Tabivere maa-alune tunnel saab lähiaastatel teoks

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Just selles kohas kipuvad tabiverelased ebaseaduslikult raudteed ületama. Paari aasta pärast on seal aga tunnel.
Just selles kohas kipuvad tabiverelased ebaseaduslikult raudteed ületama. Paari aasta pärast on seal aga tunnel. Foto: Margus Ansu

Tabivere vald on juba mõnda aega pidanud plaani rajada jalakäijate turvalisusele mõeldes alevit läbi lõikava raudtee alla tunnel. Nüüd on kindel, et lähema kahe-kolme aasta jooksul saab tunnel tõepoolest teoks, sest piirkondade konkurentsivõime tugevdamise meetmest saadi selleks vajalikku toetust.

Tunnel on plaanitud kohta, kus raudtee möödub Tabivere tööstuspargist. Nimelt ei ole seal lähikonnas ühtegi ametlikku ülekäigukohta, mistõttu inimesed kõnnivad otse üle raudtee. See on aga nii ohtlik kui ka ebaseaduslik. Päevas ületatakse ses kohas sel kombel raudteed hinnanguliselt kuni pool tuhat korda.

Ligi miljon eurot

Meetmest toetuse taotlemiseks pidi vald tegema mitu eelprojekti, nüüd, kus rahastus on kindel, läheb käima projekteerimine. Tabivere vallavanem Tarmo Raudsepp tõdes, et täpset ajakava ei ole veel paika pandud, kuid meede näeb ette, et tunnel tuleb ära teha hiljemalt 2020. aastaks. «Aga muidugi tahaks kiiremini teha,» kinnitas Raudsepp.

Ta nentis, et projekt tuleb üsna keeruline ning on vaja päris palju hankeid teha ja kooskõlastusi saada. «Nagu ehitajad ütlevad: kui asi puudutab raudteed, siis on kõik asjad tükk maad keerulisemad,» märkis ta.

Vallavanem lisas, et kuna tegemist on suure taristu osaga, siis kõiki probleeme, mis võivad ette tulla, ei oska praegu veel ette nähagi. «Tõenäoliselt on neid üsna palju,» ei hakanud ta keerutama.

Kergliiklustee töös

Tabivere saab meetme raames tööstusala arendamiseks arvestada 961 667 euroga. Tunnelile kulub sellest summast natuke üle poole ehk 557 241 eurot, 404 426 eurot läheb aga vee- ja kanalisatsioonitorustike rajamiseks teisele poole raudteed.

Kui raudtee alla tunneli ehitamine võtab mõistetavalt aega, siis üks teine tabiverelastele tähtis objekt on juba käsile võetud. Nimelt alustati üle-eelmisel nädalal Tabivere rahvamaja juurest raudteejaamani mineva kergliiklustee ehitust.

Tarmo Raudsepa sõnul on praeguseks tehtud esmased kaevetööd ning peagi hakatakse rajama vajalikke kommunikatsioone. Umbes 400 meetri pikkune tee peab valmima oktoobri keskpaigaks.

Kergliiklustee ehitus saab teoks tänu keskkonnainvesteeringute keskuse meetmele «Raudteeliikluse arendamine ja erinevate liikumisviiside ühendamine». Tabivere sai meetmest toetust 105 000 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles