Raatuse kooli keerulist aastat leevendavad eribussid ja prii sõit

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitusmeestel jagub Raatuse kooli juures tegevust tuleva suveni. Sestap peab koolipere tänavusel õppeaastal hakkama saama asenduspindadel.
Ehitusmeestel jagub Raatuse kooli juures tegevust tuleva suveni. Sestap peab koolipere tänavusel õppeaastal hakkama saama asenduspindadel. Foto: Sille Annuk

Raatuse kooli kehvas seisus hoones on alanud põhjalikud ümberehitustööd. Et remont kestab tuleva suveni, tuleb kooliperel peagi algav õppeaasta veeta asenduspindadel. Kõige pisemad ehk 1.–4. klass nõutab tarkust Viljandi maantee alguses Eerikal, 5.–9. klass aga Ploomikese lasteaias Variku linnajaos.

Et kooli ligi pool tuhat õpilast õigeks ajaks tundidesse jõuaks, paneb linn käiku koolibussid. Vastava hanke võitis AS GoBus, kes pakkus teenuse ühe päeva maksumuseks 343,20 eurot.

Tartu linnamajanduse osakonna juhataja Rein Haak täpsustas, et selle raha eest on päevas ette nähtud kuus sõitu. Hommikul on kaks bussi – üks võtab peale Eerikale ja teine Ploomi tänavale suunduvad lapsed – õpilasi ootamas Raadi surnuaia juures Liiva tänaval, kaks aga Jaama tänaval Kõverkioski juures. Vahepeatusi tehakse mõistagi ka mujal.

Koolipäeva lõpul tehakse kaks tagasisõitu üksnes Eerikalt. Vanematel lastel lõpevad tunnid nii erinevatel aegadel, et koolibussil ei nähtud mõtet ning koju tagasi peavad nad Ploomi tänavalt omal käel saama. Et see hõlpsamalt sujuks, antakse neile tasuta sõidu õigus ühissõidukis.

Iga ukse taga ei peatu

Raatuse kooli hoolekogu esimees Margus Jäger nentis, et kooliperele tähendab linna teise otsa sõitmine suurt aja- ja närvikulu, kuid meeleolu aitab üleval hoida teadmine, et aasta pärast saadakse vääriline tasu – ilus koolimaja.

Jäger lisas, et transpordi-soov tuligi lapsevanematelt ning hoolekogu sai peatuskohtade valikul kaasa rääkida. Mõistagi ei saa bussid peatuda iga maja ukse ees, kuid põhilised asumid kaetakse ära.

Tõmbame natuke koomale millegi nimel, nentis Toomas Kink.

Margus Jägeril käib Raatuse koolis kolm last. Neist kaks nooremat peavad septembrist ette võtma teekonna Raadilt Eerikale, vanem aga Varikule. Jägeri sõnul üritatakse lapsed ikka bussi peale panna, kuid pere on arvestanud võimalusega, et nooremaid tuleb mõnikord sõidutada autoga.

«Eks isikliku elukorralduse seisukohalt tuleb see aasta päris raske,» ei hakanud Jäger salgama. Ta lisas, et mõistagi eelistanuks kõik, et asenduspinnad oleksid lähemal ja paikneksid ühes kohas koos, kuid paraku linn muid võimalusi ei leidnud.

Bussi või autoga?

Raatuse kooli direktor Toomas Kink märkis, et uue õppeaasta logistika teemadel on lapsevanematega suheldud juba pikemat aega ning loodetavasti hakkavad asjad sujuma. 

«Eks tuleb aru saada, et tegemist on hädaabinõuga. Kui kodus remonti teed, siis korjad ka oma elamise teise tuppa kokku. Meil on sama seis: tõmbame natuke koomale millegi nimel,» nentis Kink.

Ta lisas, et praegu on küll veel mõned küsimused vastamata, nagu näiteks see, kui kiiresti bussid läbi linna jõuavad. Samuti pole võimalik prognoosida, kui paljud vanemad saadavad lapsed hommikul bussi peale ja kui paljud eelistavad lüüa ise autole hääled sisse. 

«Alguses ja väiksemate laste puhul kasutab osa kindlasti oma transporti,» tõdes Kink.

Ühtlasi on direktori sõnul alusetuks osutunud hirm, et asenduspindadele kolimise tõttu õpilaste hulk koolis kahaneb. 

«Üksikuid lahkujaid on, aga esimesse klassi on rohkelt tahtjaid ja küsitakse ka eelkooli järele,» ütles Kink. Eerikal alustab septembris oma kooliteed kolm klassitäit väikseid poisse-tüdrukuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles