Galerii: Tartu värsketel aukodanikel on nüüd tammikus omanimelised puud

Liisa-Lotta Veiken
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

2007. aastast on Lammi tee äärde rajatud tammikusse istutanud puid Tartu taasiseseisvumise ajal valitud aukodanikud, linnapead ning Tartu sõpruslinnade esindajad. Täna said oma puu mulda panna 2016. ja 2017. aastal valitud linna aukodanikud.

Tammepuu istutasid sellel aastal kirjanik ja Tartu mänguasjamuuseumi üks rajajaid Tiia Toomet, kardioloog Jaan Eha, kauaaegne linnajuht Väino Kull, veemotospordi arendaja Üllar Põvvat ning teadlane ja ühiskonnategelane Rein Taagepera. Kohale ei saanud tulla Jaan Eha ja Tiia Toomet. Toometi asemel oli kohal tema poeg Lemmit Kaplinski.

Kõikidel aukodanikel oli ka tammepuude kohta oma lugu. Rein Taagepera meenutas härdalt maakohta Otepääl, mille keskel on suur tamm. Üllar Põlvat rääkis, et on ise mitu tammepuud istutanud ja tal on uhke tunne tammikusse puu kasvama panna. Väino Kull sõnas, et kuna tammikusse on oma puu istutanud kõik endised linnapead, siis on ka temal seal oma puu. Samuti naljatas ta, et kõige raskem töö on tammelehtede koristamine.

Tiia Toometi poeg Lemmit Kaplinski rääkis, et neil on peres komme lapse sünni puhul puu istutada ja kui tema sündis, istutati just tammepuu. «Täna istutan oma ema heaks ka ühe tamme,» sõnas ta.

Kümne aasta jooksul on Tartu tammikusse kasvama pandud 65 puud. Tammikus oleval infotahvlil on kirjas kõigi tammede istutajate nimed ja asukohakaart. Pidulik tammede istutamise tseremoonia peetakse iga kahe aasta tagant.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles