Tartu potipõllumeestel käib kibe saagikoristus

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartus kartul võetud. Aga porgandid ja peedid Lehe tänava lõpus ja Mõisavahe tänaval asuvates tartlaste maheaedades veel kasvavad. Seitse aastat tagasi loodud ja tartlastest potipõllumehi koondava MTÜ Tartu Maheaed liikmete hulk on jõudsalt suurenenud, paari aasta pärast peaks linnaaednikud ka maad juurde saama. 

Saialilled, floksid, päevalilled, päevakübarad, astrid, moonid ja muud sügisesed silmarõõmud kirendavad praegu Hiinalinnas Lehe tänava otsas asuva Tartu maheaia potipõllumeeste suuresti juba mustavate aiamaade servadel.

«Pilt on siin nüüd ikka väga kirju,» tõdes eilsest seenevihmast hoolimata seal oma põllulapil askeldanud Milvi Habersack. Temal ja paljudel teistel Lehe tänava potipõllumeestel on kartul, sibul ja küüslauk üles võetud. 

Porgandi, punapeedi ja kaalikaga on aega. «Porgandiga jäin tänavu hiljaks,» ütles Milvi Habersack. «Suvi ei olnud ka kõige parem, külm ja vihmane. Aga hea oli see, et tänavu ei olnud inimestel siin kastmismuret, see suurem lomp, kust kuival suvel vett tassime, on kaugel.»

Jalgsi ja rattaga

Milvi Habersack käib aiamaal ülepäeviti, kodust sinna on kolmveerand tundi astumist, sest «jalg pole enam nii kiire». Eile ennelõunal oli ta potipõllumeestest esimesena kohal. «Teisipäeval, kui lubati öökülma, oli siin palju rahvast, võeti kõrvitsaid ja suvikõrvitsaid,» märkis ta. «Suvisel ajal on siin palju nooremaid inimesi. Kevadel tuli noor pere, emal-isal laps ka kaasas. Mees oli valgetes riietes, aga muudkui kaevas. Nüüd võttis siin minu kõrval endale aiamaa noormees, täitsa üksi. Juba on ta pea kogu lapi väga korralikult üles kaevanud.»

Temal pole kaevamisega kiiret, porgandid-peedid ju veel kasvavad ja lilled õitsevad üksteise võidu. «Vast veel ei tule öökülma,» ütles Milvi Habersack, tõmbas vihmakeebi selga ja haaras kõpla jälle kätte.

Võsa äärde oli tekkinud jalgratas ja Milvi Habersacki aiamaast veidi eemal oli samuti lahti läinud saagikoristus. «Korjan oma hädiseid lillkapsaid,» teatas esimest aastat maheaias aiamaad pidav Maarja Pild. Potipõllumehe staaži on tal oma paarkümmend aastat, varem tegutses ta maal, nüüd linnas. 

MTÜ Tartu Maheaed loodab linnalt kasutamiseks saada Ihaste tee ja Ihaste põigu vahel õige hea mitu hektarit maad.

«Olen harjunud, et on oma juurikad,» selgitas Maarja Pild. «Elan Tähtveres, mul annab siia tulla, aga on ikka väga mõnus, et on selline koht, kus linnas saab juurikaid kasvatada.» 

Seitse kevadet tagasi hakkas Tartu maheaias Lehe tänava lõpus aiamaad pidama 30 potipõllumeest. Nüüd kuulub mahepõllundusliku linnaaiandusega tegelevaid tartlasi koondavasse MTÜ Tartu Maheaed 123 eraisikut ja üks firma, AS Hoolekandeteenused. 

Neile kõigile on Tartu linnavalitsus tasuta kasutamiseks andnud 0,9 hektarit maad Lehe tänava lõppu ja ligi hektari Mõisavahe tänavale.

Uued tuuled

«Lehe tänava aiamaal on meil veel mõni vaba plats, inimesed ju kolivad või loobuvad,» ütles MTÜ Tartu Maheaed juhatuse liige Siim Vatalin. «Mõisavahe tänava aiamaa on aga täis, seal vabu lappe pole. Pealegi saame Mõisavahe tänava aiamaad tuleval aastal viimast korda kasutada, seal jõuab tee-ehitus nii kaugele, et peame lahkuma.»

Kuid pole halba ilma heata: linnaaianduse arendamisega tegelev MTÜ Tartu Maheaed loodab linnalt kasutamiseks saada Ihaste tee ja Ihaste põigu vahel õige hea mitu hektarit maad. «See on veel õhus, käivad ettevalmistused,» märkis Siim Vatalin. «Kõigepealt peab meie soovitav maa minema Tartu uude üldplaneeringusse linna aiandusmaana, sellist asja nagu linna aiandusmaa pole varem üldplaneeringutes olnud.»

Tartu linnavolikogu peaks uue üldplaneeringu varsti vastu võtma. Pärast seda tuleb maheaednikele uus maa ette valmistada, huvilistele jagatakse seal aiamaad välja ilmselt 2019. aasta kevadel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles