Kui igavus tapab päriselt

Eili Arula
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kristjan Teedema

Oh seda eufooriat, mis tabab koolinoori õppeaasta lõpul, mil kõlab viimane koolikell ning ees ootab pea kolm kuud suvepuhkust. Kahjuks on üsna suurel osal õpilastest juba pärast jaanipäeva ideed otsas, millega ülejäänud kaks koolivaba kuud sisustada.

Töömalevad on selleks ajaks juba ammu täis. Muid töökohti teismelistele pigem napib. Ettevõitjail on keeruline lapsi palgata, sest seaduse nõuded alaealiste töötamisele on üsna karmid. Trahv nende nõuete rikkumise eest ei kaalu üles alaealise kasutegurit, erinevalt täisealisest võib alaealine tööd teha vanusest sõltuvalt kuus või neli tundi päevas.

Samas ei saa väita, et kõik noored hirmsasti raha teenimise eesmärgil üldse tööle minna sooviksid. Loomulikult on suvi ennekõike puhkamiseks mõeldud, kuid aja veetmise võimalusi kipub teismelistel eriti maakohtades ja väikelinnades nappima. 

Ma isiklikult ei tea ühtegi noort, kes igavusse oleks surnud, kuid siiski tean juhtumeid, kus igavuse peletamiseks mõtleb teismeline välja kõikvõimalikke ja ka -võimatuid lollusi.

Selle aasta suvi on olnud igas vanuses puhkajatele ka üsna halastamatu. Rannailma oli suve jooksul ehk viie päeva jagu, kui sedagi. Noortel, kel veekogu lähedal, pole ilma tõttu olnud võimalust päevade kaupa rannas lesida.

Ma isiklikult ei tea ühtegi noort, kes oleks igavusse surnud, kuid siiski tean juhtumeid, kus igavuse peletamiseks mõtleb teismeline välja kõikvõimalikke ja ka -võimatuid lollusi. Kui igavlevaid noori peaks juhuslikult rohkem olema, siis kambavaim annab ohtlikele mängudele vaid hoogu juurde.

Siinkohal on paslik välja tuua näide väikesest Jõgeva linnast, kus just nüüd augustikuu jooksul on kellegi kuri käsi kildudeks visanud mõned poeaknad, katki väänanud betooni sisse valatud pargipingid ning põlema süüdanud kaks hoonet. Seni pole keegi nimetatud huligaanitsemiste tagajärjel veel viga saanud, kuid rahas mõõdetav kahju küünib juba tuhandetesse eurodesse.

Praegu pole alust neid juhtumeid kirjeldades kellegi poole näpuga näidata, kuid ikka kipub sellele korrarikkumiste loendile otsa vaadates vaimusilmas kangastuma pilt tänavatel jõlkuvast noortekambast, kel ilmselt pole millegi asjalikumaga oma viimaseid koolist vabu nädalaid sisustada.

Ka kohalikud linnajuhid kehitavad õlgu ja nendivad, et politsei on hulk turvakaamera salvestisi läbi vaadanud, kuid kedagi vahistatud pole. Mõnede noorte liikumismustrid ühtivad küll pahategude toimepanemise ajaga, kuid pelgalt see asjaolu ei tõesta veel midagi. 

Tundub, et teatud seltskonnal on suvevaheaja lõpunädalaiks igasugused mõistlikud ideed otsas, et õhtuhämaruses teiste vara kallal enese võimu näidata.

Taban end mõttelt, et seesuguste tegelaste jaoks tulekski ehk suvevaheaega lühenda. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles