Galerii: Õnnemärgiga varsapoiss tutvub eluga muuseumi aasal (1)

Mari-Liis Pintson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pühapäeva öösel oli põllumajandusmuuseumi tallis kõik veel rahulik. Eesti tõugu mära Vinge polnud seda nägugi, et ta võiks peagi oma esimese varsa ilmale tuua. Hommikul leidsid aga tööle tulnud muuseumitöötajad tallist ema kaitsva külje alt väikese varsapoisi.

Põllumajandusmuuseumi direktor Merli Sild käis ka ise kohe pühapäeval uustulnukaga tutvumas. «Ta on nii mõnusa pehme karvaga,» õhkas Sild. Varsal, kelle ema ja isa on mõlemad kõrvid, on otsa ees suur valge laik – õnnemärk, nagu Merli Sild usub.

Beebibuum

Esmaspäeval nägi täkupoiss esimest korda maailma väljaspool talli, nautis avarust ja kepsutas muuseumiõuel ringi. Vinge püsis pojal järjekindlalt kannul, jälgis, et varss liialt ülemeelikuks ei läheks ja hoiaks ka inimestest eemale.

Üheksa-aastane Vinge on üks kolmest hobusest, kes aasta tagasi Pärnumaalt Tori hobusekasvandusest Ülenurme kolis. Tema lahutamatu poolõde Vilma, kes end Vingega Torilt Ülenurme kaasa pressis, ootab samuti viimast nädalat enda varsa sündi.

Mõlema varsa isa on 18-aastane eesti tõugu sugutäkk Raksel, kes läinud aasta septembrikuu lõpus paariks kuuks märadele seltsiks toodi. Nagu hobumaailmas kombeks, peavad kõik tõuvarsad saama nime isa järgi. Seega ootab põllumajandusmuuseum kiirelt ettepanekuid, milline R-tähega algav nimi võiks pühapäeval sündinud varsale kõige paremini sobida.

Merli Sild lootis, et ehk saab varss nime juba eeloleval laupäeval põllumajandusmuuseumi aasta tähtsündmusel, Tartu sügisnäitusel, kus valitakse ka parimaid tõuloomi.

Igal juhul on direktoril juba plaan, et näitusel astub ka varss areenile. Praegu saavad aga kõik huvilised käia uustulnukat muuseumi koplis uudistamas.

Lootustandev 

Eile sattus juhuslikult varssa vaatama ka Eesti tõuloomakasvatuse liidu president, maaülikooli emeriitprofessor Olev Saveli, kellele on hobused olnud kogu elu nii hingelähedased, et ta nimetab ennast sama hästi kui hobusesõimes sündinuks. «Siit annab loota ilusat täkku,» andis Saveli varsale oma heakskiidu.

Saveli sõnas ka, et põllumajandusmuuseumis on varsal head tingimused ilusaks hobuseks kasvamiseks. Ta ise töötas kuuekümnendatel aastatel aga just nimelt Toris, kust Vilma ja Vinge on pärit.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles