Orienteeruja vaba päev kulub spordile

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavuse aasta terviseedendaja Tiina Oras on ise orienteeruja ja orienteerumispäevakute korraldaja.
Tänavuse aasta terviseedendaja Tiina Oras on ise orienteeruja ja orienteerumispäevakute korraldaja. Foto: Margus Ansu

Orienteerumisele pühendunud Tiina Oras pani end Tartu linna tervisekonverentsile kirja isiklikust huvist. Kui seal aasta terviseedendaja välja hõigati, oli üllatus suur – kutsuti teda.


Professorite ja tuntud lektorite ettekanded tervislike eluviiside toetamise teemal huvitasid Tiina Orast väga.

Üks asi on saata igas vanuses inimesi orienteerumisrajale, teine asi kuulata, mida teadlased on inimese eluea ja tervisenäitajate kohta välja selgitanud, ja nii ta eile seal konverentsil istuski.

Tiina Oras on Tartu orienteerumisklubi Ilves liige ja juba 23. hooaega korraldab ta Tartus orienteerumisneljapäevakuid. Tema vaatab enne starti silma peaaegu igale inimesele, kellele kaardi ulatab, ja kui mõnel esimest korda tulijal on ootamatuid küsimusi või on ta muidu ebakindel, siis jagab nõu.

30 aastat spordiga

Tiina Oras ütleb, et ta ise on spordiga tegelenud üle 30 aasta. See on tal veres ja teisiti ta ei oska. Töögraafik Maksi­­köögis on küll selline, et tuleb valmis olla ka 12- ja 14-tunnisteks vahetusteks, kuid iga vaba päeva, mis nende vahetuste vahele jääb, pühendab ta spordile.

Ka oma tütre ja kaks poega on ta orienteerumispisikuga nakatanud ning julgustab kõiki seda ala proovima.

«Orienteerujatel on ütlemine, et ära liigu kiiremini, kui pea kannab,» räägib ta. «Tuleb rahulikult kaart ette võtta ja valida esimene lihtne kontrollpunkt. Juba siis saab tulemuse kirja.»

Et orienteerumas käib igas vanuses inimesi, siis on kontrollpunktid Tiina Orase sõnul radadel kõik sellised, kuhu on võimalik teedpidi juurde pääseda. Kompassiga läbi tiheda metsa joosta pole vaja.

Kolmas terviseedendaja

Tartu tänavuse aasta terviseedendaja kuulutas eilsel konverentsil välja linna tervishoiuosakonna juhataja Sirje Kree.

Ta ütles, et kuigi viimasel ajal on populaarsust kogunud kepikõnniharrastus, ei maksa ära unustada ka vanu häid spordialasid. Seepärast vääribki tähelepanu ja tunnustust naine, kes korraldab niisuguseid liikumispäevi juba 22 aastat järjest.

Aasta terviseedendajat valiti Tartus kolmandat korda. Mullu sai selleks eripedagoog Anu Pärnpuu ning üle-eelmisel aastal võimlemistreener Aino Paal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles