Tartu titaanid pürivad Soome liigasse

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuni väljas mätas veel märg, madistab Tartu Titans Turu tänava spordihoones trenni teha.
Kuni väljas mätas veel märg, madistab Tartu Titans Turu tänava spordihoones trenni teha. Foto: Margus Ansu

Kui Tartu Postimees tegi 2009. aasta lõpus esimest korda juttu siinsetest ameerika jalgpalluritest, polnud selle ala fanaatikutel peale kõva tahte suurt midagi.


Polnud treenerit, varustus oli vaid ühel mehel ja trenniajadki suudeti Turu tänava spordihoones välja kaubelda vaid hilisõhtuks.

Praeguseks on Tartu ameerika jalgpalli meeskond läbi teinud tubli arengu. Treenijate arv on kahekordistunud, varustus on peaaegu kõigil. Oma väljakut küll pole, aga trenni saab suvel teha Sepa tänava staadionil.

Rohkem kui aasta tagasi ütles jõuliste jänkide mängu maaletooja Mario Käära, et kui tartlased jalad Soomes platsile saaks, on üks suur eesmärk täidetud. Teatud mõttes see mullu nii ka läks.

Pealinna meeskonna Tallinna Tormi ridades lõi Soome II divisjonis kaasa
6-7 tartlast. Viiest kohtumisest teenitud kahe võiduga said eestlased kolmanda koha.

Mais matš meie mail

«Sel hooajal lööme jälle Soome liigas kaasa, kahjuks taas Tallinna Tormi koosseisus,» ütles Tartu klubi president Arvi Jentson, «küll aga on sel aastal tiimis juba kümme tartlast.»

Põhjanaabrite liigas on tänavu pidada kaheksa mängu. Üks kodumängudest tuleb mais tõenäoliselt Ülenurme staadionil. Mullu peeti sealsamas Tartu(maa) ajaloo esimene ameerika jalgpalli matš Tormi ja Rauma Sea City Stormi vahel. Sadakonna pealtvaataja kaasaelamisel tuli eestlastele 13:12 võit.

Tähtsusetu pole seegi, et Taaralinna tiim on vahepeal saanud ka ehtameerikaliku nime – Tartu Titans. «See tuli pika mõtlemise peale,» räägib Jentson, «valiku tegid mängijad ise. Sponsoreid meil ju pole, kes meeskonnale nime dikteerivad.»

Titansi nime all osaleti augustis Lätis Open Flag Footballi turniiril, kust tuldi koju kolmanda kohaga.

Flagball ehk lipupall on lihtsaim variant ameerika jalgpallist, kus mängitakse varustuseta ja palliga mehe mahatõmbamise asemel on eesmärk lipp vastase küljest kätte saada. «Läksime sinna ilma harjutamata ja mängust suurt midagi teadmata,» meenutab Jentson, «aga võit ei olnudki väga kaugel.»

Suvel tahavad titaanid omakorda lätlased külla kutsuda ja korraldada Arena Cupi ameerika jalgpallis. «Tallinnast tuleb üks tiim, Tartust üritame panna kokku kaks tiimi ja lätlastele otsime ka varustuse selga, et nad saaksid ka inspiratsiooni minemaks lipupallist edasi,» kirjeldas Jentson.

Saksa kogemus

Tartu «ameeriklased» on saanud endale ka esimese leegionäri. 41-aastane Tartu kõrgema kunstikooli ökoloogilise disaini õppejõud Arn Hundert­­mark on mänginud Saksa liigas (ka Saksa Dream Teamis) ligi 20 aastat. Tartu Titansi avastas ta guugeldades.

See aasta kulub sakslasel trennile, kuna mees on olnud aktiivsest ameerika jalgpallist mõni aeg eemal. See-eest kuluvad sakslase kogemused marjaks ära Tartu mitte veel väga staažikale Titans-tiimile.

«Üllatavalt talendikaid mängijaid on siin, hoolimata vähesest tegutsemisajast,» selgitab Hundertmark. «Kui nad saavad tugevaid mänge, võib see spordiala Eestis korralikule tasemele jõuda.»

Tartlased harivad ennast ameerika jalgpallis aktiivselt ka ise. Nii igasugu videote ja muu teoreetilise materjali kui ka tõhusa trenni abil. Järgmisel aastal tahetakse Soome liigas osaleda juba oma meeskonnaga. Selleks on vaja juurde nii mängijaid kui kogemusi. Sponsorgi ei teeks paha, maksab ju ainuüksi varustus 200–300 eurot.

Ühtlasi püütakse Eestis laiendada ameerika jalgpalli kandepinda. Mängitakse seda ala praegu ju vaid Tallinnas ja Tartus. Kahe tiimiga ent turniire ei korralda.

Ameerika jalgpalli meeskond Tartu Titans

• Tegutseb alates 2009. aasta sügisest.

• Tartu sportlaste vormi hinnati piisavaks, et võistelda mullu Tallinna Tormi meeskonnas Soome II divisjonis, nii saadi luua kontakte põhjanaabrite ameerika jalgpalli klubidega.

• Augustis osales Tartu Titans Lätis Open Flag Footballi turniiril, kus saadi kolmas koht.

• Eesmärk on kasvatada mängijate arvu ja osaleda juba järgmisel hooajal Soome II divisjonis Tartu Titansi nime all.

• Kodulehekülg www.tartutitans.eu.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles