Põltsamaa lähistele tuleb uhke veespordikeskus (1)

Johannes Voltri
, Tartu Postimehe suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põltsamaa vallavanem Toivo Tõnson (vasakult), arendusnõunik Kristi Klaos ja volikogu esimees Indrek Eensalu Kamari järve ääres.
Põltsamaa vallavanem Toivo Tõnson (vasakult), arendusnõunik Kristi Klaos ja volikogu esimees Indrek Eensalu Kamari järve ääres. Foto: Margus Ansu

​Lähiaastatel saab tegelikkuseks kohalike vallavõimude pikalt hellitatud mõte veespordikeskusest Põltsamaa külje all. Selle nädala alguses otsustas ettevõtluse arendamise sihtasutus piirkondade konkurentsivõime tugevdamise investeeringute taotlusvoorus eraldada Põltsamaa valda rajatavale Kamari järve veekeskusele ligikaudu 1,6 miljonit eurot.

Video: InfraBIM OÜ

Läheduses haruldane

Põltsamaa valla arendusnõuniku Kristi Klaose sõnul tuleb Kamari järvele Eestis ja naaberriikides haruldane 838 meetri pikkune ringsüsteemiga veesuusa ja -laua kaabelpark, mis võimaldab suusatajatele ja lauatajatele kiirust kuni 50 km/h. Vedajaks ei ole pargis aga mitte eessõitev paat, vaid sissepoole kaldu tornidele kinnitatud tross. «Nii nagu mäkke veetakse suusatajaid,» selgitas ta tööpõhimõtet. 

Parki saab Klaose sõnul korraga kasutada kuni kümme sõitjat, keda ootab rajal ees 16 erineva raskusastmega hüppeelementi. Sellisena eristub ringsüsteemne rada mastaabilt Männiku, Harku, Otepää, Rahinge ja Tõrva omast, kus korraga saab olla vaid üks sõitja. Klaos ütles, et plaani järgi jääb kaabelpark avatuks aasta läbi, nii et talvel saaks suusatada ja lauatada lume peal.

Seal ei lähe märjaks mitte ainult veest, vaid ka higist, ütles Toivo Tõnson.

Uudsena Balti- ja Põhjamaades tuleb Kamari järvele ka veepealne seiklusrada, kus peab mitmesugustest kummist takistustest üle ronima. «Seal ei lähe märjaks mitte ainult veest, vaid ka higist,» iseloomustas rada vallavanem Toivo Tõnson.

Veespordipargi rajamisel abiks olnud veelauduri ning Rahinge veelauapargi eestvedaja Martin Bachmanni sõnul on uus park igati tervitatav, sest nii saab suurvõistlusteks treenida ka Eestis. «Siiamaani ei olnudki meil siin kuskil harjutada, kõige lähem kaablipark on Kesk-Soomes, Tartust ligi tuhande kilomeetri kaugusel,» ütles ta. Ühtlasi saab tema sõnul siis Eestis pidada rahvusvahelise mastaabiga võistlusi.

Seda, et uue pargi valmimise järel Rahingel harjutajaid vähemaks peaks jääma, Bachmann ei peljanud. Pigem vastupidi. «Rohkem harjutamisvõimalusi toob endaga kaasa ka rohkem sõitjaid,» lootis ta.

Külastajaid üle Eesti

Ka Põltsamaa külje alla rajatava veespordipargi eestvedajad ei karda külastajate vähesust. «Kindlasti tullakse parki kogu Eestist,» oli volikogu esimees Indrek Eensalu kindel. Ta lisas, et kuna selliseid parke on lähiriikides väga vähe, siis hakatakse Põltsamaale väga tõenäoliselt sõitma ka neist. Samuti olla Põltsamaa linnas piisavalt selliseid noori, kes pargist saadavast adrenaliinist on väga huvitatud.

Veespordiparki ühes ümbritseva kompleksiga hakatakse rajama 2018. aasta kevadel, valmis peaks see saama 2019. aasta suveks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles