TÜ stomatoloogiakliiniku juhataja: patsiente, kellele on 30 eurot tähtis, pole hambaarstile vaja (13)

Liisa-Lotta Veiken
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raekoja platsil asuva stomatoloogiakliiniku teisel korrusel on silt, mis teavitab inimesi haigekassa hüvitisest.
Raekoja platsil asuva stomatoloogiakliiniku teisel korrusel on silt, mis teavitab inimesi haigekassa hüvitisest. Foto: Margus Ansu

Juuli esimesel päeval hakkas kehtima täiskasvanute riiklik hambaravihüvitis, kuid soodustust on kasutada saanud siiani vaid vähesed patsiendid, sest paljudel raviasutustel pole haigekassaga vastavat lepingut.

Stomatoloogiakliiniku juhataja Taavo Seedre rääkis, et Tartu ülikooli kliinikumi jõudis hüvitis hiljem, kuna sellega kaasnev vormistus oli väga keeruline ja ajamahukas. «Vaja on ülimalt head arvutiprogrammi, et mitte raisata arsti aega. Meie infotehnoloogiateenistus ei olnud võimeline seda programmi 1. juuliks valmis tegema,» nentis ta. 

TÜ stomatoloogiakliiniku juhataja Taavo Seedre.
TÜ stomatoloogiakliiniku juhataja Taavo Seedre. Foto: Margus Ansu

Seedre hinnangul pole hüvitist kätte saada kuigi lihtne ja see võtab palju aega. 

«Näiteks peab arst vaatama, kas patsient on kindlustatud, kas ta on seda hüvitist juba kasutanud või osaliselt kasutanud,» kirjeldas ta. Vastavalt sellele tuleb arstil teha kindlaks, kas patsient saab selle hüvitise eest teenust.

Seedre ütles, et võib juhtuda ka nii, et klient ei kasuta ühe visiidiga kogu hüvitist ära ja talle jääb jääk. Samuti tähendab see, et arst peab suutma kohe peale patsiendi visiiti info ära vormistada, mille tõttu on arstidel visiitideks vähem aega. «Kui arst eksib summaga, siis on tema ja kliinik rahast ilma,» sõnas ta.

Edasilükatud arstiajad

Tartu ülikooli stomatoloogiakliiniku suu- ja hambahaiguste osakonna juhataja Mari-Liis Aro sõnul pandi hüvitiseteave kodulehele üles juuli alguses. «Siis hakkasid kõned tulema ja inimesed soovisid aega septembrisse edasi lükata.» Praegu on Aro sõnul septembrikuu ajad juba täis ja inimesed ootavad aegu oktoobrisse. 

Seedre aegade edasilükkamisse hästi ei suhtu. Ta leidis, et kui inimesele on 30 eurot selline raha, et tuleb kas arsti vahetada või aeg edasi lükata, siis pole ka arstile teda vaja. 

Kui arst eksib summaga, siis on tema ja kliinik rahast ilma, sõnas stomatoloogiakliiniku juhataja Taavo Seedre.

Ta sõnas, et need, kes endale septembrisse aega panema tormasid, pole sellised, kes käivad kogu aeg kontrollis. «Need on niisugused patsiendid, kellele see 30 eurot on tähtis ja kes peale hüvitise kasutamist tagasi ka ei tule,» ütles stomatoloogiakliiniku juht.

Arstile meeldivad tema sõnul patsiendid, kes teevad koostööd ja käivad regulaarselt hambaarsti juures. «Nad saavad aru, mida neile tehakse, ja neile tullakse ka palju paremini vastu, sest nad mõistavad, et arst pole kingsepp,» rääkis Seedre.

Tervise edenduse ja kommunikatsiooni talituse peaspetsialisti Vivika Tamra sõnul pakuvad praegu Tartus ja Tartumaal täiskasvanute hambaravihüvitist 22 kliinikut. Kõige suurem kliinik ehk Tartu ülikooli stomatoloogiakliinik liitub täiskasvanute hambaravihüvitise pakkujatega järgmise kuu esimesel päeval.

Inimeste huvi täiskasvanute hambaravihüvitise kohta on Tamra sõnul väga suur.

Tamra selgitas, et lihtsaim viis välja uurida, millised hambaraviasutused hüvitist pakuvad, on minna haigekassa kodulehel olevale hambaravi kaardirakendusele. «Sealt saab näha, millises linnas ja kelle juures on võimalik hüvitis ära kasutada,» sõnas ta.

Eesti haigekassa hambaravihüvitist on täiskasvanutele ette nähtud 30 eurot ning erivajadustega inimestele, eakatele, rasedatele ja alla üheaastaste laste emadele 85 eurot.

Haigekassa hüvitis kehtib ainult esmavajalike hambaraviteenuste kohta ja nende teenuste eest, mis ei ole hüvitatavate nimekirjas, tuleb tasuda täishind. Seedre sõnul on 85 eurot juba küllaltki tuntav summa, kuid 30 euroga ei tee halvas olukorras suuga suurt midagi.

Kehtib aasta

Kuidas hüvitis toimib? Kui hambaravi arve hüvitatavate teenuste eest on näiteks 50 eurot, siis tuleb endal tasuda pool raviarvest ehk 25 eurot ja teise poole hüvitab haigekassa.

Kui minna sama aasta jooksul veel hambaarstile, hüvitab haigekassa raviarvest veel viis eurot, kuna hüvitise piirmäär aastas on 30 eurot.

Hüvitis esmaabi eest

Esmavajalike hambaraviteenuste seas on

  • hambaarsti esmane või korduv vastuvõtt
  • diagnoosimine (sh röntgeniülesvõtted)
  • ravimi asetamine ja ajutise täidise paigaldus
  • püsiva täidise paigaldus
  • hamba eemaldamine
  • mädakolde avamine ja ravi
  • juureravi
  • igemealuse hambakivi kirurgiline eemaldamine
  • tuimastus

Haigekassa kommentaar

Vähem kui kaks kuud peale uue süsteemi rakendumist on üle Eesti hüvitist kasutanud juba umbes 15 000 inimest ning haigekassa on hüvitanud täiskasvanute hambaravi 560 000 euro eest.

Tartumaal  85 euro suurust hüvitist kasutanud üle 1600 pensionäri, raseda naise või väikelapse ema ning 30 euro suurust hüvitist on kasutanud 1588 inimest. Arvestades, et juuli ja august on puhkuste kuud ka hambaarstide jaoks ning vastuvõtte toimub tavapärasest vähem, on hüvitise kasutus suur, teatas haigekassa tervise edenduse ja kommunikatsiooni talituse peaspetsialist Vivika Tamra.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles