Ülenurme abivallavanema kohtuistung lükkus edasi

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülenurme abivallavanem Haljand Kaasik viibib vallavalitsuse veebilehe andmetel 15. augustist haiguslehel.
Ülenurme abivallavanem Haljand Kaasik viibib vallavalitsuse veebilehe andmetel 15. augustist haiguslehel. Foto: Sille Annuk

Möödunud nädalal pidi Tartu kohtumajas algama arutelu Ülenurme abivallavanema Haljand Kaasiku süüdistuse üle, ent kohus otsustas lükata istungid edasi süüdistatava haigestumise tõttu.

Esialgu pidid istungid algama 31. augustil, kuid nüüd on nende alguseks määratud 5. veebruar 2018, kinnitas Tartu kohtute pressiesindaja Krista Tamm. Lõuna ringkonnaprokuratuuri pressinõunik Kauri Sinkevicius lisas omalt poolt, et süüdistuses pole suve jooksul midagi muudetud, protsess algab prokuratuuri jaoks lihtsalt hiljem.

Maikuus saatis Lõuna ringkonnaprokuratuur kohtusse kriminaalasja, milles Kaasikut süüdistatakse korruptsioonivastases seaduses kehtestatud toimingupiirangu rikkumises eriti suures ulatuses. 

Süüdistusakti järgi müüs Haljandiga seotud osaühing 2016. aastal teisele osaühingule Ülenurme vallas Tõrvandis 870 000 euro eest kinnistud, mille OÜ H. H. Kaasik oli omandanud aasta varem kõigest 18 000 euroga. Kinnistute müügihinna kasvu seostab prokuratuur valla tehtud detailplaneeringutega.

Lõuna ringkonnaprokurör Marge Püss iseloomustas kirjeldatud juhtumit toona kui tehingut, milles Kaasik kasutas oma ametiseisundit isiklikes majanduslikes huvides. 

«Kuna Kaasikul oli kinnistutega seoses majanduslik huvi, oli tal korruptsioonivastasest seadusest tulenevalt keelatud osaleda kinnistuid puudutavate toimingute ja otsuste tegemises,» ütles Püss. Prokurör rõhutas, et majanduslike ja ametialaste huvide konflikti puhul tuleb ametnikul end tema majanduslike huvidega seotud otsuste tegemisest taandada.

Haljand ise maikuus oma tegevuses mingit süüd ei leidnud ja ütles, et erinevalt prokuratuuri väidetest ei osalenud ta koosolekutel, kus kinnistute detailplaneeringuid arutati. Samuti jätkab ta oma senist tööd abivallavanemana.

Kui kohus peaks abivallavanema talle esitatud süüdistuse järgi süüdi mõistma, näeb karistusseadustik eriti suures ulatuses toimingupiirangu rikkumise eest ette rahalise karistuse või kuni kolme aasta pikkuse vangistuse.

Haljand Kaasik on Ülenurme poliitilises elus aktiivselt osalenud terve taasiseseisvusaja. Volikokku on ta kandideerinud nii üksikkandidaadina, valimisliitude kui ka Eestimaa Rahvaliidu nimekirjas. Viimastel valimistel osales ta Reformierakonna nimekirjas ja kogus 68 häält.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles