Naksitrallid naelutasid laste tähelepanu

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muhv (Benjamin Kyprianos), Kingpool (Silas Stubbs) ja Sammalhabe (Anton 
Jakovlev) tõttavad lahendama linna tabanud piimakriisi.
Muhv (Benjamin Kyprianos), Kingpool (Silas Stubbs) ja Sammalhabe (Anton Jakovlev) tõttavad lahendama linna tabanud piimakriisi. Foto: Alan Proosa

​Laupäeval enne «Naksitrallide» esietendust rähkles üks kolmeaastane vaataja Sadamateatris ema kõrval häälekalt istmel ja tekitas läheduses istuva publiku hulgas mõtte, et nii möödub kogu etendus. Kui aga tuled kustusid, saali tulvas muusika ja vaateväljale tekkis liikumine, jäi laps seda kõike ainiti vaatama. Ta tähelepanu hajus alles lõpuaplausi ajal.

Libretisti, lavastaja ja kunstniku Katrin Pärna ning lavastaja-koreograafi, kunstniku ja videokujundaja Janek Savolaineni koostöös valminud tantsulavastuses esitasid Benjamin Kyprianos (Muhv), Silas Stubbs (Kingpool) ja Anton Jakovlev (Sammalhabe) ning Janika Suurmets, Aivar Kallaste, Merilin Mutli, Julia Kaškovskaja, Gerardo Avelar ja Gus Upchurch hoogsa loo.

50 minutit seiklusi

50 minutisse mahtusid Eno Raua lasteraamatust tuntud imelike mehikeste seiklused, mis tõstsid esile võimaluse, et maailma päästmiseks on tarvis peamiselt sõprust, leidlikkust ja vaprust. Ja ühte tublit punast autot.

Helikopter eile Sadamateatri juures.
Helikopter eile Sadamateatri juures. Foto: Raimu Hanson

Kusjuures auto on lavastuses selline, mis kimab ringi nagu päris. Mõistagi ei tahaks sellisest lahkuda ka siis, kui see on laukasse kinni jäänud ja päästma tuleb helikopter. Lennumasin on lavastuses vaatajate ette toodud heliliselt ja nöörredeliga, mis tuleb punase auto kohale black box’i laest.

Esietenduse eel oli aga üks päris helikopter, mille ustel Grossi Toidukaupade logo, maandunud Sadamateatri parkla taha Emajõe kaldapealsele. Sinna lendas sama tiivikumasin ka eile pool tundi enne teist etendust.

Kas ehtsa kopteri maandumine on kuidagi seotud lavastusega? «Jah, me tellisime selle. See on suur promoüritus,» ütles Janek Savolainen muigamisi. Mis see maksma läks? «Väga palju isiklikku sarmi,» jätkas Katrin Pärn naljatoonil.

Algas uus hooaeg

«Naksitrallid» olid küll Vanemuise uue hooaja esimene esietendus, kuid ametlik hooaja avamine toimus siiski samal õhtul Vanemuise väikeses majas. Tund enne «Hedda Gablerit» andsid sealses ovaalsaalis ülevaate tulevastest sõnalavastustest dramaturgid Anu Tonts, Sven Karja ja Deivi Tuppits.

Kõigepealt on uutest tükkidest näha festivali Draama kavasse lisatud «AK 47»: vanemuislase Reimo Sagori monolavastus tuleb publiku ette 8. ja 9. septembril Vanemuise väikese maja proovisaalis.

Teine uus lavastus, «Rännakud. Maarjamaa laulud» esietendub 29. septembril väikeses majas Vanemuise teatri ja Sõltumatu Tantsu Ühenduse koostöös Eesti Vabariigi 100. aastapäeva puhuses teatrisarjas «Sajandi lugu». Lavastab Tiit Palu.

Kõikidest lavastustest annab ülevaate Vanemuise hooajakiri Ramp, mis ilmus 1. septembril. Seal on juttu ka vanemuislaste – näiteks näitleja Merle Jääger, kunstnik-butafoor Terje Kiho, repetiitor ja lavastaja Fabrice Gibert, kontsertmeister Ele Sonn, näitleja Jüri Lumiste – tegemistest nii teatris kui ka väljaspool teatrit.

Pileteid uutele ja vanadele lavastustele kõigis kolmes žanris saab osta täna, homme ja kolmapäeval Piletisaju-nimelise kampaania ajal soodsamalt kui muidu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles