Jõmmu vedas Emajõel lubatust palju rohkem rahvast (5)

Mari-Liis Pintson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Nädalavahetusel Tartus Emajõe festivalil korraldatud kontrolli käigus peatasid veeteede ameti inspektorid lodi Jõmmu lõbusõidu, sest alusel oli lubatust pea kolm korda rohkem inimesi.

Jõmmu peal võib korraga sõita kuni 36 reisijat ja lisaks minimaalselt kolm meeskonnaliiget. Täpsemad asjaolud on selgitamisel väärteomenetluse käigus, kuid veeteede amet teatas, et tunnistajate juuresolekul loeti laeval olnud inimesi kokku lubatust peaaegu kolm korda rohkem.

Ameti vaneminspektor Oleg Barinski-Gesjuk täpsustas Tartu Postimehele, et ametnikud lugesid lodjal kokku 95 reisijat. Vaneminspektori sõnul on veeteede amet teinud Jõmmu meeskonnale varemgi hoiatusi, ent siis on lodjal olnud 2-3 inimest lubatust rohkem.

Veeteede ameti väikelaevainspektor Henn Kuum ütles, et selline laeva meeskonna tekitatud olukord on hoolimatu ja üliohtlik. Kui inimesed ei ole kindlad, kui palju tasu eest lõbusõitu pakkuva laeva pardale inimesi võtta tohib, peab seda laeva meeskonnalt kõigepealt üle küsima. «Mitte kunagi ei tohi trügida laevale, kui on näha, et see on ülerahvastatud, sellises olukorras pannakse ohtu iseenda elu ja turvalisus veel liigeldes,» rõhutas Kuum.

Ennekõike peab aga laeva meeskond ise tagama, et pardal ei viibiks rohkem inimesi, kui on lubatud. Lisaks tuleb meeskonnal enne sõidu alustamist inimesi instrueerida, mida teha ohutuse tagamiseks ning kuidas käituda võimaliku õnnetuse korral. Oluline on ka see, et tasu eest vabaajareise tegeval alusel peab olema kehtiv tehniline ülevaatus ning kindlasti peab iga laeva pardal viibiva inimese jaoks olema nõuetekohane päästevarustus.

Emajõe festivali ajal tehtud reidil avastasid inspektorid koos lõuna prefektuuri töötajatega veel hulga rikkumisi, mille suhtes algatati väärteomenetlused. Enamik neist oli seotud veesõiduki juhtimisega alkoholijoobes ning ilma nõutud tunnistuseta väikelaeva juhtimisega.

Tartu Postimehel ei ole õnnestunud Lodjakojast juhtunu kohta kommentaari saada. Vaneminspektor Oleg Barinski-Gesjuk ootab aga teisipäeval Jõmmu kipperit enda jutule, et saada selgust, kes pidanuks lodjareisijad üle lugema ning kelle vastutada oli inimeste instrueerimine. Barinski-Gesjuki sõnul saab sedalaadi rikkumise puhul määrata juriidilisele isikule kuni 3200-eurose rahatrahvi.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles