Eesti ühe säravama noore pianisti elutee katkes Külitse järves (6)

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alles paari nädala eest võttis Marten Mõru osa Järvamaal toimunud rahvusvahelisest noorte pianistide suvekoolist. Selle raames andsid suvekoolis osalenud kontserdi Paide raekojas.
Alles paari nädala eest võttis Marten Mõru osa Järvamaal toimunud rahvusvahelisest noorte pianistide suvekoolist. Selle raames andsid suvekoolis osalenud kontserdi Paide raekojas. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Heino Elleri nimelist Tartu muusikakooli on tabanud valus kaotus – kolmapäeval uppus Tartu külje all Külitse paisjärves kooli õpilane, Eesti üks hinnatumaid noori pianiste Marten Mõru.

Elleri muusikakooli direktor ning Marten Mõru õpetaja Kadri Leivategija tunnistas, et kogu koolipere on sügavas leinas. «See on tõeline šokk. Suur kaotus koolile, noortele pianistidele ja kogu muusikute perele,» ütles Leivategija.

Jõgevamaalt Pala vallast pärit Marten Mõru alustas klaveriõpinguid 7-aastaselt oma vanemate vendade eeskujul Alatskivi kunstide koolis, kust liikus mõne aja pärast edasi Elleri kooli, mille õpilane oligi ta viimased viis aastat.

Aprilli lõpus 15-aastaseks saanud muusik oli Kadri Leivategija sõnul tõeliselt andekas, kuid samal ajal ka äärmiselt töökas. «Tal oli tohutu keskendumisvõime ning ta julges ette võtta ka interpreteerimise mõttes väga keerukat repertuaari,» meenutas Leivategija ja lisas, et Mõru otsis ka ise aktiivselt võimalusi, kuidas muusikuna edasi areneda. Ka tänavu suvel osales ta Mihkel Polli, Marko Martini ja Lauri Väinmaa meistriklassides.

Marten Mõru jõudis osa võtta paljudest noorte pianistide konkurssidest nii Eestis kui välismaal ning saavutas seal rohkelt auhinnalisi kohti. Tänavu võitis ta näiteks Eesti parima instrumentalisti konkursil IV vanuserühmas esikoha ning sai kolmanda koha rahvusvahelisel Arno Babajanyani nimelisel klaverikonkursil Armeenias.

Samuti oli ta hinnatud esineja erinevatel üritustel, kus oli tarvis tervituseks esitada mõni väärikas klaveripala. «Ta oli oma noorele eale vaatamata väga tunnustatud ka professionaalsete muusikute seas,» tõdes Leivategija.

Kuigi ka vaba aja veetis Marten Mõru suuremalt jaolt Elleri koolis, oli tema õppeedukus väga hea ka põhikoolis, kus tal oli jäänud õppida veel üks aasta. «Ta haaras kõike lennult, aga muidugi ka töötas palju ja julges vastutada,» ütles Leivategija. Kui klaverimängust aega üle jäi, oli noormees olnud kibe käsi ka lauatennises.

«Ta oli tõeliselt ainulaadne poiss, algusest peale. See sügav väärikus… Ta oli Elleri koolis väga armastatud, siin oli tema keskkond, siin olid tema sõbrad. Kui oli vaja, oli ta alati olemas,» ohkas Kadri Leivategija.

Mis traagilisel päeval Külitse järves täpselt juhtus, ei osanud Kadri Leivategija öelda. Kas noormees uppus vette hüpates või ujudes, peab selgitama uurimine.

Prokuratuuri avalike suhete nõunik Kauri Sinkevicius märkis, et kolmapäeval aset leidnud traagilise õnnetuse asjaolude väljaselgitamiseks alustas politsei kriminaalmenetlust. 

Ta nentis, et kõnealuse juhtumi uurimine on algusjärgus ning küsimusele, mis sel päeval täpsemalt juhtus, kindlat vastust veel ei ole. «Tänaseks kogutud andmed viitavad sellele, et tegemist oli õnnetusjuhtumiga, kuid lõplikud asjaolud selguvad siiski menetluse käigus,» ütles Sinkevicius.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles