Õpetaja, sina oled maailma naba!

Mari-Liis Pintson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: TPM

Kas mäletad enda kooliajast õpetajat, kes sulle eriliselt hinge jäi või vastupidi, oma mõtlematu käitumise ehk ka välja paisatud sõnaga haiget tegi? Kui tihti mõtled sa oma õpetajatele nüüd, kui ise klassi ees seisad?

Armas õpetaja, aja selg sirgu ja mine iga päev laste juurde teadmisega, et iga su sõna, märkamine ja ka silma kinni pigistamine võib muuta selles klassiruumis kellegi elu. Kas sinu õpilased mõtlevad aastate pärast sinust kui õpetajast, kes inspireeris ja julgustas, või õpetajast, kes ei pannud tähele, kelle mürgine sõna muutis kõik?

Räägin sulle oma õpetajatest. Näiteks algas minu suhe vene keele õppimisega väga okkaliselt. Jäin juba esimeses klassis esimeses vene keele tunnis peale tunde, sest parajalt punane vene keele õpetaja röövis igasuguse õppimis­isu. Sama kordus ka järgmiste vene keele õpetajatega, kes, mulle näib, pedagoogikast suurt ei teadnud, vaid olid ses ametis oma kunagise ohvitseriproua staatuse tõttu. Nii ei jäänudki mulle sellest keelest, mida nüüd hädasti vaja oleks, 12 aasta jooksul suurt midagi külge.

Seevastu mäletan värskelt tööd alustanud õpetajat, kes oli soe ja mõistev kõigi lastega. Ükskõik kas nad olid pärit heal järjel perest, kelle emad-isad käisid suvel klassiruumi värvimas, või perest, kus polnud kaugeltki kõik korras. See õpetaja andis igale lapsele võimaluse tunda, et teda kuulatakse ja et ta on tähtis.

Ma usun, et ta muutis nii mõnegi lapse elu, kes oleks muidu võinud sammuda oma vanemate ettetallatud asotsiaalset rada pidi.

Aga mäletan ka noori õpetajaid, kes tulid kooli otse ülikoolist ja arvasid, et on a priori autoriteedid. Et lastele piisab õppimiseks õpikust ja keegi ei tohiks tähtsat õpetajat segada küsimuste esitamisega. Nendes ainetes on paljudel minu klassikaaslastel teadmistes lünk. Lünk, mis võis määrata meie elutee, sest meie ees jäid suletuks uksed, millest sisse pääsemiseks oleks olnud vaja just selle ala tugevaid erialateadmisi.

Õpetaja, sina oled maailma naba! Katsu mööda vaadata sellest, et aknapoolse rea kolmanda pingi lapse emalt järjekindlalt sõimukõnesid saad, ja näe last sellisena, nagu tema(!) on. Mõtle, miks tagumise pingirea poiss, kes istub tunnis kapuuts peas ja aeg-ajalt kohatuid repliike pillub, just sedasi käitub. Mida vastaks, kui tunni järel oma­vahel jäädes talt sellise käitumise põhjuse kohta siiralt huvi tunneksid? Äkki oled sa esimene, keda ta on valmis usaldama? Kui nii, on sul võimalus saada selleks kõige tähtsamaks inimeseks, kes muutis tema elu.

Õpetaja, ära alahinda ennast! Ära arva, et ühiskond sind ei hinda. Kui mõistad, kui oluline sa oled, saabki sinust üks oluline inimene sadade laste elus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles