Rahvaülikoolis avatakse balletikursus ja oreliõpe

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Just sellesse saali Vanemuise väikeses majas ootab balletitantsija Aivar Kallaste 1. oktoobril täiskasvanud huvilisi, kes soovivad tuttavamaks saada klassikalise tantsu maailmaga.
Just sellesse saali Vanemuise väikeses majas ootab balletitantsija Aivar Kallaste 1. oktoobril täiskasvanud huvilisi, kes soovivad tuttavamaks saada klassikalise tantsu maailmaga. Foto: Margus Ansu

Kes ei sooviks, et unistused täituksid. Ka need unistused, mille puhul näib, et aeg nende teokssaamiseks on pöördumatult möödas. Näiteks tõusta varvastele ja liikuda edasi kergelt nagu baleriin, vaevalt maad puudutades. Või istuda oreli taha, asetada käed manuaalide kohale ja jalad pedaalidele ning lasta kõlada akordidel, mis täidavad kogu kirikusaali.

Vastus küsimusele, kus õpetatakse hoolimata vanusest kõiki, kes vähegi tahavad, orelit mängima ja balletti tantsima, on olemas – Tartu rahvaülikoolis. 

Sel sügisel oodatakse balletikursusele ja oreliõppe tundidesse ka neid inimesi, kes kunagi pole balleti ega pillimänguga kokku puutunud. Vastuvõtukatseid ei ole.

Vanemuise teatri balletitantsija Aivar Kallaste nentis, et viimasel ajal ongi balletiga tegelemine terves maailmas muutunud väga populaarseks. «Tean üht fakti Ameerikast, kus keegi vanahärra alustas sellega tegelemist 93-aastaselt,» ütles ta ning lisas, et tal endal oli Vanemuise tantsu- ja balletikooli juures üheksa aastat üks täiskasvanute klass, milles inimesed vanuses 18 kuni 71 aastat suutsid läbi võtta peaaegu terve balletikooli õppeprogrammi.

Tartu rahvaülikoolis õpib igal aastal ligi 6000 täiskasvanut.

Meeliköitev orelimäng

Tartu rahvaülikoolis oreliõppe tundide andja, Pauluse kiriku organist Anna Humal on nõus, et mängida suursugusel ajaloolisel pillil kajavas kirikuruumis on tõepoolest meeliköitev, ning just seepärast on tema nõus seda kogemust ka Tartu rahvaülikoolis jagama. 

Anna Humal Pauluse kiriku oreli taga.
Anna Humal Pauluse kiriku oreli taga. Foto: Erakogu

Anna Humala orelitunnid on eelkõige huvi rahuldamiseks orelite ja orelimuusika vastu. Rühmatundides viib ta kursuslased Tartu oreleid külastama ning tutvustab nende juures iga pilli muusikalist nägu, ülesehitust ja kultuurilist tausta. 

«Kindlasti saab iga huviline vastavalt oma klahvpillimänguoskusele ka orelit päriselt proovida,» märkis ta. 

«Varasem mõnel instrumendil musitseerimise kogemus tuleb kasuks, aga kümmekonna tunni jooksul on võimalik ära õppida ka ühehäälne lauluviis, mida ma saan juhendajana oreli harmooniahäälte või variatsioonidega täita,» ütles organist.

Kasu igale inimesele

Tantsuõpetaja ütles veel, et loomulikult ei saa täiskasvanud õpilased paarikümne akadeemilise tunniga teoks teha ehk neid unistusi, mida nad salajas on lootnud. 

Enamasti tahetakse osata midagi väga efektset, mis on aga ka piisavalt keeruline – ega muidu balletikooli programm kaheksa või üheksa aastat kesta. Ka üles varvastele ei tõusta pelgalt esimese kümne harjutuskorra järel. 

Ometi on balletitundidest kasu kõigile inimestele nende eeldustest hoolimata, kinnitas ta. «Kursus arendab tantsulisust, graatsiat, koordinatsiooni, tasakaalutunnetust, parandab rühti, tugevdab lihaseid, annab pöörlemistehnika aluse ning seda kõike loomulikult erksa ajutegevuse kaudu,» kirjeldas ta. «Ajapikku võib usinamatel tekkida kaunis säärejooks ja kaduda kusagilt mõned ülekilod.»

Kuidas valmistuda oma elu esimeseks balletitunniks? Aivar Kallaste vastas, et selga tuleks panna midagi ilusat ja liibuvat ning jalga pehmet, sest tunnis on jalalaba tööl suur tähtsus. «Kontsaking ei lähe mitte, sokk või balletisuss aga küll!» märkis ta.

Esimeses tunnis räägib Kallaste ka balleti ajaloost, mis ulatub 300 aasta kaugusele Prantsusmaale, ning sellest, miks neid jalgu puusast väljapoole keerama üldse hakati.

Tartu rahvaülikoolis õpib igal aastal ligi 6000 täiskasvanut. Koolituskalendrist leiab arvukalt nii keeltekursusi kui tööalaseid koolitusi ning palju uusi ideid hobideks ja enese paremaks tundmaõppimiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles