Fotod: trofeenäitus lossikabelis heidab valgust ka kärssninast Casanova armuseiklustele (1)

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eeloleval nädalavahetusel tähistab oma 25. sünnipäeva Alatskivi kandi jahimehi koondav jahiselts Bubo. Et ümmargust tähtpäeva väärikalt tähistada, seati Alatskivi lossi kunagisse kabelisse üles veerand sajandi jooksul kogunenud põnevamad ja uhkemad trofeed.

Bubo jahiseltsi esimees Tõnis Türna rääkis, et klubi 49 liikmest tõi näitusele oma trofeesid 13 jahimeest. Üles seati ligi 80 trofeed, kusjuures kindlaks tingimuseks oli see, et need kõik pidid olema kütitud Alatskivi jahipiirkonnast.

Näitusel on esindatud enam-vähem kõik Eesti tähtsamad jahiulukid. Kõige enam on näitusel põdra- ja sokusarvi, samuti metsseakihvu, kuid imetleda saab ka ilvese- ja karutopiseid. Tõnis Türna märkis, et iga trofeega on seotud ka oma lugu, oma emotsioon – ning see on enamasti küttide jaoks olulisemgi kui eriti uhke trofee eest saadavad medalid.

Sellist nahka kandis koduseakuldi ja metsseaemise armastusest sündinud ristand.
Sellist nahka kandis koduseakuldi ja metsseaemise armastusest sündinud ristand. Foto: Peeter Kiuru

Näituse ühe omapärasema eksponaadina tõi Türna välja pruunivalgekirju metssea-, täpsemalt hübriidsea naha. Nimelt tegutses enne seakatku plahvatuslikku levikut Padakõrve külas üks seakasvatajast talumees, kelle kärssninadel oli vaba voli liikuda seal, kus hing vaid ihkas.

Eriline ringiuitaja olnud talumehe suur kult. Too südametemurdjale kohtus padrikus regulaarselt oma metsikute suguõdedega ning tihti lahvatanud nende kohtumiste käigus ka armuleek – see tõi kaasa aga selle, et lõpuks liikus piirkonnas päris mitu karja, mis koosnesidki kirjudest hübriidsigadest ehk kodusea ja metssea ristanditest. «Teistel näitustel sellist nahka ilmselt väga näha ei saa, see on selline kohalik koloriit,» muheles jahimees.

Trofeenäitus jääb Alatskivi lossis avatuks kuni 9. septembrini.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles