Kohus pikendas ähvardusi pildunud eaka mehe vanglakaristust

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Trellid.
Trellid. Foto: SCANPIX

Kohus mõistis 2008. aastal Sulev Kirsi (68) tapmises süüdi ning saatis ta seitsmeks ja pooleks aastaks vangi. Vabadusse pole Kirs aga sellest ajast pääsenud, sest vanglas pani ta toime uued kuriteod.

Tartu maakohus tunnistas möödunud nädalal 68-aastase Sulev Kirsi süüdi tema üle õigusemõistmises osalenud isikute mõjutamises vägivallateoga ja võimuesindaja vägivallaga ähvardamises ning mõistis talle viieaastase vangistuse. Karistuse kandmist arvestatakse tema vahistamisest selle aasta 17. veebruaril, täpsustas Tartu maakohus.

Lõuna ringkonnaprokuratuuri süüdistuse kohaselt on Kirs pärast 2008. aasta lõpus Pärnu maakohtus tapmises süüdi tunnistamist pannud toime nii avaliku korra kui õigusemõistmise vastaseid süütegusid, ähvardades ja solvates vanglatöötajaid ning teisi tema üle õigusemõistmisel osalevaid isikuid.

Lõuna ringkonnaprokuratuuri juhtivprokuröri Kairi Kaldoja sõnul puudutas konkreetne kriminaalasi kolme inimese ähvardamist. «Võttes arvesse süüdistatava poolt varem toime pandud kuritegusid, tundsid nii vangivalvur kui teised ähvardusi saanud inimesed reaalset ohtu enda ja enda lähedaste elule ja tervisele,» sõnas Kaldoja. Prokuröri hinnangul oli kannatanutel kurjategija tausta teades põhjust uskuda, et ta võib ähvardused täide viia. Seetõttu pidas riiklik süüdistaja tähtsaks Kirsi maksimaalseks võimalikuks ajaks avalikkusest kõrvaldada.

«Sisulises mõttes on tegemist äärmiselt olulise otsusega, mis annab märku, et riigiametnike suhtes toime pandud süütegudesse suhtutakse täie tõsidusega,» märkis Kaldoja. Ainult selline reageerimine aitab tema hinnangul tagada õiguskaitseasutuste võimalikult kvaliteetse ja objektiivse toimimise. Ametnikud ei tohi karta oma ametiülesandeid õiguspäraselt ja kvaliteetselt täita, lisas prokurör.

Kohtuotsusega on Kirsile pandud ka alates tema vanglast vabanemisest lähenemiskeeld kannatanute suhtes kolmeks aastaks. Menetluskuludena tuleb Kirsil tasuda 1521 eurot. Kirs on varem mitu korda kriminaalkorras karistatud.

Kohtumenetluse pooled saavad otsuse vaidlustamise soovist teatada seitsme päeva jooksul alates otsuse kuulutamisest. Kui vaidlustamissoovist teatatakse, teeb kohus motiveeritud tervikotsuse teatavaks 12. septembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles