Jõgeva linnapea öistest põlengutest: ikka on mindud ja põlema pandud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Päästjad said eile mõni minut enne keskööd teate, et Jõgeval Olerexi tankla naabruses põleb Eesti Raudteele kuuluv vana suur ladu. Kui päästjad kohale jõudsid, ulatus leek katusest välja, tules oli pool hoonest. Kolmveerand tundi hiljem tuli järgmine väljakutse: Jõgeva kesklinnas põles turuputka.

«Selge, et ise ei saanud need hooned põlema minna,» ütles Lõuna päästekeskuse kommunikatsioonijuht Marek Kiik. «Laohoone uksed ja aknad olid laudadega suletud. Seal on tegemist kas hooletuse või süütamisega, uurimine selgitab, mis oli tulekahjude põhjuseks.»

Laohoonet, mille mõõtmed on 42 x 7 meetrit, kustutasid Jõgeva päästjad kahe autoga, Põltsamaa ja Tabivere päästjad, Palamuse vabatahtlikud päästjad ja Tartu operatiivkorrapidaja. Tules oli pool laost, põleng oli kõige ägedam hoone Tartu-poolses otsas, teise otsa tuli ei levinud.

Pole üksik koht

Kell 00.45 said päästjad teate, et Jõgeva kesklinnas Suurel tänaval põleb turul müügikiosk. Paari ruutmeetri ulatuses põlenud putka välisseina kustutasid päästjad kümne minutiga, tuli kioskis võimust ei võtnud.

Raudteejaama lao tulekahju kustutamine lõppes alles kell 2.25. «Seinad on söestunud, pilt on nukker,» kirjeldas täna hommikul lao juures avanenud pilti Jõgeva linnapea Raivo Meitus.

Vaksalist veidi eemal asuv suur ladu ei ole üksikus kohas, selle vastas on tankla ja bussijaam. «Seal on ikka mindud ja hoone põlema pandud, minu teada laos elektrit sees ei olnud,» ütles linnapea.

Sama meelt on ta põlenud laohoonest ligi pool kilomeetrit eemal Suurel tänaval asuva  turuputka süttimise asjus. «Putka alus oli ühest nurgast põlema pandud,» rääkis Raivo Meitus. «Iga augusti alguses juhtuvad meil linnas halvad asjad. Mullu augustis lõhuti haigla seina ja bussiootepaviljon ning soditi seinu.»

Jõgeva kesklinnas, bussijaamas ja tanklas on üleval valvekaamerad. «Politsei vaatab salvestused üle ja viib otsad kokku,» märkis linnapea.

«Tõenäoliselt oli nende tulekahjude taga kellegi kuri käsi,» ütles Marek Kiik. «Asja uurib nüüd politsei, Eesti Raudtee teeb laohoone põlengu pärast politseisse avalduse. Müügikioski omanik ei soovi politseile avaldust teha, ju oli kahju väike.»

Kas Jõgeval võib tegutseda süütaja?

Juba öösel kustutustööde järel ning ka täna hommikul tegid nii päästeameti töötajad kui ka politseiuurijad sündmuskohal aktiivselt tööd selgitamaks nende põlengute täpsemaid asjaolusid. Muu hulgas uurisid sündmuskohta asitõendite kogumiseks kriminalistid, võeti proove ekspertiiside jaoks ning küsitleti kohalikke inimesi. 

Jõgeva politseijaoskonna menetlusteenistuse vanema Tauno Pärli sõnul ei ole praeguseks kedagi öises süüteos kahtlustatavana kinni peetud. Asjaolude väljaselgitamiseks alustati menetlust. 

Samasugune tulekahju – põlema läks mahajäetud ja elektrita vana klubihoone – leidis Jõgevamaal Jõgeva alevikus aset ka mullu kevadel. Ka siis oli selge, et maja päris ise tuld ei võtnud. Kas Jõgeval võib tegutseda süütaja? Pärli ütles täna Postimehele, et vana klubihoone põlengu tekkepõhjuste selgitamiseks alustati toona väärteomenetlust. 

«Et selles põlenud kahekorruselises kasutuseta majas puudus elekter, mis välistas elektriseadmest tuleneda võivad õnnetused, asusid politseiuurijad selgitama, kas tuli hoones võis valla pääseda kellegi hooletusest või tahtlikust tegevusest. Selleks koguti sündmuskohalt kõikvõimalikku infot ning vesteldi lisainfo saamiseks ka kohalikega. Seni ei ole aga korrakaitsjatel õnnestunud selle tulekahju asjaolusid veel päris lõpuni lahti harutada, mistõttu ei ole selle menetluse raames tänaseks veel kellelegi kahtlustust esitatud ning menetlus jätkub.»

Pärli tõi välja, et möödunud lehekuust tänaseni on korrakaitsjad alustanud ligemale kümme kriminaalmenetlust erinevais Jõgevamaa paigus eri asjaoludel puhkenud tulekahjude uurimiseks. 

«Et need tulekahjud on jagunenud selle ligemale pooleteise aasta jooksul üle kogu Vooremaa ning on olemuselt üksteisest erinevad, ei ole korrakaitsjatel seni alust neid omavahel seostada. Valdavalt on tulekahjud selle aja vältel puhkenud kas Jõgeval, Mustvees või Põltsamaal ning nende seas on olnud ka paar õnnetusjuhtumit ning lahtise tulega hooletut ümberkäimist. On olnud nii maha jäetud kui ka ehitusjärgus olevate hoonete põlenguid, aga ka tulekahjusid abihoonetes, ning ühel korral süttis traktor,» rääkis Pärli.

Kui kellelgi on infot, mis aitaks selgitada tänaöiste tulekahjude üksikasju – keegi nägi kahtlast toimetamist, kahtlasi isikuid –, palutakse sellest teatada politsei telefonil 612 3000 või mobiilil 5330 7139.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles