aga rohukamara kündmisel olukorda siluda ning tasuks preemiapunktid. Parimast kohast jäid mõned punktid siiski puudu.

Raplamaal Vigalas kasvanud Kanter kinnitas, et maaelu ja maatöödega on ta kokku puutunud lapseeast saati. Vanemad pidasid nii lehmi kui sigu ning raske maatöö kõrvalt on Eestis varemgi kasvanud maailma võistlustel suurtulemusi saavutanud vägilasi.

«Selle traktoriga on nii hea ja mõnus sõita, et vaheta või ametit,» rääkis pärast vagude sisseajamist maaeluminister Tarmo Tamm. Ta lisas, et põllumajandustehnika areng on võrreldes tema nooruspõlvega olnud uskumatu. Eestis kasutataksegi tema sõnul tipptehnikat nii põllul kui karjalaudas, nii et eestlastel ei ole tarvis mitte mujal maailmas uuendusi õppimas käia, vaid välismaalt tasub tulla juba siia uudistama, kuidas tööd tehakse.

Traktori rooli on ka Tamm varem keeranud ning ta on juhtinud aastaid tagasi traktoreid remontinud töökoda. Viis aastat on ta enda kinnitusel pidanud koguni kombaineri ametit.

Vippide võistluse võtis maaülikooli rektor Mait Klaassen, kes on elus traktorirooli keeranud ka varem ja isegi kündnud. Künnijälg kulges ontlikult sirgelt. Kui alguses jooksis ader pistu liiga sügavalt (28 sentimeetrit), siis kümmekond meetrit hiljem oli ka künnisügavus täpselt paigas (25 sentimeetrit) ja kohtunikel polnud Klaasseni etteastele muud midagi ette heita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles