Raudmehe võistlus lööb osalusrekordi

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Motohundi klubi ratturid tegid teisipäeval Raadi lennuväljal vigursõidutrenni, et lihvida sõiduoskusi, mida läheb tarvis triatlonivõistluste turvamisel ja teenindava personali transpordil.
Motohundi klubi ratturid tegid teisipäeval Raadi lennuväljal vigursõidutrenni, et lihvida sõiduoskusi, mida läheb tarvis triatlonivõistluste turvamisel ja teenindava personali transpordil. Foto: Kristjan Teedema

Laupäeval teist korda peetavale Ironmani poolpikale triatlonile Otepääl oli end eilse seisuga kirja pannud üle tuhande tipp-triatleedi ja spordihuvilise ehk arvatavalt rohkem, kui kunagi varem ühegi triatlonivõistluse ajal Eestis on olnud. 

70,3 miili ehk ligi 113 kilomeetrit pika võistlusmaa kõrval on kavas ka lühemad distantsid. Õigupoolest algas triatlonimekaks kujunenud Pühajärvel sportlik nädalalõpp juba eile, mil võisteldi avaveeujumises.

Rohkem tippe

Võistluste peakorraldaja Ain-Alar Juhansoni kinnitusel on Ironman tulnud Eestisse, et jääda. Juba praegu on korraldajatel kinnitus, et Otepää võistlus kuulub kindlasti Ironmani sarja ka tuleval suvel.

Baltimaade suurimal triatlonifestivalil lööb kaasa sportlasi 35 riigist ja stardis on ka Eesti parimad. Rohkem kui mullu on kohal elukutselisi triatleete. Avalikkuse erilise tähelepanu all on võistluseks valmistunud tänavused hea eeskuju persoonid Raivo E. Tamm ja Märt Avandi. Stardis on ka eelmise aasta eeskujud Tanel Padar ja Kalev Kruus ning hulk teisigi tuntud nimesid.

Ott Tänaku kaardilugeja Martin Järve-oja jaoks on tegemist elu esimese triatloniga.
Ott Tänaku kaardilugeja Martin Järve-oja jaoks on tegemist elu esimese triatloniga. Foto: Erakogu

Teiste seas läheb oma esimesele triatlonile rallimees Ott Tänaku kaardilugeja Martin Järveoja.

Triatlonile mineku otsus sündis tema sõnul spontaanselt, kui ta juuni lõpus otsustas sõbra esitatud väljakutse vastu võtta. Nii sportlikus kui vaimses mõttes on triatlon tõsine enda proovilepanek, sest treenitus ja valmisolek on ajanappuse tõttu minimaalne, sedastas ta.

Suurürituse korraldamisel on hindamatu osa vabatahtlikel, keda on kokku sadu. Kõigi nende soov on anda oma panus, et võistlus laabuks ning külalistel jääks Eestist hea mulje. 

Nii näiteks kogunesid Motohundi klubi mootorratturid teisipäeva õhtul tsiklitega Raadi vanale sõjaväelennuväljale, et anda lihvi vigursõiduoskustele. Eesti suurimal triatlonivõistlusel on klubi kanda nii ohutuse tagamine, kohtunike roll kui ka meditsiinitöötajate ja tehnilise abi transport, rääkimata ajakirjanikest, rääkis klubi eestvedaja Raino Verliin.

Ain-Alar Juhansoni innustamisel otsustas tänavu jaanuaris oma ellu muutuse tuua näitleja Raivo E. Tamm.

Alustas kepikõnniga

Hiljuti 52-aastaseks saanud Tamm kaalus jaanuaris 96,2 kilo ning jooksutreeninguid ei lubanud Juhanson tal alustada enne, kui 10 kilo on kadunud. Nii alustas ta hoopis kepikõnniga.

Hiljem sai jooksma hakatud ning nüüd tuleb see tal päris hästi välja. Valgas jooksis Tamm triatloni sees 10 kilomeetrit 56 minutiga. Kaal on langenud aga 80,1 kilo peale.

Baltimaade suurimal triatlonifestivalil lööb kaasa sportlasi 35 riigist.

Võistluseks valmistub Raivo E. Tamm juba talvepealinnas, kus tõusud natuke hirmutavad, nagu ta märkis. Eile pedaalis ta koos Märt Avandiga rattal Kanepisse ja tagasi. Laupäeval tuleb seda distantsi läbida kaks korda.

«Spordipisik on sees ja nüüd otsin juba võistlusi, kus kaasa lüüa,» tunnistas Tamm Tartu Postimehele. Nii on ta end kirja pannud ka 230-kilomeetrisele Tallinna-Tartu rattasõidule 20. augustil. «Eks näis, mis saab,» märkis ta. Tema senine pikim rattadistants on olnud 90 kilomeetrit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles