Segadus Palamuse lasteaiaga toidab kohalikku poliitvõitlust

Eili Arula
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülikallile Palamuse lasteaiale pandi nurgakivi tänavu 1. juunil.
Ülikallile Palamuse lasteaiale pandi nurgakivi tänavu 1. juunil. Foto: Sille Annuk

Neljapäeva pärastlõunal peeti Jõgeva linnavolikogus opositsioonis oleva keskfraktsiooni mahitusel erakorraline volikogu istung. Päevakorras oli vaid üks teema: Palamusele kontsessioonihanke korras ehitatav lasteaed.

Nimelt ähvardab järgmisel aastal valmiv ultramoodne ja hirmkallis lasteaed tulevase Jõgeva ühendvalla laenukoormuse lõhki ajada, sest rahandusministeeriumi hinnangul peab Palamuse vald lasteaia üürikulud kandma netovõlakoormuse hulka.

Istungi alguses selgus, et Jõgeva linnavolikogu keskfraktsiooni liikmed pole pahased mitte Palamuse vallajuhtide peale, kes säärase lepingu sõlmisid, vaid Jõgeva linna ühinemiskomisjoni liikmete peale, kes probleemi eos ei märganud.

«Olen sügavalt imestunud, et keegi ei ole tekkinud olukorras vastutust võtnud, ei linnapea ega ka volikogu aseesimees, kes oli piirkonna ühinemisläbirääkimiste juht,» sõnas volikogu keskfraktsiooni juht Aare Olgo.

Seepeale esitas Olgo volikogu aseesimehe Margus Kase umbusaldamise avalduse. Viimane avaldas omakorda nördimust, et probleemide lahendamise asemel kutsus opositsioon kokku erakorralise istungi ning kulutas liikmete aega poliitilisteks mängudeks.

Ka Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni liige Margus Hüva oli solvunud, et tema ja teiste volikoguliikmete aega raisatakse valimiskampaania tegemiseks. «Pärast kaklust rusikatega ei vehelda. Praegu tuleb tegeleda probleemi lahendamisega. Kui volikogu kutsutakse kokku selleks, et teha endale valimiskampaaniat, siis see on minu suhtes solvav,» ei hoidnud Hüva end tagasi.

Olgugi et Palamuse lasteaiateema puudutab suureks Jõgeva vallaks ühinevat Jõgeva linna ja valda ning Torma ja ka Palamuse valda, ei osalenud erakorralisel istungil ühtegi ühinemispartnerit. Kutsed neile siiski kohale läksid.

Poolteist tundi kestnud arutelu jooksul jõudsid volikogu liikmed konsensusele sisuliselt vaid ühes aspektis. Praegu Palamuse valla sõlmitud lepingu kohaselt ei pruugi vald pärast kahtkümmet aastat lasteaeda üldse endale saadagi. 

Kontsessioonihanke lepingus on kirjas, et ehitusfirma üürib lasteaiahoone vallale kahekümneks aastaks. «Esimese asjana tuleb seda lepingut muuta nii, et võimalikult kiiresti saaks Palamuse uus lasteaed valla omandisse,»  märkis Jõgeva linnapea Raivo Meitus. Selle tõdemusega näisid kõik kohal olnud linnavolinikud nõustuvat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles