Tartu toidu- ja veinifestivali saab esimest korda nautida kogu nädalavahetuse

Kelly Olesk
, Tartu Postimehe suvereporter.
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolmandat aastat peetaval veini- ja toidufestivalil pakutakse vaid kodumaist toodangut.
Kolmandat aastat peetaval veini- ja toidufestivalil pakutakse vaid kodumaist toodangut. Foto: Margus Ansu

​Paneme linna elama! Nii hüüdis Malle Blumenau, kes on veini- ja toidufestivali peakorraldaja ning Tartu linnavalitsuse ettevõtlusosakonna juhataja. Kolmandat korda Tartu kesklinna vallutav festival algab juba sel reedel väliõhtusöögiga ning selle lõpetab pühapäevane kodukohvikute päev.

Kodumaine toodang

Laupäeval ootab festivalisõpru kesklinnas avatud toidu- ja veiniala, kus väiketootjad pakuvad hõrgutisi, lisaks saab degusteerida veine ja külastada restorane. Festivali peakorraldaja Malle Blumenau sõnul pakub oma maiuspalu üle saja kodumaise tootja, kogu toidukraam on kodumaine, eksporttoodang on vaid vein. «Saab kodumaist veini ja õlut ka,» lubas ta.

Kodumaist toodangut pakuvad ka neli Küüni tänavale kerkivat hüpikrestorani, kus on toidufestivaliks välja töötatud erimenüü.

YliCool on loonud sellise menüü, et terve pere saab koos maitseelamusi nautida, oma toidud on ka päris pisikestele. Väikese Rootsi roakaart on täis värskeid kalaroogi, restoranis küpsetatakse kohapeal ka latikapirukaid. JOP Antoniuse restorani toiduvalik on inspireeritud Põhjala köögist. Tamme kohvikus pakutakse setu köögist inspireeritud toitu.

Reedest pühapäevani

Festival algab reedel, mil kesklinnas avab hüpikrestorani Umb Roht, seal pakutakse veini ja kohalikust toorainest valmistatud sööki. 

Laupäeval saab Ülikooli 3 sisehoovis degusteerida veine ning vaadata, kuidas valitakse Tartu esimene linna vein. Veinisõpradele on avatud ka veinikoolituse õpitoad.

Veinifestivali juht Assar Jõgar ütles, et veinialale sissepääsu eest tuleb maksta, selle eest saab pokaali ja pääsme. 

Edaspidi tuleb osta kuponge. Kupong tuleb anda veini importijale, kes valab selle eest märjukese pokaali. Jõgari sõnul on see veinifestivalide ülemaailme süsteem ja toimib hästi.

Nii veinide sissevedajad kui ka korraldajad jälgivad, et keegi end liiga purju ei jooks ega sellega teistele festivalilistele ebameeldivusi ei tekitaks. «Eesmärk pole end purju juua, vaid toidufestivalil süüa ja veini kõrvale võtta, ning pärast kontserdile minna, et mõnus õhtu tuleks,» ütles Jõgar. 

Toidu- ja veinifestivalile paneb punkti kodukohvikute päev. Üheks päevaks avavad uksed 47 kodukohvikut ja neid on nii Karlovas, Ihastes kui Tammelinnas. 

Nende ülesleidmisel on abiks kaart, mille leiab festivali kodulehelt. 

Linna vein ja maitse

Esimest korda valitakse festivalil Tartu linnale oma vein. Festivali iga koostööpartner on kaasa võtnud ühe valge ja ühe punase veini, nende hulgast valik langetataksegi. 

Kokku maitstakse 40 veini: 20 valget ja 20 punast. Jõgari sõnul hindab üks osa žüriist valgeid ja teine punaseid veine ning seejärel valib žürii esimees linnapea Urmas Klaas Tartu linna veini.

Lisaks veinile valitakse «Tartu maitse 2017», selles saavad kaasa lüüa kõik festivalile tulnud. Tiitli nimel võistlevad 13 kodumaist tootjat, teiste seas näiteks Andre Farm ja Väljaotsa talu.

Peakorraldaja Malle Blumenau sõnul tuleks väiketootjatele rohkem tähelepanu pöörata. «Kodumaine toodang võib olla küll natuke kallim, aga see raha jääb Eestisse,» ütles ta.

Lastele on festivalil mõeldud mitmekesine ja mänguline programm kesklinna pargi lastealal. Seal võisteldakse lauakommete tundmises ja tehakse küpsisetorti, mis pärast koos ära süüakse. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles