Kaks Tartu kooli sulgevad hambaravikabineti

Liisa-Lotta Veiken
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Hansa kool on üks Tartumaa seitsmest koolist, kus jääb hambaravikabinet alles.
Tartu Hansa kool on üks Tartumaa seitsmest koolist, kus jääb hambaravikabinet alles. Foto: Eero Vabamägi

Septembrikuust, kui lapsed kooli lähevad, pole kahes Tartu koolis enam võimalik hambaid kontrollimas või ravimas käia. Mõlemale hambaravikabinetile sai saatuslikuks ruumipuudus.

Tamme kooli direktor Vallo Reimaa rääkis, et Tartu ülikooli stomatoloogiakliinik kasutas nende koolis ruume, aga kuna tööõpetuse tiib, kus kabinet asus, läheb renoveerimisele, kaob ka hambaravikabinet. «Tööõpetuse tiib oli avariilises olukorras ja selleks, et kõik vajalik ära mahutada, tuleb see renoveerida,» täpsustas ta. 

Juurdeehitis aitaks

Reimaa rääkis, et ruumidega on praegu niigi kriitiline olukord ja tegelikult oleks vaja juurdeehitist. «Kui juurdeehitis teoks saab, planeerime sinna ka 16 ruutmeetri suuruse hambaravikabineti. Siis saaks stomatoloogiakliinik siin edasi ruume rentida,» nentis ta.

«Ükskõik kuidas projekteerija mõtles, ei mahtunud tööõpetuse ruumid ära, nad taheti juba klasside kallale minna. Ja ikka jääb veel puudu,»  tõdes ta. Linnavalitsuses käib Reimaa sõnul praegu juurdeehitise üle arutelu ja ta loodab, et selle saab teha võimalikult ruttu.

Tamme kooli direktor rääkis, et tööõpetuse ruumides jääb praegu kitsaks, sest nii tüdrukute kui poiste poole peal peab samal ajal tundi andma kaks õpetajat, ent selleks lihtsalt ei ole ruumi. «Meil on väga palju õpilasi, oleme kuni viie paralleelklassiga kool,» ütles Reimaa.

Koolijuhi sõnul oli Tamme kooli hambaravikabinet populaarne ja seal käisid ka inimesed väljastpoolt kooli. 

Karlova kooli direktor Heidi Kiuru rääkis, et ka nemad sulgevad septembris hambaravikabineti, kus tegutsesid nagu Tamme kooliski linna polikliiniku hambaarstid, ja põhjus on samuti ruumipuuduses. «Meil tuleb tööle hariduslike erivajadustega õpilaste koordineerija, kellele on vaja  kabinetti. Lihtsalt pole ruumi,» ütles Kiuru.

Ta leidis, et hambaravikabinet on oluline, sest need lapsed, kelle vanemad tegelevad vähe laste suuhügieeniga, käisid koolis hambaarsti juurest ikkagi läbi. Samas ütles ta, et väga paljudel on ka oma hambaarst olemas. 

Teenus teistes koolides

Haigekassa tervisedenduse ja kommunikatsiooni talituse peaspetsialist Vivika Tamra ütles, et haigekassa hindab hambaravi vajadust piirkondlikult ja plaanib selle järgi hambaravi lepinguid. «Mõned meie partneritest võivad osutada omal soovil koolis hambaravi, aga seda haigekassa ei reguleeri,» sõnas ta.  

Tamra rääkis, et tavapäraselt üürivad koolid ruume ainult haigekassa lepingupartneritele, aga seaduse järgi ei ole haigekassal õigust selliseid lepinguid hallata, seetõttu puuduvad neil andmed sõlmitud ja üles öeldud lepingute kohta. Ta lisas, et haigekassa sõlmib lepingud põhitegevuskoha (vald, linn) täpsusega ja piirkonna teenuste vajadust hinnates.

Tartumaal osutatakse hambaravi edasi järgmistes koolides: vene lütseumis, Veeriku koolis, Hansa koolis, Kivilinna koolis, Tartu kutsehariduskeskuses, Hiie koolis ja Descartes’i koolis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles