Eestikeelne Vikipeedia pani välja esimese kunstinäituse

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osa kunstinäitusest, nagu see tuleb nähtavale veebis.
Osa kunstinäitusest, nagu see tuleb nähtavale veebis. Foto: Kuvatõmmis

Vikipeedia on kohati nagu entsüklopeedia, ent mõneti ka muuseum, sest kogub, korrastab ja teeb kättesaadavaks teavet. «Nii on loomulik otsida koostöövõimalusi, sest seeläbi saaks seda missiooni veel edukamalt ellu viia,» selgitas Vikipeedia administraator Ivo Kruusamägi. «Esimestest suurematest edusammudest Eestis saab kõnelda seoses kunstivaldkonnaga.»

Esimeste edusammude hulka kuulub virtuaalne näitus «Otsustavad aastad enne iseseisvust: hetki Eesti kunstimaastikult 1914–18», mis on esimene kunstinäitus eestikeelses Vikipeedias. See Tartu ja Eesti kunstimuuseumiga koostöös valminud väljapanek on näha eelmisest nädalavahetusest.

Näituse sissejuhatusse – võimalik lugeda ka inglise keeles – on Ivo Kruusamägi pikalt kirjutanud Eesti Vabariigi sünnile eelnenud veristest sündmustest esimeses maailmasõjas. Need pöörasid maailmakorra pea peale ning andsid ühtlasi võimaluse Euroopale ennast taas üles ehitada, luua kiirtee kultuurilisteks muutusteks.

Väljapanek Vikipeedias annab huvilistele Kruusamäe sõnul võimaluse vaadata, «milline oli Eesti verinoor kunstimaastik neil tormistel aastatel, kus siia voogas uut teavet elust Euroopas ning oma oskusi lihvisid esimesed siit rahva seast sirgunud kunstnike põlvkonnad».

Näitusele on paigutatud peaaegu 50 reprot teostest, mis kuuluvad Tartu ja Eesti kunstimuuseumi kogudesse. Valiku on teinud Tartus Merli-Triin Eiskop ja Tallinnas Stina Sarapuu. Eiskop rõõmustas, et sel moel jõuavad Eestis loodud teosed paljude riikide kunstisõprade ette.

Väljapanek on üles ehitatud kronoloogiliselt: esimene pilt on «Merikapsad», mille Konrad Mägi maalis aastail 1913-1914, ning viimane on «Hoov», mille Herbert Lukk maalis 1918.

Kõigepealt aga märkab virtuaalnäituse külastaja fragmenti «Daami portreest», mille Aleksander Uurits maalis täpselt sada aastat tagasi. Tema loodud on ka kaks selle väljapaneku ainsat sõjateemalist teost: «Sõjamehed ratsudel» (1917) ja «Sõjaväehaigla» (1914–1917).

Esimesele kunstinäitusele eestikeelses Vikipeedias eelnes Tartu kunstimuuseumi koostöö Wikimedia Commonsi ja ühtlasi Vikipeediaga ning veebiplatvormiga Ajapaik. Selle aluseks oli väljapanek «Muutuv Tartu neljas vaates», mis oli viltuses majas novembrist 2016 märtsini 2017.

Näitus «Otsustavad aastad enne iseseisvust: hetki Eesti kunstimaastikult 1914–18» on nii uus, et selle külalisteraamatus ei olnud siinse uudise valmimise ajal veel ühtegi sissekannet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles