Plats lõpuks puhas. Pea 30 aastat Elva ilmet rikkunud tondiloss kadus ajalukku

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohas, kus seisis pikka aega punastest tellistest veneaegne tondiloss, haigutab lõpuks ometi tühjus.
Kohas, kus seisis pikka aega punastest tellistest veneaegne tondiloss, haigutab lõpuks ometi tühjus. Foto: Lauri Toim

Ligi kolm kümnendit Elva Arbi järve kaldal vaadet risustanud ning uudishimulikele lastele ohtlikku meelelahutust pakkunud poolik kultuurimaja on nüüdseks lõplikult kadunud. Hiljuti veeti platsilt minema viimased koormad lammutamistöödel tekkinud kiviklibu ning tasandati pinnas.

Ehkki majakarp langes kinnistu omaniku osaühingu Vintselle tellimusel juba suve hakul, võttis materjali purustamine ja äravedu aega. Mõne päeva eest sai aga plats lõplikult puhtaks.

Esialgu pole täit selgust, mis heakorrastatud maatükist edasi saab. Planeeringu järgi jagatakse vabanev ala kaheks: ühele saab Vintselle ehitada kuni kolm äri- ja eluhoonet ning teise ostab linn tagamaks järve kalda jäämise avalikku kasutusse.

Tartu rajooni kultuurimajaks projekteeritud hoonet hakati Elva kesklinna ehitama 1987. aastal, kuid see jäi riigivõimu vahetumise ja rahanappuse tõttu lõpetamata. Mustendavate aknaaukudega rajatis oli ohtlik, mida kinnitasid ka mitmed seal juhtunud õnnetused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles