Raadi kalmistu peavärava parkla jääb edaspidi suletuks (1)

Liisa-Lotta Veiken
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raadi kalmistu peavärava kõrval asuv parkla on nüüdsest omaniku soovil traataiaga ümbritsetud ja sinna saab autosid parkida ainult siis, kui toimub mõni suurem matus.
Raadi kalmistu peavärava kõrval asuv parkla on nüüdsest omaniku soovil traataiaga ümbritsetud ja sinna saab autosid parkida ainult siis, kui toimub mõni suurem matus. Foto: Kristjan Teedema

Linlased on harjunud, et Raadi kalmistul käies võib parkida peavärava juures olevale asfaltplatsile. Tegelikult on see maa eraomandis ja maaomanik Doff Petolai otsustas, et ei soovi platsi edaspidi linnale rentida. Ta plaanib hakata seal müüma hauakive ja muud surnuaeda vajalikku

Tartu abilinnapea Valvo Semilarski on enda sõnul uurinud kinnistu omanikult, kes seni on rentinud kalmistule kuuluvas hoones ruume ning müünud seal hauakive ja kirste, kas saaks temalt parklat edasi rentida. 

Semilarski sõnul jäi kokkulepe selline, et suurema matuse või pühade ajal tuleb Petolai avalikkusele vastu ja avab parkla tasuta. 

«Pakkusin ka varianti, et ta teeks ühes parkla otsas oma toimetusi ja linn rendiks teist osa ning teeks aia vahele, aga nii ta ikkagi ei soovinud,» ütles Semilarski. 

Olen 12 aastat lasknud inimestel siin tasuta parkida ja ise koristanud nende järelt. Siin peeti öösel pidusid ja hommikul käisin süstlaid korjamas, ütles Doff Petolai.

Abilinnapea sõnul otsitakse probleemile lahendust ja linnaplaneerijatega on räägitud, et parkida võiks ka Liiva tänava äärde. «Üks võimalik lahendus on korrastada peaväravast vasakule mineva Kalmistu tänava haljasala ning rajada sinna parkimiskohti juurde,» nentis ta. 

Teine linnaplaneerijatega läbi räägitud võimalus on Semilarski sõnul teha vana Võidu tehase territooriumi juurest läbipääs kas Narva maanteele või lähedal asuva Maxima taha parklasse, kuid seda tuleb veel arendajatega arutada.

Linna asutuse Kalmistu juhataja Enn Veenpere sõnul ei ole praegune olukord kuigivõrd traagiline, sest maaomanik on nõus erandkorras platsi avama ning parkimiskohti plaanitakse juurde luua. 

Kinnistu omanik Doff Petolai rääkis, et sulges platsi eelkõige seetõttu, et inimesed hakkasid parklat kurjasti ära kasutama. «Siia ilmus juba autoärikas, kes müüs pool aastat parklas oma autosid,» ütles Petolai. «Olen 12 aastat lihtsalt lasknud inimestel siin tasuta parkida ja ise koristanud nende järelt. Siin peeti öösel pidusid ja hommikul käisin süstlaid korjamas.»

Petolai rääkis, et parkimiskohtadega suurt probleemi pole, sest enamasti parkisid sinna oma autod vana Võidu tehase territooriumil tegutsevate ettevõtete töötajad. 

Viimati, kui ta matuste ajal parklat lahti hoidis, pargiti sinna vaid kümme autot. 

Petolai ütles, et ta tahaks vahelduseks ka rahulikumat elu elada ja plaanib platsile teha kergehitise, siin on hea võimalus hauakive ja muud surnuaeda vajalikku kaupa müüa. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles