Kehv suvi tegi isegi seened lolliks

Eili Arula
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nii mõneski seenemetsas ajasid puravikud end tänavu harjumatult vara samblast välja.
Nii mõneski seenemetsas ajasid puravikud end tänavu harjumatult vara samblast välja. Foto: Elmo Riig / Sakala

Tänavune pikk ja külm kevad venitas suvel paljude taimede õitsemise ja viljumise mitu nädalat hilisemaks. Kuid meie metsaseentega on lugu hoopis vastupidi. Nimelt on end samblast välja ajanud juba esimesed sügisseened – lausa kuu aega tavapärasest varem.

«Et on nii jahe suvi olnud, siis osa sügisseeni, näiteks pilvikud ja puravikud, on juba praegu kasvama hakanud,» selgitas Tartu seeneteadlane Leho Tedersoo. Tema ei mäleta aastat, mil juuli keskpaigas metsades juba sügisseeni leidus.

Siiski pole Tedersoo hinnangul sügisseeni massiliselt. «Võib öelda, et pigem on neid mõned üksikud. Kõik muidugi oleneb kasvukohast,» lisas ta.

Kas sügisseeni käesoleval aastal ka juurde tuleb, ei osanud Tedersoo öelda. «Ennustamisega ma ei tegele. Kõik sõltub edasisest ilmast,» ütles seeneteadlane resoluutselt ning märkis, et sügisseened soovivad kasvamiseks piisavalt niiskust.

Riisikas ajab end sobivatel tingimustel samblast välja kolme päevaga. Kukeseenel kulub selleks umbes nädal, räägib Leho Tedersoo.

Tänavu on igati oma tiitli välja teeninud aasta seen kukeseen. Neid leidub isegi sellistes metsades, kus tavaliselt kukeseeni ei leidu. Ka need, kes metsa pole jõudnud, võivad turul veenduda, et meie metsad on kukeseeni täis. Suve hakul küsiti Tartu turul kukeseene kilo eest isegi 45 eurot. Nüüdseks on maksab kilo turgudel vaid viis kuni seitse eurot.

Need, kes metsast ikkagi riisikaid, pilvikuid või puravikke noolivad, peavad ise hoolsad olema ning endale teada-tuntud seenekohtadel silma peal hoidma. «Riisikas ajab end sobivatel tingimustel samblast välja kolme päevaga. Kukeseenel kulub selleks umbes nädal,» sõnas Tedersoo.

Et riisikad kasvavad üsna kiiresti ning seenesääse vastsed armastavad neis toituda ja kasvada, peaks riisikahuvilised pärast korralikke vihmaseid päevi tiiru metsas käima. Arvestades, et viimastel päevadel on nii vihma kui ka päikesepaistest Tartu- ja Jõgevamaale piisavalt jagunud, tasuks seenelistel juba täna sammud seenemetsa seada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles