Päästeamet: Jõmmu ülekoormamisele ei ole õigustust

Mari-Liis Pintson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veeteede amet ja lõuna prefektuuri politseinikud kontrollisid laupäeval Emajõel lõbusõitu teinud Jõmmut.
Veeteede amet ja lõuna prefektuuri politseinikud kontrollisid laupäeval Emajõel lõbusõitu teinud Jõmmut. Foto: Kristjan Teedema

Päästeameti ennetustöö osakonna ekspert Mikko Virkala koputas seoses ülerahvastatud lodi Jõmmu  juhtumiga inimeste südametunnistusele. Ta tõi paralleeli, et kui sõiduautosse mahub viis reisijat, siis ei saa sinna panna kolm korda rohkem inimesi, kuid miskipärast veesõidukite puhul kiputakse piirarvust mööda vaatama.

«Sellist teguviisi ei peeta ka ohtlikus ning usutakse, et seadust ei rikuta,» sõnas Virkala. Päästeamet tõi näite maakera kuklapoolelt: India lõunaosas Andhra Pradeshi osariigis uppus 10 aastat tagasi jõkke mitukümmend inimest, kui ülerahvastatud laev läks kummuli ja vajus põhja. Laeval viibinud reisijad olid teel koju traditsioonilistelt hindu pidustustelt.

Nädalavahetusel oleks võinud samasugune õnnetus juhtuda Emajõe festivalil, kui Jõmmu pardal oli lubatust kolm korda rohkem inimesi. Mikko Virkala sõnul ei taju inimesed ohtu ja arvavad, et Eestis midagi sellist juhtuda ei saa. «Veekogudel tehakse aasta-aastalt üha rohkem lõbusõite, väikelaevadele on kehtestatud konkreetsed nõudmised, millest peab kinni pidama,» selgitas Virkala.

Nõuded väikelaeva päästevarustusele on kirjas meresõiduohutuse seaduses. Väikelaeval peab olema vähemalt üks päästevest või ujuvusvahend iga pardalviibija jaoks vastavalt väikelaeva kategooriale. Päästevestid ja ujuvusvahendid peavad olema sertifitseeritud ja vastavalt markeeritud ning olema hooldatud vastavalt valmistajatehase kasutusjuhendile.

Siinkohal rõhutab päästeamet, et iga inimene peab tajuma oma vastutust ja õigust küsida vedajalt infot päästevarustuse ja aluse kandevõime kohta.

Lodi Jõmmu on kirjade järgi väikelaev. Kuid ehkki meresõiduohutuse seaduse järgi võib väikelaev mahutada kuni 12 reisijat, on Jõmmu saanud veeteede ametist eritingimused ja võib vedada kuni 36 reisijat. Laupäeval, kui veeteede amet Emajõe festivalil seilanud aluseid kontrollis, lugesid inspektorid Jõmmu pardal aga kokku 95 reisijat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles