Paunveres näeb saemeeste osavust ja suurt sigadust

Eili Arula
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks olulisi põhjusi, miks tuhanded inimesed laupäeval taas sammud Paunvere laadale seavad, on vaid kord aastas Palamuse apteegis müüki paisatav Punsli Eli. Ilmselt ka sel laupäeval lookleb apteegist järjekord uksest välja.
Üks olulisi põhjusi, miks tuhanded inimesed laupäeval taas sammud Paunvere laadale seavad, on vaid kord aastas Palamuse apteegis müüki paisatav Punsli Eli. Ilmselt ka sel laupäeval lookleb apteegist järjekord uksest välja. Foto: Eili Arula

Paunvere väljanäitus ja laat on üks väheseid, mille külastajate hulk aasta-aastalt suureneb. Mullu käis Paunvere laadalt läbi üle 18 000 inimese ning kaupa pakkus üle tuhande müüja. 

Seda fenomeni, mis ajab igal aastal septembri teises pooles suurele Paunvere laadale üle kümne tuhande huvilise, ei oska isegi laada korraldajad põhjalikult lahti seletada. «Korraldame üritust igal aastal sama hästi või isegi natukene paremini,» arvas üks peakorraldajaid Ehtel Valk Paunvere laada eduvalemi olevat.

Avatud lastehoid

Sel korral on laadale tulemas rohkem kauplejaid kui mullu. Esmaspäevase seisuga oli registreerinud juba üle tuhande kaupleja. «Tavaliselt tuleb laadanädalal neid veel juurde ning mõned panevad end kirja alles laupäeva hommikul,» märkis Ehtel Valk.

Laupäeval kahekümnendat korda peetaval väljanäitusel juubeli auks suuri muutusi ei tehta. Siiski on igal aastal ka midagi uut. Sel korral peetakse esimest korda raievõistlust xTREEm Cup, kus näitavad mootorsae käsitsemise oskust parimad saemehed Eestist, Lätist, Leedust, Soomest ja Valgevenest.

Et külastajad vaid lendavaid laaste ja saepuru vaatama ei peaks, saavad huvilised ka ise aja peale saeketi vahetust proovida ning oma tulemust elukutseliste raiemeeste tulemusega võrrelda. Professionaalidel võtab see tegevus aega vaid mõned sekundid.

Lisaks tipptasemel raievõistlusele näeb Paunvere laadal ka parimaid grillikokkasid. Eesti Barbeque Akadeemia korraldab seal seaküpsetamisvõistluse nimega Suur Sigadus. Seda, mis parimatel grillikokkadel «sigaduse» käigus kokku keerata õnnestub, saavad maitsta ka laadakülalised.

Korraldajad on mõelnud ka väikeste laadaliste peale. Et laadaplatsi läbi kõndimiseks kulub julgelt mitu tundi ning väikesed lapsed võivad rahvamassis ära kaduda või ei jõua kogu laadamelu ära vaadata, võib nad jätta lastehoidu. Lastehoid asub Palamuse lasteaia juures ning seal valvavad väikseid laadalisi noorteühingu 4H liikmed.

Laadaks saab valmis ka Palamuse laululava remont. Kuigi praegu veel laululaval tööd käivad, sõnas Ehtel Valk, et viimane kruvi keeratakse sinna sisse hiljemalt reede hommikul. Lava õnnistab laupäeva hommikul esimese esinejana sisse puhkpilliorkester Popsid.

Paunvere laada jätkusuutlikkuse võtmeks on kindlasti traditsioonid, mida mingil juhul ei muudeta. Nagu igal aastal, saavad külastajad selgi korral nunnunäitusel näha uhkeid ja ka veidraid aiasaadusi.

Aegumatu tõmbenumber

Veel üks Paunvere laada tõmbenumbreid on kindlasti Punsli Eli, mille ostmiseks ajavad külastajad Palamuse apteegi laadapäeva ajal täiesti umbe. Oskar Lutsu teosest eesti rahva teadmisse jõudnud müstiline eliksiir pidavat aitama saja tõve vastu ning see kinnitamata müüt on Punsli Eli sisuliselt ainuke reklaamtekst.

Argipäeval seda imerüübet Palamuse apteegist osta ei saa. Punsli Eli ilmub seal letile vaid Paunvere laada ajaks.

Kusjuures selle koostis ja ka valmistaja on siiani jäänud saladuseks. «Isegi korraldajad ei tea, kes seda valmistab,» kinnitas Ehtel Valk. Ka see, kui suur kogus tervistavat jooki laada tarvis valmistatakse, pole teada. «Pidavat ärisaladus olema,» muheles Valk.

Veel üks tähtsaid tavasid on see, et päeva juhib Oskar Lutsu huumoripreemia laureaat. Viimati sai selle tiitli näitleja Raivo E. Tamm.

Laadapäev

Mida Paunveres kindlasti vaadata:

  • Nunnunäitus Palamuse gümnaasiumi võimlas
  • Raiemeeste võistlus xTREEm Cup lasteaia puhkealal
  • Bokseripesa koeranäitus Palamuse poe juures
  • Esinejad neljast riigist kolmel laval

Mida Paunveres kindlasti proovida:

  • Punsli Eli Palamuse apteegis
  • Grillimisvõistluse Suur Sigadus võistlusroad
  • Saeketivahetus ja grammiklotsisaagine raievõistluse alal
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles