Signe Kivi seab end sisse kunstnikuna üürikorterisse

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstnik Signe Kivi (vasakul) ütles korteriomanik Signe Reppole, et ukse kõrval seinal on tema foto aastast 1987. Samast ajast on pärit tema käsitrükis mustvalge tekstiil selja taga akna ees.
Kunstnik Signe Kivi (vasakul) ütles korteriomanik Signe Reppole, et ukse kõrval seinal on tema foto aastast 1987. Samast ajast on pärit tema käsitrükis mustvalge tekstiil selja taga akna ees. Foto: Sille Annuk

Aastaid karjäärinõustajana töötanud Signe Reppo on oma hoolealustele ikka öelnud, et tasub unistada, sest ühel hetkel saab unistus teoks. Kas just täpselt sellisel kujul nagu mõeldud, aga ikkagi. Üks tema unistusi – hakata kunstnikuks ja teha näitus – lähebki nüüd täide, kuigi väljapanekus ei ole tema enda, vaid on hoopiski tekstiilikunstnik Signe Kivi looming.

Signe Reppo on vaadanud mitmeid Voronja galerii korternäitusi ja peab kogu seda sarja põnevaks ettevõtmiseks.

«Kui Tähtvere päevadega seoses otsiti näituseks korterit, siis ma mõtlesin, et miks mitte kutsuda enda koju mõni kunstnik,» ütles ta. «Pakkusin galeriile välja, et kunstnik võiks olla Signe Kivi, sest ta on sel suvel Tartusse tööle tulnud ja tema loomingu vastu olen ma alati huvi tundnud. Olen ka ise aeg-ajalt kangastega mänginud.»

Kaks Signet ja klassiõde

Signe Kivi fotol aastast 1987. / Sille Annuk
 
Signe Kivi fotol aastast 1987. / Sille Annuk  Foto: Sille Annuk

Pärast jaanipäeva Tartu kunstimuuseumi direktori ametisse asunud Signe Kivi ei ole ühelgi korternäitusel käinud, küll aga on nendest kuulnud ja lugenud ka külastajate head tagasisidet. Galerist Raul Oreškini ettepaneku võttis ta vastu sellest hoolimata, et parajasti on käes kiired ajad.

«Mind võlus nii ettepanek kui ka see, et korteriomanik on Signe,» ütles ta. «Mõtlesin, et see on nii kummaline ja et selles peab midagi olema. Nooruses kohtasin väga vähe Signe-nimelisi eakaaslasi.»

Taara puiesteel asuva korteri külastamisel äratas Kunsti-Signe ja tema abikaasa Kalju huvi perekond Reppo elutoa seinal pilt, mille kohta Korteri-Signe ütles, et see on tema meheõe Tiina Reppo tehtud.

«Aga Tiina Reppo on ju minu klassikaaslane Tallinna 46. keskkooli kunstiklassist,» ütles Signe Kivi. «Sellised kokkusattumused ei saa olla ainult juhus. Ja peale selle on mul nüüd hea võimalus näidata ennast sellest küljest, mida tartlased ei ole näinud.»

Signe Kivi Evald Okase joonistusel aastast 2005.
Signe Kivi Evald Okase joonistusel aastast 2005. Foto: Sille Annuk

Peagi hakkas Kunsti-Signe ette valmistama näitust «Kunstnik üürikorteris». Nagu nimigi ütleb, on ta sättinud oma kujuteldava töötoa üles Korteri-Signe koju, selline üürniku ja üürileandja olukord on aga tuttav paljudele praegustele ja endistele tartlastele. Ateljee moodi väljapanekus on tekstiile ja ideekavandeid ning olulisi ja märgilisi esemeid päriskodust Tallinnas.

Näitusele on pandud sellistki kunsti, mida Signe Kivi ise ei ole teinud. «Näiteks toon ma esimest korda välja Evald Okase kaks visandit minust aastal 2005 ja eksponeerin ka oma esimest avalikku tööd, mis ilmus ajakirjas Pioneer aastal 1964, kui ma olin seitsmeaastane,» lisas ta.

Signe Reppo sõnul võivad mõned näitusekülastajad kohtuda tema ja abikaasa Peetri laste Marianni ja Pärtliga. «Näeme elu ja näeme kunsti,» ütles Signe Kivi. «See ongi korternäituste võibolla üks mõnusaimaid eesmärke.»

Saabub külm aeg

Korternäituste sarja jätkamine on märk sellest, et neli suve Peipsiveerel Varnja külas tegutsenud Voronja galerii kolib külmaks ajaks taas linna. Kuid vaid korraks: galeristid Kail Kask ja Raul Oreškin teatasid, et jaanuaris laienevad Eesti 100. aastapäeva puhul korternäitused sarjas «Lätted» pooleteise aasta jooksul maakondadesse.

Sel moel tuleb kokku 15 korternäitust, kuhu on kaasatud erinevate kunstiliikide esindajad. Väljapanekud avatakse kunstnike sünni- või lapsepõlvekodudes.

Ainult kolmel päeval

  • «Signe Kivi. Kunstnik üürikorteris» on Voronja galerii 18. korternäitus.
  • Näitus avatakse täna kell 18 Signe ja Peeter Reppo kodus Taara pst 15–1 Tähtvere õunaõuepäevade raames.
  • Tekstiilikunstnik Signe Kivi teoste väljapanekut saab sealsamas näha ka 16. septembril kell 12–17 ja 17. septembril kell 12–15.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles