Kaduv kolledž tegi ülikoolile priskelt kahju

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türi kolledži esimese kursuse tudengid loengus. Pilt on illustratiivne.
Türi kolledži esimese kursuse tudengid loengus. Pilt on illustratiivne. Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Tartu Ülikoolil tuleb seoses viisteist aastat tegutsenud Türi kolledži sulgemisega kirjutada korstnasse ligi pool miljonit eurot ehk peaaegu seitse ja pool miljonit krooni õppeasutuse võlgu.


Tartu Ülikooli mullusest eelarvest määras ülikooli nõukogu 3,8 miljonit krooni kolledži 2007. aastal remonditud ja ümber ehitatud õppehoone ehituskulude korvamiseks. Viljandi tänavas paiknev hoone kuulub Türi vallale ning ülikool on kasutanud seda 99-aastase rendilepingu alusel.

Ülikooli finantsjuhi Taimo Saani selgitusel eraldas ülikool remondiraha kolledžile neli aastat tagasi oma siselaenufondist ning kolledž pidanuks selle täielikult tagastama tänavu. Tegelikult pole kolledž suutnud nelja aasta jooksul Saani kinnitusel tagasi maksta ühtegi krooni.

Pool kulu veel ees

Koondamiskuludeks ja muudeks sulgemisega kaasnevateks kuludeks peab Tartu Ülikool Taimo Saani sõnul leidma veel vähemalt 3,6 miljonit krooni. Kas summa makstakse täielikult välja tänavu, tuleval aastal või osaliselt sel ja osaliselt 2012. aastal, tuleb alles otsustada.

Saani kinnitusel sattus kolledž süvenevaisse rahalistesse raskustesse kolm aastat tagasi. Koolitustellimus kolledži erialadele vähenes, uus õppehoone neelas aga samas üha suuremaid summasid elektri ja muude kommunaalteenuste eest.

Saani sõnul lükkas kolledži agooniat edasi tõik, et seal loenguid pidanud õppejõud soostusid saama Türil väiksemat tunnitasu kui Tartus õpetades.

«Kui nad oleks saanud õiglast tasu, oleks miinus kolledžil tekkinud palju varem,» tõdes Saan.

Jätkub vaid täiendusõpe

Türi kolledž suletakse tänavu suvel, kuid 2013. aasta lõpuni jätkab ülikool seal täiendusõppega.

Ligi 130 tudengit, kel Türil keskkonnakorralduse ja -planeerimise eriala pooleli, saavad jätkata sügisel Tartus Tartu Ülikooli loodus- ja tehnoloogiateaduskonnas.

Türi vald on otsustanud, et korralikult väljaehitatud õppehoonet tühjaks ei jäeta. Sinna on plaanis luua Kesk-Eesti keskkonnahariduse ja kompetentsi keskus, milles tegutseksid ka laste ja noorte looduskool, täiskasvanute koolituskeskus ja keskkonnateabe keskus.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles