Enne näitust rändasid kunstniku mõtted lõppmängule

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Evelin Salumaa vaatab välja aknast, mis võimaldas tal näitusele «Endspiel» liita puuvõrast ja kardinatest tekkiva valguse ja varjude mängu.
Evelin Salumaa vaatab välja aknast, mis võimaldas tal näitusele «Endspiel» liita puuvõrast ja kardinatest tekkiva valguse ja varjude mängu. Foto: Margus Ansu

Kui Evelin Salumaa alias Huupi nägi Tartu kunstimajas katusealust korterit ja sai võimaluse see endale näituse tegemiseks üürida, palus ta jätta alles põrandale pudenenud krohvilatakad ja vanad tolmused ämblikuvõrgud seintel. Nüüd mängivad need kaasa kahte tuba hõlmavas väljapanekus «Endspiel», mida saab vaatama minna alates kolmapäevast.

Kunstnik Andrus Kasemaale (1941–2016) kuulunud korterisse nr 6 siseneja kuuleb kõigepealt ukse kääksumist ja seejärel heljub tema ümber jaapanipärane mõtlusmuusika. Põrand naksub kohati. Seintel on mõned Huupi maalid, aga ka kaks tema esimest avalikkuse ette toodud fotot. Väljapanekusse kuulub ka mitmeid elamiseks tarvilikke esemeid.

Salumaa sõnul on tema maalid, kuigi esmapilgul väga vanad – lainelise ja mõranenud pinnaga –, valminud just seda korterit silmas pidades. Pildiallkirjad on saksakeelsed ja võetud malemängu teooriast. Nii näiteks tähendab Endspiel lõppmängu ja Österreichische Verteidigung on eesti keeles Austria kaitse. «Õppisin aasta alguses malet mängima,» ütles Salumaa. «Samal ajal tegin seda näitust ja mul tekkisid seosed.»

Muide, Huupi eelmisel näitusel «Plat principal», mille eest ta pälvis detsembris Tartu kõrgeima kunstiautasu, Ado Vabbe preemia, olid maalide allkirjad pärit Prantsuse köögist.

Galerist Indrek Grigori teatel saab «Endspieli» vaatamas käia kolmapäevast laupäevani kell 17–19 septembri lõpuni. Sisse pääseb kunstimaja Akadeemia tänava poolse trepikoja välisuksest pärast seda, kui on vajutatud avamisseadmel korteri nr 6 nuppu ja seejärel neljandale korrusele tõustud. Kui nupule vajutamise järel ei tule vastust, on näitus suletud.

Galerist soovitab «Endspieli» külastada ühe- või kahekaupa. Kui ukse taga on järjekord, tuleb lihtsalt oodata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles