Linnafestival UIT toob Tartusse liikuvad teosed

Liisa-Lotta Veiken
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korraldajad Marie Kliiman (vasakul) ja Kadri Lind liikuva peo alguskohas Turu 27 katusel.
Korraldajad Marie Kliiman (vasakul) ja Kadri Lind liikuva peo alguskohas Turu 27 katusel. Foto: Kristjan Teedema

Linnaruumi avastamise festival UIT tähistab Tartus 16.–19. augustini viiendat sünnipäeva. Tänavuse festivali peaesineja on VJ Suave animatsioonikunstnikud Brasiiliast, kes esitavad kondimootori jõul ringi liikuvat valgus- ja heliinstallatsiooni. 

Festivali peakorraldajad Marie Kliiman ja Kadri Lind rääkisid, mis on tänavusel festivalil esimest korda ja milliseid üritusi tasuks kindlasti külastada. 

Kuidas kirjeldaksite festivali inimestele, kes pole sellel kunagi käinud?

Kadri Lind: See on sõna otseses mõttes Tartu festival. Me üritame suunata kõiki kohale kutsutud kunstnikke nii, et nende teosed oleksid kohaspetsiifilised. Tutvustame nendele kunstnikele, kes Tartust pärit pole, seda linna nii palju, et nad ikkagi teaksid, kuhu keskkonda nad tulevad. Väldime seda, et meile tuleb kuskilt väljastpoolt lihtsalt üks teos, mille me asetame konteksti, millega see ei seostu. Keskkond on meile hästi-hästi oluline. Eriti tore, kui teos kasvab välja keskkonnast, aga alati pole see lihtsalt võimalik. Näiteks välismaiste kunstnike tööde puhul.

Marie Kliiman: Publiku poolelt on tähtis, et kunst, mida me esitame, poleks liiga kontseptuaalne või raskesti hoomatav. Pigem tahame tuua kogemuslikke teoseid, et inimestel oleks kergem neid mõista.

Kadri Lind: Mitte et inimene peaks mõtlema selle peale, kuidas ta nüüd sellest aru saab. Teos peaks ise mõjutama inimest nii palju, et ta hakkaks tundma. See festival käibki rohkem taju ja tundemaailma peale. 

Mis on festivali peamõte?

Kadri Lind: Peamine mõte on ikkagi see, et inimene hakkaks tajuma ja mõtestama ümbritsevat ruumi. Meile tundub see kultuurisündmustega paremini saavutatav kui näiteks samateemalise konverentsi pidamisega. 

Lihtsam on nautida ruumi. Inimesed hakkavad mõtlema, et oi, oleme siin endises mahajäetud piirkonnas peol. Me vargsi loodame, et nad hakkavad samal ajal ka mõtlema, kuidas seda ala kasutada. See paneks fantaasia tööle. Linn on ju meie kõigi ühislooming, ka rohujuure tasandil saab väga palju ära teha. 

Kuidas teil õnnestus VJ Suave kunstnikud Brasiiliast kohale saada?

Marie Kliiman: Õnneks on nad just parajasti Portugalis, sest neil on seal üks festival. Sealt nad tulevad otse Eestisse. Muidu oleks asi finantsiliselt üsna kulukaks läinud. 

Kadri Lind: Teine asi on muidugi see, et UITil on Euroopas selline põnev nišš, mis on ka kunstnikele huvitav, sest see on interdistsiplinaarne linnafestival. 

Marie Kliiman: Meil pole kunagi selles suhtes välismaiste kunstnike ärarääkimisega probleeme olnud. Neile on meie festival alati huvi pakkunud.

Kust kuhu kulgeb valgus- ja heliinstallatsioonide teekond?

Marie Kliiman: Täpne marsruut on veel paika panemata, sest VJ Suave paneb ise teekonna Tartus paika. Eks nad kuvavad oma maailma majadele, loodusele ja parkidele, millest möödutakse.

Kadri Lind: Me ootame, kuni nad tulevad, ja siis käime koos kõik need kohad läbi, mis me neile välja pakume. See on ikkagi nende valik lõpuks, mida nad kuhu kuvavad. Sellel infol tasub meie kodulehel silm peal hoida, sest õige pea avalikustame alguspunkti.

Millised on üritused, kuhu tahaksite ise kindlasti jõuda?

Marie Kliiman: Ise jõuame ikka igale poole. Üks huvitavaid on tantsuetendus «Beetareaalsus» värskelt renoveeritud korteris, täiesti tühjas valges kuubis. Seal annavad tantsukunstnikud Raho Aadla ja Arolin Raudva koos oma trupiga etenduse. Nad katsetavad täiesti teistsuguse ruumiga ja võtavad seal ka publikut vastu teistmoodi kui tavalises teatrisaalis. Inimesed sisenevad korterisse külalistena ja jäävadki külalisteks terve selle etenduse vältel. 

Kadri Lind: Teine asi, mida soovitame ja millega eksperimenteerime, on liikuv pidu. Kuna meil aeg-ajalt ikkagi kripeldab, miks me mingisugustesse asjadesse kinni jääme, siis eelmisel aastal hakkasime mõtlema, kuidas peoformaati eelkõige endale põnevamaks teha. Tuli selline mõte, et mis siis saaks, kui pidu oleks liikuv. Et sinu enda eest otsustatakse, kuhu sa lähed, ja sina ise usaldad end UITi kätte. 

Marie Kliiman: Alguspunkt on Turu 27 katus, kus algab kontsert. Edasi viime publikut ise ja loodame, et nad usaldavad meid ja tulevad kaasa. Katusel on Argo Valsi ja Ekke Västriku kontsert, siis läheme Maarja kirikusse, kus on EKA uusmeedia tudengite installatsioon. Viimane peokoht on Tartu Metallivabrik.

Mida kujutab endast esimest korda toimuv saunatuur?

Marie Kliiman: Iga aasta on olnud tuurid ja need on väga populaarsed. Sel aastal on meil Tartu avalike saunade tuur. Viime inimesi paikadesse, kus on või on olnud saunad, ja räägime pisut ajaloost. Tuur lõpeb lodjakoja saunas, kus saab ka leili võtta. Õpetatakse leilinippe.

Kadri Lind: Meil on hea meel, et meile seda saunatuuri pakuti. Me ise otseselt seda ei korralda, aga oleme sellele varem mõelnud. Oleme nüüd juba viis aastat festivali korraldanud ja on aru saada, et kohalikud on hakanud mõistma, miks me seda teeme. Neilt tuleb päris palju toredaid ideid, mille me rõõmuga vastu võtame. 

Mida veel tahaksite lisada festivali kohta?

Marie Kliiman: Kuna Eesti suvi on nagu ta on, et päev on pikk ja pimedaks läheb hilja, siis VJ Suave heli- ja valgusinstallatsioon algab 16. augusti õhtul pool kümme. Tahaksime julgustada vanemaid koos lastega seda vaatama tulema. Kindlasti tasub ka meie kodulehel silm peal hoida: ilm võib olla muutlik, nii et võime festivali kavas teha mõningaid vangerdusi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles