Halb üllatus! Inimesed on Ilmatsalus nädalaid joonud reostunud vett

Mari-Liis Pintson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Eero Vabamägi

Läinud nädalal said Ilmatsalus Kooli tee elanikud juhuslikult teada, et nad ei tohiks juua vett, mis nende kodus kraanidest tuleb. See andis ka võimaliku põhjenduse elanike halvale enesetundele.

Kooli tee 1 korteriühistu juhatusse kuuluv Heda Kala kuulis eelmisel nädalal tuttavatelt, et AS Emajõe Veevärk on juba mitu nädalat tagasi andnud ühistutele teada, et asula veeproovidest on leitud enterokokke, kolibaktereid ja kolilaadseid baktereid. Kala ühistusse polnud see info aga jõudnud.

«Naabritega rääkides selgus, et paljudel, nii ka minul, on pidevad sümptomid, nagu kõhulahtisus, iiveldus, pearinglus, mõnedel valud maos,» sõnas Kala. «Muidugi ei osanud me kahtlustada joogivett.»

Emajõe Veevärgist sai Kala teada, et sellekohane teade on saadetud ühistu raamatupidajale. Hiljem selgus aga, et kiri läks teele hoopis ühistu endisele esimehele, kes lahkus ametist üle aasta tagasi.

«Oleks tegemist mingi prügiveo tarneprobleemiga, oleks teine asi, aga küsimus on elanike igapäevases joogivee tarbimises,» oli ühistu praegune esimees Silver Kuusik ilmselgelt pahane.

Joogu pudelist

Sellekohane info on küll olemas Tähtvere valla kodulehel, ent Kuusiku sõnul ei saa loota, et inimesed iga päev sealsel lehel silma peal hoiavad.

Tähtvere vallavanem Rein Kokk sõnas, et kolibakter ei tee inimese tervisele midagi hullu ning kuni probleem laheneb, tuleks tarbida lihtsalt pudelivett.

Ilmatsalu lasteaed Lepatriinu on viimastel nädalatel joomiseks vajaliku vee läbi keetnud. Ent sellekohane teavitus ei jõudnud lasteaeda mitte valla või veevärgi kaudu, vaid lasteaed hakkas ise vee kvaliteedi kohta huvi tundma, lisaks kuulis direktor Inga Väikene asula saastunud veest oma kortermaja ühistult.

«Uurisime, kas peame maja sulgema. Öeldi, et ei ole midagi hullu,» rääkis Väikene, kes sai veevärgist soovituse joogivesi läbi keeta.

Terviseameti kodulehe andmeil on Lepatriinu lasteaiast võetud proovid 10., 16. ja 17. augustil, kõigil kordadel ei vastanud vesi joogiveele esitatud nõuetele.

ASi Emajõe Veevärk juhatuse liige Andres Aruhein ei osanud veel eile öelda, millest reostus on alguse saanud. «Puurkaevust tuleb välja nõuetekohane vesi. Kas puhastis või mahutis on midagi juhtunud,» sõnas ta. «Praeguseks on võetud uued kontrollproovid, loodetavasti saame kolmapäeval teada tulemuse, kas asi on laabunud.»

Küsimusele, kui tihti sedalaadi reostust joogivette satub, vastas Aruhein, et üliharva. Tema sõnul on praeguseks joogivee mahutid ja puhasti puhtaks pestud.

Kuidas aga sai juhtuda, et infot reostunud vee kohta ei saanud kõik elanikud? Aruheina sõnul saatis veevärk sellekohased teated oma lepingupartnerite kõigile teadaolevatele meiliaadressidele, lisaks pandi info üles kodulehele.

Uksi ei tahetud määrida

Trepikodade uste peale ei pandud tema sõnul hoiatusi, kuna varem on veevärk saanud ühistutelt süüdistusi välisuste rikkumise kohta.

Terviseameti avalike suhete juht Iiris Saluri andis teada, et kuni selle aasta augustikuuni on Ilmatsalu aleviku joogivesi vastanud nõuetele. Ent nüüd vette sattunud bakterid viitavad võimalikule fekaalsele reostusele.

Ka Saluri soovitas saastunud vett enne tarbimist kindlasti keeta. See, kuidas veest leitud bakterid inimesele mõjuvad, sõltub tema sõnul vastavast mikroorganismist ja selle vormist, kokkupuute kestusest, inimese tundlikkusest ja immuunsüsteemi tugevusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles