Haridusministeerium jääb Tartusse ja ametnikke tuleb siia tublisti juurde

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haridus- ja teadusministeerium
Haridus- ja teadusministeerium Foto: Sille Annuk

Riigiasutuste Tallinnast väiksematesse linnadesse kolimist kavandama hakanud riigihalduse ministri Mihhail Korbi veebruaris välja käidud esialgne plaan nägi muu hulgas ette ka üle paarisaja töötajaga haridus- ja teadusministeerium Tartust tagasi Tallinna viimist ning selle ministeeriumi rakendusasutuste SA Archimedes ja SA Innove Tallinnast Tartusse toomist. 

Sellest ajast on Emajõgi omajagu vett Peipsisse kandnud, Mihhail Korbi asemel on nüüd riigihalduse minister Jaak Aab ning kuigi valitsus pole riigiasutuste töökohtade Tallinnast ärakolimise kavatsusest loobunud, on mõni mõte muutunud.

Veel on pisut aega

«Plaan on veidi muutunud, ministergi on vahetunud,» ütles haridus- ja teadusministeeriumi kommunikatsiooniosakonna nõunik Riina Soobik. «Praeguseks on selge, et haridus- ja teadusministeerium Tartust Tallinnasse ei koli.» 

Töökohad jäävad haridusministeeriumis nii nagu praegu ehk kolmandik Tallinnasse ja ülejäänud Tartusse. Siiski on haridusministeeriumist tänavu Tartust pealinna üle viidud viis ametikohta. 

«Et töökorraldust sujuvamaks ja optimaalsemaks muuta, oleme toonud mõned töökohad Tallinnasse,» selgitas Riina Soobik. «Tegu on töökohtadega, mille puhul on oluline tihedam suhtlemine teiste ministeeriumide ja partneritega. Samas oleme viimas töökohti Tallinnast välja.» 

Kava järgi liiguvad Tallinnast Tartusse Eesti noorsootöö keskus ning Archimedese noorteagentuuri ja Eesti teadusagentuuri Tallinna kontor. Esialgses kolimiskavas olnud sihtasutuse Innove, hariduse infotehnoloogia sihtasutuse ja eesti keele instituudi üle käivad läbirääkimised töökohtade liigutamise üle. «Selle kohta veel otsuseid langetatud ei ole,» märkis Soobik.

Teistes ministeeriumides, näiteks maaelu-, keskkonna- ja rahandusministeeriumis, on plaanid juba üsna konkreetsed. Rahandusministeeriumi valitsemisalas on Tartusse juba viidud, viimisel või plaanis viia 53 töökohta, teatas rahandusministeeriumi avalike suhete osakonna peaspetsialist Kristina Haavala. 

Tartusse on ministeerium loonud või loomas statistikaameti 25 töökohta (sh kaks kaugtöökohta Põlvas) ning maksu- ja tolliametisse 18, riigi tugiteenuste keskusse neli, rahandusministeeriumile neli, ministeeriumi infotehnoloogiakeskusele kaks töökohta. 

«Töökohtade täitmisel lähtume sisulisest värbamise vajadusest ja kvalifitseeritud tööjõu olemasolust,» märkis Kristina Haavala.

Statistikaamet kavandab aastaks 2019 Tallinnast välja viia 50 töökohta. «Laiendame oma Tartu ja Viljandi kontorit, kummaski kontoris hakkab töötama statistikaameti 25 teenistujat,» rääkis Kristina Haavala. Praegu töötab statistikaameti Tartu kontoris 12 inimest. Viljandis töötab statistikaameti 10 inimest, neist üks asus tööle tänavu. 

Juba kolitud!

«Tallinnast viiakse välja töökohad, mida on võimalik kaugtööna teha või mille spetsiifika ei eelda asumist pealinnas,» teatas keskkonnaministeeriumi avalike suhete nõunik Berit-Helena Lamp. «Juba praegu on ligi pooled keskkonnaministeeriumi valitsemisala töökohad Tallinnast väljas.»

Tartusse on plaanis kolida 25 töökohta, Jõgevale ning Mustveesse kumbagi üks. Tartusse kolitakse viis keskkonnainspektsiooni, seitse maa-ameti, 12 keskkonnaagentuuri ja üks keskkonnameti töökoht. 

Kolimist on alustatud, Tartusse on toodud kõik seitse maa-ameti töökohta ja keskkonnaameti üks töökoht. Ülejäänud tulevad siia järk-järgult.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ning kultuuriministeeriumi asutuste kolimine Tartut ja Jõgevat ei puuduta. Sotsiaalministeerium eelistab vältida asutuste laialiviimist struktuuriüksuste kaupa ning planeerib tulemuse saavutada teadliku personalipoliitika kaudu, soodustades uute töötajate värbamist ja asutuse sees inimeste liikumist Tallinnast väljapoole, teatas sotsiaalministeeriumi meediasuhete nõunik Ivan Lavrentjev. «Hetkel ei ole meil kahjuks küsimustele sellise detailsusega andmeid anda,» lisas ta.

Tallinnast välja

  • Haridus- ja teadusministeerium viib 2019. aastaks Tallinnast välja 100 oma valitsusala töökohta.
  • Justiitsministeerium viib Tallinnast Jõhvi registrite ja infosüsteemide keskuse infotehnoloogiaabi 10 ametikohta ning Narva 9 kohtunikuabi ametikohta. Lisaks viiakse Tallinnast ja Tartust väiksematesse linnadesse 10 registrisekretäri ametikohta.
  • Kaitseministeeriumi kaitseressursside amet lõi Tartusse oma 30 töökohale mullu juurde kolm ja tänavu kaks töökohta. 
  • Keskkonnaministeerium viib Tallinnast välja vähemalt 90 töökohta, neist 25 on kavas kolida Tartusse.
  • Maaeluministeerium viib Tallinnast välja 50 töökohta, neist 13 Tartusse ja 18 Jõgevale.
  • Rahandusministeerium viib Tallinnast välja üle 100 töökoha, neist Tartusse on toodud või toomisel 53.
  • Siseministeerium viib Tallinnast välja 151 töökohta, neist 25 tulevad Tartusse ning 2 politsei- ja piirivalveameti töökohta Jõgevale.

Allikad: ministeeriumid 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles