Elvas käivad ettevalmistused Eesti esinduslikema kettagolfipargi avamiseks

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks kettagolfirada hakkab kulgema väikese tiigi juures, mille ümbrust on pargi üks eestvedajaid Silver Koni hoogsalt korrastanud. Kuigi tiigiäärne rada on üks lihtsamaid, lisab sellele põnevust just oht, et ketta viskamisel võib see vette kukkuda.
Üks kettagolfirada hakkab kulgema väikese tiigi juures, mille ümbrust on pargi üks eestvedajaid Silver Koni hoogsalt korrastanud. Kuigi tiigiäärne rada on üks lihtsamaid, lisab sellele põnevust just oht, et ketta viskamisel võib see vette kukkuda. Foto: Margus Ansu

2016. aastal võitis Elva kaasava eelarve kettagolfipargi rajamise idee, mis sai linnalt 10 000 eurot toetust. Praegu tehakse Elva linna ääres Mahlamäel hoogsalt tööd, et selle kuu lõpus avada külastajatele Männilinna ainus ja 18 korviga kettagolfipark. 

Ettevalmistus- ja planeerimistöid pargi rajamiseks on tehtud aasta algusest. Kuna ehitusluba saadi augusti lõpus, on suuremad tööd jäänud viimase aja peale ja pargi rajamise projekti eestvedaja MTÜ Discgolfar on korraldanud maa-ala korrastamiseks talguid, et maha võtta üleliigne võsa ja teha pinnasetöid. 

Eesti esinduslikem

Kui Discgolfar pargi rajamise projekti ette võttis, polnud kavas taga ajada raja raskustaset, soov oli männilinna korralik park teha. 

Mahlamäe kettagolfipargi üks algatajaid ja neli aastat selle spordialaga tegelnud Silver Koni rääkis, et kui maatükiga lähemalt tutvuti, saadi koos teiste projekti eestvedajatega aru, et park tuleb suurelt ette võtta, sest maad on palju. Samuti on sellel eeldusi saada Eesti üheks esinduslikemaks pargiks. 

«Seal on väikesed tõusud ja langused, samuti tiigike. Puhtalt maa-ala suurus on õige,» ütles Koni. Ta lisas, et kokku laiub krunt umbes 30,4 hektaril, kuid korrastamist nõuab sellest ligikaudu seitse hektarit. 

Elva linnamajandusosakonna juhataja Tõnu Muru rääkis, et pargi avamiseks pakkus linn Mahlamäel asuvat krunti, sest see on piisavalt suur ja linna lähedal. Kuna pargi rajajate eesmärk on korraldama hakata ka rahvusvahelisi kettagolfivõistlusi, oli see krunt tema sõnul ainus, mis selleks sobis, sest nii suurt teist vaba territooriumi linnas pole. 

Tihti on kettagolfirajad tehtud terviseradade juurde, kus võivad tekkida huvikonfliktid, sest lähedal treenivad ratturid, jooksjad ja suusatajad. Kui ketas vales suunas lendab, võib õnnetus juhtuda. Koni usub, et Mahlamäe on pargi jaoks ideaalne koht ka seepärast, et seal pole lähedal ühtegi terviserada ja jalutajaidki liigub seal vähe. 

Uus kettagolfipark tuleb klassikaline ehk 18 korviga. Kõige lühem rada on 80 meetrit pikk ja kõige pikem üle 200 meetri. Radade pikkus on kokku 2,5 kilomeetrit. Kõik rajad on eri raskusastmega. Silver Koni arvas, et ühe võistlusringi läbimiseks kulub umbes kolm tundi. 

Sageli on kettagolfirajad terviseradade juures, kus võivad tekkida huvikonfliktid, sest seal treenivad ka ratturid, jooksjad ja suusatajad.

Pargi rajamist toetab linn 10 000 euroga. See summa on küll suureks abiks, kuid Koni sõnul kulub selleks, et väga heal tasemel parki teha, mitu korda rohkem raha. Üks põhitöid on saada maapind siledaks, sellega kaasnevad suured kulutused, sest tööde tarvis on vaja eraldi traktor tellida. 

Koni ütles, et õnneks on neil häid toetajaid. Näiteks sai mittetulundusühing pargi jaoks korvid tasuta. Kui need oleks endal tulnud välja osta, oleks ühe peale kulunud kuni 400 eurot. «Tänu sellele on kulud jälle väiksemad ja see võimaldas meil nii suure pargi ette võtta,» lausus Koni. 

Läheb aastaid

Discgolfar on töödega graafikus ning praeguste plaanide järgi peaks Mahlamäe kettagolfipark valmima selle kuu lõpus. Avavõistlus plaanitakse pidada oktoobri esimeses pooles.

Silver Koni tõdes, et raja ideaalseks saamiseks läheb aga aastaid. Näiteks ei ole tema sõnul kettagolfikorvid kindlasti kolme aasta pärast seal, kuhu nad septembris paigaldatakse. Teada saamaks, milline on korvidele ideaalne asukoht, tulebki rada sisse töötada.

Kui kettagolfipark valmis saab, on see kõigile mängimiseks tasuta avatud. Park on kinni ainult juhul, kui seal peetakse mõnd suuremat võistlust.

Mis on kettagolf?

  • Kettagolf ehk discgolf on mäng, mille eesmärk on visata lendav ketas võimalikult väheste visetega korvi. Mängureeglid on üsna sarnased palligolfi omadega.
  • Võistlustel jaotatakse mängijad tavaliselt kolme-neljaliikmelistesse rühmadesse.
  • Mängu võidab mängija või võistkond, kes läbib raja väikseima visete arvuga.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles