Rahvahääletusel selgub, kelle jalajäljed Teerajajate alleed jätkavad

Rannar Raba
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Vaimust alguse saanud jäljerida on nüüdseks veninud mitmekümne meetri pikkuseks ja kasvab edasi.
Tartu Vaimust alguse saanud jäljerida on nüüdseks veninud mitmekümne meetri pikkuseks ja kasvab edasi. Foto: Sille Annuk / Postimees

Viimased seitse aastat Tasku keskuse kõrval kõnniteel pikemaks kasvanud Tartu Teerajajate allee saab tänavugi kahe silmapaistva inimese jalajälgede võrra pikemaks. Neist ühe valib žürii ning teine selgub äsja alanud rahvahääletusel.

Kõigil soovijail oli augustis kahe nädala vältel võimalus välja pakkuda kandidaate nende tartlaste ja tartumaalaste seast, kelle tänu- ja tähelepanuväärne tegevus vääriks talletamist Teerajajate alleel. Käesoleva nädala algul nõu pidanud žürii lauale jõudis 35 nime. Avalikule hääletusele otsustati neist saata kuus.

Rahvahääletusele üles seatud kandidaadid on Tartu rahvaülikooli asutaja Maire Breede, statistik ja rahvastikuteadlane, Tartu ülikooli emeriitprofessor Ene-Margit Tiit, skulptor Mati Karmin, festivali Tartuff projektijuht Agnes Nurme, Tartu Herbert Masingu kooli direktor Tiina Kallavus ning kirjanik ja semiootik Valdur Mikita.

Hääletada saab 4. septembrini Tartu Postimehe ja Tasku keskuse kodulehel.

Pronksi valatud jalajälgedega Tartu Teerajajate allee on loodud tunnustamaks isikuid, kes on saatnud korda mõne silmapaistva teo või andnud märkimisväärse panuse Tartu linna või maakonna arengusse.

Nii nagu varasematelgi aastatel, osalesid tänavuse žürii töös Tartu linnavalitsuse, Tartu ülikooli, Tartu Postimehe, Vanemuise teatri, Tartu ülikooli kliinikumi, kaubandus- ja tööstuskoja, maaülikooli ning aktsiaseltsi Estiko esindajad.

Žürii esimees ettevõtja Neinar Seli avaldas heameelt selle üle, et sel aastal laekus kandidaate rohkem kui mullu ning ka valdkondlik valik osutus väga laiapõhjaliseks. «Nimesid oli erinevatelt elualadelt, sealhulgas spordi, teaduse, kultuuri ja ettevõtluse vallast. On rõõm näha, et inimestele läheb meie ettevõtmine endiselt korda ja et meiega mõeldakse kaasa. Juba praegu on ilmne, et jäljed saavad väärika täienduse, ent kutsume siiski kõiki kindlasti oma häält andma,» rääkis ta.

Uute jalajälgede avamise tseremoonia on kavandatud 28. septembrile. Siis selgub ka žürii valikuna heaks kiidetud teine tänavune teerajaja.

Esimesed jalajäljed kinnitati allee sillutisse 2010. aastal.

Praeguseks on Teerajajate alleelel kõnniteesse talletatud 20 tuntud ja tunnustatud inimese pronksised jalajäljed.

2010 – Tartu Vaim, Andres Metspalu, Herta Elviste, Hannes Kaljujärv

2011 – Andrei Sõritsa, Jaan Kirsipuu, Tiiu Sild, Hillar Palamets

2012 – Tanel Laisaar ja Marget Savisaar, Tiia Toomet

2013 – Rutt Hinrikus, Mart Noorma

2014 – Ülo Niinemets, Sirje Eomõis, Evald Roma

2015 – Joel Luhamets, Aivar Tommingas

2016 – Mika Keränen, Rasmus Mägi

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles