Nõlvaku tänava ülekäiguradu valgustavad nutikad lambid (1)

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nõlvaku tänava äärde paigaldatud ülekäiguradade valgustuslambid näevad välja sellised.
Nõlvaku tänava äärde paigaldatud ülekäiguradade valgustuslambid näevad välja sellised. Foto: Tartu linnavalitsus

Annelinnas asuvale Nõlvaku tänavale lasi linnavalitsus viiele ülekäigurajale paigaldada spetsiaalselt vöötradade jaoks väljatöötatud turvavalgustid, mille valgusvihk tugevneb inimese lähenedes.

Targa tänavavalgustuse lahendusi arendab Eesti iduettevõte Cityntel OÜ koostöös Soome valgustitootjaga Greenled Oy. Nende ühise töö vili Nõlvaku tänavasse püsti saigi. Komplekti kuulub LED-valgusti ning valgustikontroller koos liikumisanduriga.

Linnapea Urmas Klaas avaldas pressiesindaja vahendusel arvamust, et hea valgustus on ülekäiguradade turvalisuse tõstmisel üks tähtsamaid asju. Mis puudutab aga uudset lahendust, siis Tartu on tema sõnul uuendustele alati avatud.

Ülekäiguraja turvavalgustil on kaheosaline valgusjaotus, mille üks osa on suunatud ülekäigurajale ning teine ülekäiguraja esisele kõnniteele. Mõlema valgusvihu heledust saab valgustikontrolleriga eraldi reguleerida. Komplekti kuuluv liikumisandur annab valgustile teada, kui inimene läheneb ülekäigurajale ning selle peale suurendatakse ülekäiguraja esisel oleva kõnnitee valgusvihu heledust, mis annab ka lähenevale autojuhile märku inimese saabumisest ülekäigukohale.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles