Minu maailm tähendab minu inimesi

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rännumees Tiit Pruuli kodumaal.
Rännumees Tiit Pruuli kodumaal. Foto: Sander Ilvest

Kirjastuse Petrone Print argipäeva pidi küll sähvatama jumalik säde, kui käsil oli mõttetöö, kes võiks kirjutada sarja «Minu …» sajanda väljaande. Maailmarändur ja ärimees Tiit Pruuli oli super valik.

Tiit Pruuli omakorda on saanud «Minu maailma» kirjapanekul samuti õnnistatud inspiratsiooni. Tema jutt on paeluv ja tihtipeale üllatav, kohati teaberohke ja lehekülgede kaupa kirjanduslik, kuid väljamõeldud ollus ei tekita reaalsuse moonutamise kahtlusi.

Tiit Pruuli raamatu «Minu maailm. Romantiku(te) heitlused» on kirjastanud Petrone Print (kujundanud Madis Kats, Tartu 2017, 288 lk).
Tiit Pruuli raamatu «Minu maailm. Romantiku(te) heitlused» on kirjastanud Petrone Print (kujundanud Madis Kats, Tartu 2017, 288 lk). Foto: Raimu Hanson

Autor viib lugeja Viini, põhjapoolusele, Antarktikasse, Austraaliasse, Myanmari ja Venemaale, omaette peatükkides on ka Tai ja Tonga (need kahekesi koos), Mali, Kesk-Aasia ja Ladakh. Kuid kaugetest paikadest olulisemad on Tiit Pruulile inimesed, keda ta oma rännakutel kohtab. Neid on ta portreteerinud meisterlikult. Selle raamatu pealkirjaks võiks silmagi pilgutamata panna «Minu inimesed».

Huvitava lugemiskraami vastuvõttu ergastab autori teise mina, rännumehest ettevõtja Artur Soometsa sekkumine. Teda on nii hästi kujutatud, et tekib tunne, nagu ta oleks ka päriselt olemas. (Võibolla ma eksin, vahest ongi ta olemas; kui nii, siis vabandan.)

Kuigi autor on oma kirjapanekutes igati aus, ei karda pajatada oma hirmudest ja ihalustest, eksimustest ja kordaminekutest, kirgedest ja igavlemistest, lubab Artur Soometsa kaasatõmbamine reisiseiklustesse enamat.

«Minu maailma» toimetaja on kirjanik Jan Kaus. Raamatus pole näha midagi, mis oleks üleliigne. Nii et toimetaja on olnud õige mees õigel kohal.

«Minu maailma» esitlus on 7. septembril kell 17.30 Tasku keskuse Rahva Raamatus. Autorit küsitleb «Minu Brüsseli» autor, kirjanik Vahur Afanasjev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles