Jõgi loksub juba õue all ja õueski

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üleujutatud tee Vorbusel.
Üleujutatud tee Vorbusel. Foto: Margus Ansu

Üha kerkiv Emajõgi võimutseb Kabina elanike õuedes ja aedades ning vähemalt üks pere on sealt vee pärast lahkunud. Vesi on piiramisrõngasse võtnud ka Vorbusel Jõerahu tänava majad.


Kabina 28 majapidamisega endises aiandusühistus Roos pealt neljakümne aasta elavad Zinaida ja Richard Austa olid eile pika säärega kummikud jalga tõmmanud ning panid oma õue all kasvava kase otsa pesakasti.

«Viimane aeg on pesakast üles panna,» muheles Zinaida Austa. «Vana mädanes läbi, nüüd kuldnokad muudkui juba lendavad siia, ootavad meie taga.»

Zinaida ja Richard Austa ning nende paljude naabrite aed ja õu on majadest paarisaja meetri kaugusele jäävast Emajõest peale pressivat vett täis. Vesi jõudis elamisteni läinud neljapäeval, eile hommikul oli see juba Austade kuurides ja kasvuhoones.

Kalamehekummikud välja!

«Eelmisel aastal käisime siin kalamehekummikutega, eks tänavu tuleb sama nali,» arvas Zinaida Austa. «Naabrid läksid mitu päeva tagasi minema. Paistab, et neil hakkab vesi majja jõudma.»

Nii nagu eelmisel kevadel, pumpavad Zinaida ja Richard Austa ka nüüd oma maja keldrist vett välja. «Võtsime keldrist endale vajaliku kraami välja,» rääkis Zinaida Austa. «Aga suurem osa jäi sinna, purgid ujuvad. Vesi muudkui tõuseb ja tundub, et nüüd alles algab õige uputus.»

Mullust suurt üleujutust meenutades rääkis perenaine, et siis panid nad kartuli ja aiavilja maha alles juuni lõpus. «Ega tänavugi teisiti lähe,» ütles ta. «Räägitakse, et nüüd tulebki kaksteist sellise suure veega aastat.»
Üha kerkiv vesi oli eile hommikuks Vorbusel jõest kiviviske kaugusele jääva ning Ööbiku tänavale viiva tee paarikümne meetri ulatuses üle ujutanud.

Ööbiku tänavale tööle sõitnud ehitusmehed Marko Sepp ja Marek Mõttus olid üllatunud. «Reedel sõitsime siit veel vabalt läbi, aga nüüd võtab mõtlema,» ütles Marek Mõttus ja pidas kolleegiga aru, kas sõita umbes poole ratta kõrgusest veest läbi või ei. Lõpuks otsustasid nad riskida ja jõudsid õnnelikult tööle.

Ööbiku tänava majad olid kuival, kuid Vorbuse külje alla jääval Jõerahu tänaval on vesi suured uued eramud võimsasse piiramisrõngasse võtnud. Vaid paari esimesse majja pääseb kuiva jalaga, teiste elamiste juurde viiv tee on poolde säärde küündiva vee all. Inimesi Jõerahu tänaval eile keskpäeval liikvel ei olnud, ka õuedes ei askeldanud keegi.

Supilinnas popsub pump

Tartlased pole veevangi jäänud, kinnitas Tartu linnavalitsuse linnamajanduse osakonna juhataja Rein Haak. Ka kõige kriitilisemas kohas, Vana-Ihaste Salutähe tänavas, ei tule inimestel vee pärast kodudest lahkuda. «Kvissentalis on üks vanem maja probleemne, aga teistele elanikele jõgi seal pahandust ei tekita,» rääkis Rein Haak.

Eile pumpasid Mäksa priitahtlike pritsimeeste seltsi vabatahtlikud päästjad Supilinna tiigi kraavist vett Emajõkke ja lasid siis tiigi vee maha, et tiiki saaks kasutada reservuaarina, kuhu valgub Tähtvere spordipargist tulev vesi.

«Ehk elame selle kevade natuke kergemalt üle kui mulluse,» märkis Rein Haak. Tema arvutuste järgi võib Emajõgi tänavu Tartus kerkida 316 sentimeetrini.
.
Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi hüdroloogi Ene Randpuu arvates jääb jõgi selle nädala lõpus pidama 315 sentimeetri peal. «Eelmine aasta ei kordu, tänavune suurvesi jääb sellele alla,» ütles Ene Randpuu. Praegu toidavad Emajõge tipu lähedal olevad põhjapoolsed lisajõed ja Võrtsjärv.

Läinud kevadel suurvee tipus 16. aprillil ulatus Emajõe veetase Tartus 331 sentimeetrit üle hüdroloogide mõõdulati nulli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles