Politsei tegevusetus annab Alatskivi vargajõugule tuult tiibadesse

Nils Niitra
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvi Kirikal (paremal) sattus mõne nädala eest vargabandele peale, kui nood     oma päevinäinud BMW tema puidutöökoja juurde parkisid. Peremehe väljailmumisest ehmunud vargad panid plehku, telefonitsi politseid appi kutsuv Kirikal asus neid jälitama. Kui autod juba       130-kilomeetrise tunnikiirusega kihutasid, käskis politsei jälitamise lõpetada.
Arvi Kirikal (paremal) sattus mõne nädala eest vargabandele peale, kui nood oma päevinäinud BMW tema puidutöökoja juurde parkisid. Peremehe väljailmumisest ehmunud vargad panid plehku, telefonitsi politseid appi kutsuv Kirikal asus neid jälitama. Kui autod juba 130-kilomeetrise tunnikiirusega kihutasid, käskis politsei jälitamise lõpetada. Foto: Lauri Kulpsoo

Alatskivi valla Kokora kanti terroriseerivad vargad on saavutanud politsei tegevusetuse tõttu juba sellise enesekindluse, et jätavad puidukuivati ja oma hurtsiku vahele vargust meenutama jäljerea ja varastatud ventilaatorite küljest kukkunud poldid.
 



Ja varastel on õigus, sest politsei ei tegele enam nendegi vargustega, mille lahendamine peaks olema pelgalt vormistamise küsimus. Kuivati omanik ootab, et politsei tuleks sündmuskohale lahendama seda kuu eest avastatud vargust. Aga politsei pole tulnud ja veel mõne aja eest näha olnud jäljed sulasid koos lumega.

Teine vargajõugu ohver Ivo Kull andis mullu ühele väidetavale jõuguliikmele vastu hambaid ja sai selle eest 9500 krooni trahvi. Samas on vargad ise ühele oma tegevuse tunnistajale mõista andnud, et pidagu parem heaga suu.

Paljud inimesed ei esita enam politseile avaldusi, sest nad ei näe lahendusi. Kohalike ettevõtjate kinnitusel pole mingit mõtet Kokorale investeerides vargaid nuumata.

Praegusega üsna sarnane võis olla ka kümne aasta eest Alatskivi naabervallas Peipsiääres juhtunu eellugu. Siis tegid Varnja küla mehed vagaseks kaks kohalikku varast – kastsid kõigepealt kaevu, andsid peksa ja jätsid siis küla lähedale metsa puu külge seotult surema.

Selge on ka see, et Peipsi-äärsetes valdades sagenevate vargustega pole seotud ainult ühes Kokora hurtsikus elavad tegelased. Alatskivi vallavanem Andu Tõrva saab vallarahvalt kaebusi ja on politsei tegevusetuses pettunud. «Politsei kohaloleku tunnet jääb maal väheks,» ütleb Tõrva.

Lähen väidetava vargajõugu hurtsiku õuele, seal istub üks seltskonna nooremaid liikmeid. Küsin, kas tema teab, kes Kokora piirkonnas vargil käib. «Mina ei tea, mind ei huvita,» vastab puupakule toetuv poiss.
Ka poisi ema ei tea enda jutu järgi, kes ümberkaudu vargil käib. «Öösel ma magan. Ma ei saa öelda, et minu poiss käis – tema pelgab. Veel üks kord jääb vahele ja siis läheb kinni.» Aga mida rääkisid need viis inimest, kellega kohtusin reedel Kokora kandis ja selle lähedal Pala vallas?

Andrus Pintmanni lugu

«Hakkame siitsamast tee äärest pihta – nad viisid puukuuri seinad minema,» alustab ettevõtja Pintmann. «Garaažidel võeti uksed eest ära ja eraldati siis karpraud.»

Viimati vinnati töökoja akna kaudu minema metallitreipink. «Nähti seda, kuidas nad sõitsid oma maja juurest siia lähedale, kustutasid tuled ja jätsid auto seisma. Hommikuks oli sisse murtud,» räägib Pintmann.

Tema enam politseile avaldusi ei kirjuta. «Esimese varguse kriminaalasi lõpetati ära,» lööb ta käega. «Parandasin siin trelle, aga nüüd on ka trellid vanarauaks viidud. Kokora kauplus kuulub minu naisele, selle panime kinni, sest see bande käis sees ja pärast olime veel ise süüdi, et meil on viletsad lukud,» räägib ta. «Ma siis ütlesin kohtus, et mis näitemängu te siin maksumaksja kulul korraldate! Süüdlane veel naerab ja irvitab teile näkku!»

Tõele au andes: kaks Kokora varast sai poevarguse eest karistada, aga vangi neid ei pandud. «Oleks sellel avalduste tegemisel mingi tulemus, aga ei ole. Viimasel ajal murti poodi kolm korda kuus,» räägib Pintmann. Kokoral asub ka Pintmanni loomalaut, millega mehel olid oma plaanid, enne kui… Kõigepealt võeti katus, siis kandepaneelide metallist sillused ja paneelid kukkusid alla. Selle laudaga pole enam midagi teha. «Ma teeks siia tootmise ja annaks mõnele mehele tööd, aga ma ei julge,» tunnistab Pintmann.

Margus Paapsi lugu

Kokora külaseltsi esimehel on osalus likvideerimisel olevas Margapuu puidutööstuses. Seal on tööl ka valvur, aga kompleks  on suur ja nii pidigi Paapsi esitama 15. märtsil ehk teisipäeval politseile avalduse puidukuivati 16 ventilaatori varguse kohta. Kahju 20 000 eurot.

Kuivatist viisid jäljed jalgvärava kaudu eelnimetatud, poolesaja meetri kaugusel asuva hurtsiku juurde, kus väidetavad vargad elavad ja peatuvad. Siis hakkas Paapsi pommitama kõnedega konstaablit, kes ei võtnud toru. «Saatsin lõpuks avalduse Lõuna prefektuuri üldmeilile ja järgmise päeva pärastlõunal võttis konstaabel lõpuks kõne vastu ning kutsus mind vastuvõtule.»

Konstaabli juures kirjutas Paapsi korra juba teele pandud avalduse uuesti. Seejärel läks Paapsi Soome. Kui ta parajasti seal oli, helistati talle politseist sooviga teda ja valvurit küsitleda. «Ütlesin, et räägime esmaspäeval, 28. märtsil, kui ma Eestis tagasi olen. Lubatigi esmaspäeval helistada ja kohale tulla, aga see esmaspäev ei ole tänaseni kätte jõudnud,» kinnitab Paapsi.

Soomest naastes ei saanud Paapsi enam ka konstaabliga ühendust. «Läksin siis jälle tema reedesele vastuvõtule, aga teda polnud kohal,» räägib Paapsi. «Vallavalitsuse töötajad ütlesid, et ta ei tule tihtilugu kohale. Siis lõpuks sai vallavanem konstaabli kätte, aga too teatas, et on puhkusel.»

Nüüd on lumi Paapsi kuivati ja hurtsiku vahelt sulanud, koos sellega ka varaste jäljed. «See on asotsiaalne perekond, kus on mitu venda,» räägib Paapsi. «Nad tegutsevad koos kolme samuti Kokoralt pärit poolvennaga.»

Paapsi andmetel on üks vargajõugu liikmetest kas ise või läbi tuttavate müünud Tartu kokkuostufirmadesse tohututes kogustes vanametalli, ehkki tal endal pole hinge taga mingit vara. «Ta käis ainuüksi ühe päeva jooksul neljal korral erinevates firmades,» toob Paapsi päevavalgele kõneka fakti.

Paapsi sõnul võtab osa Kokora kandi elanikke varaste tegevust juba loodusõnnetusena ega hakka enam politseile avaldusi tegema.  

Paapsi sõnul on lähipiirkonnas elavatelt veokijuhtidelt korduvalt varastatud nii kütust kui ka akusid. «Üks neist tuli minu juurde ja ütles, et võtame kamba kokku, paneme maskid pähe ja läheme peksame neil käeluud puruks. See oli tõsine jutt,» räägib Paapsi.

Aivo Kikase lugu

Kokora lähedal asuva Pala valla Assikvere küla metallitööettevõtte Palmet juhi Aivo Kikase töökojast varastati talvel ligi 600 euro eest tööriistu. Vargil on käidud varemgi.

«Kui väiksest firmast viiakse iga kord 600 euro eest kraami ära, tuleb paari aasta pärast uksed kinni panna,» räägib ta. «Ütlesin politseile, et võtke telefonimastide järgi kõnede väljavõtted ja uurige, kas öösel on kuskilt helistatud või mitte. Nemad vastasid, et see läheb nii kalliks, et ei tasu ära.»

Talvel sõitis Kikas varaste auto jälgedes Kokorani. «Ütlesin politseile, et tulge ja vaadake neid jälgi, aga nemad vastasid, et ei saa praegu tulla,» räägib Kikas. Kuni kriminaalpolitsei kohale jõudis, oli lumi jäljed peitnud.
Kikas ei süüdista otseselt politseid – tema näeb, et politsei on ülekoormatud. «Tundub, et politseid ei motiveeri absoluutselt varaste tabamine,» lisab ta.

Urve ja Ivo Kulli lugu

Urve Kullil ja tema pojal Ivol on Kokora kandis tühjalt seisev maja, kus esimest korda käisid vargad eelmise aasta algul.

«Sain vargapundi ühe poisi küla vahelt kätte ja andsin talle laksu vastu hambaid,» rääkis Ivo Kull. «Siis tegi see poiss politseile avalduse ja kokkuleppel prokuröriga maksin 9500 krooni trahvi – muidu oleks pidanud maksma 18 000 krooni ja tegema 64 päeva ühiskondlikku tööd.»

Läinud kuul käidi samas majas uuesti vargil ja Urve Kull tegi järjekordse avalduse. Läksid kõik metallist asjad, mis veel eelmisest korrast üle jäid. Pole vist vaja lisada, et eelmine, pojale trahvi toonud vargusjuhtum on lahenduseta.

Arvi Kirikali lugu

Arvi Kirikali Pala külas asuv puidutööstus oleks mõne nädala eest seisma jäänud, kui ta poleks õhtul oma töökoja juures varaste äraaetud BMW-le ise peale sattunud.

«Ajasin neid taga Kokorani, sealt Alatskivile ja siis Kallasteni,» räägib Kirikal. «Algul öeldi mulle politseist, et siinkandis pole ühtki patrulli ja nad saavad küll autonumbri kirja panna, aga praegu ei saa vargaid kinni pidada. Aga kui jõudsin Tartu maakonda, oli patrull juba ligemal. Lõpus sõitsin juba 130 kilomeetrit tunnis ja siis nad keelasid mul kihutamise ära.»

Vargad olid jõudnud kaasa võtta tööriistu ja diislikütust, aga juba olid töökoja ukse juurde valmis pandud ka selles olnud puidutöömasinad. «Politsei pidi minuga uuesti ühendust võtma, aga seni pole seda tehtud.» Siiski on teada, et Kallastel sai politsei vargad kätte.

Vargused
•    Kristi Kuusiku maakodus Virtsu külas Alatskivi vallas on lõhutud lukk, varastatud elektrimootoreid, tööriistu ja metalli. Kuusik helistas mitu korda konstaablile, aga kõnedele ei vastatud.
•    Perekond Turki ja perekond Libliku kinnistutel asuvatesse hoonetesse Alatskivi vallas Tõruvere külas on talve jooksul sisse murtud ning viidud ära elektrimootoreid ja muid metallist esemeid. Omanikud pole politseile avaldust teinud, sest ei näe sellel mõtet.
•    Talvel Tartus elava eaka perekonna Mesipuu hoonetesse Kokora külas on naabrite sõnul sisse murtud.
•    OÜ Mõisamasin majandushoonetesse Nõva külas Pala vallas on eelmisel aastal kaks korda sisse murtud ning varastatud tööriistu ja elektrimootoreid. Firmajuht Ülar Kuslap tegi politseile avalduse ja sai hiljem teate uurimise lõpetamise kohta.
Allikas: Alatskivi ja Pala valla elanikud

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles