Konguta vallas võtsid vanad vallajuhid võimu üle

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konguta vallas vahetusid kaks ja pool kuud enne kohalike omavalitsuste volikogude valimisi volikogu esimees ja vallavanem.
Konguta vallas vahetusid kaks ja pool kuud enne kohalike omavalitsuste volikogude valimisi volikogu esimees ja vallavanem. Foto: Konguta vald

Puhkamisest või suvisest unisusest pole Konguta vallas jälgegi: eile vabastas vallavolikogu ametist vallavanem Esta Tamme, kelle asemel hääletati ametisse ka varem seda tööd teinud Agu Kasetalu. Vähem kui nädal tagasi, läinud kolmapäeval, valis volikogu oma uueks esimeheks aga endise vallavanema Aivar Õuna.

Esta Tammelt ei õnnestunud selgitusi saada, täna päeval ta telefonile ei vastanud. Konguta vallavolikogu 26. juuli istungi protokollis seisab, et volikogu liikmed Aivar Õun, Jüri Lamp, Agu Kasetalu, Margus Reinoja ja Mati Miil esitasid vallavanem Esta Tammele umbusaldusavalduse hankemenetluse tingimuse rikkumise ja valla raha ebaotstarbeka kasutamise eest.

Hankemenetluse tingimuse rikkumise all peeti silmas, et vallavalitsus ei korraldanud Annikorgu rajatud nahakunstnik Eduard Taska platsi rajaja leidmiseks riigihanget. Esta Tamm on 28. juunil peetud volikogu istungil selgitanud, et esialgu plaaniti plats rajada väiksema hinnaga, mis ei läinud riigihanke alla, ning sellepärast hanget ei korraldatud.

Pikad läbirääkimised

«Vallavanema umbusaldamiseks oli mitu põhjust,» ütles Konguta vallavolikogu esimees Aivar Õun. «Taska plats on vallas tänavune kalleim töö, mille tegemiseks ei korraldatud hanget. Platsi tegemise hind on mitu korda tõusnud, nüüd on see juba 40 000 euro alla.»

Teiseks põhjuseks nimetas ta vallaelanike nurinat teede seisukorra üle. «Ehitame kallist Taska platsi, aga teed on hukas,» märkis ta ning rõhutas, et Kongutas on tegemist uue koalitsiooni, uue vallavõimuga. «Paraku on nii, et kui vahetub volikogu esimees, siis tuleb ka uus vallavanem,» ütles Aivar Õun. «Esta Tamme vastu pole mul midagi.»

Aivar Õun on volikokku valitud valimisliidu Ettevõtlik Konguta liikmena, kuid selle valimisliidu inimestega ta enam koostööd ei tee, sest koos sotsiaaldemokraatide nimekirjas kandideerinud inimestega avaldasid talle mullu varakevadel umbusaldust ka oma valimisliidu liikmed.

Nüüd teeb Aivar Õun koostööd sotsiaaldemokraatide nimekirjas volikokku valitud inimestega, kelle hulka kuulub ka eile vallavanemaks valitud Agu Kasetalu. «Nad võtsid ise minuga ühendust, olen nendega mitu kuud läbirääkimisi pidanud,» rääkis Aivar Õun.

Ta toonitas, et valla juhtide vahetamise taga pole mingit kättemaksu. «Meil on ikka mure valla pärast,» rääkis Aivar Õun. «Eesmärk on teha vald enne valimisi korda. Teed on korrast ära, tee ääres on viidadki lääpas, nii ei kõlba, jääb laguneva valla mulje.»

Tuttav amet

Esta Tamme valis Konguta volikogu vallavanemaks 2016. aasta märtsi keskel, pisut pärast seda, kui umbusaldusega oli vallavanema ametist vabastatud Aivar Õun. Eilsel volikogu istungil valiti Konguta vallavanemaks Agu Kasetalu, kes pidas sama ametit ka aastatel 2002–2009.

«Pole väga praktiline vahetada mõni kuu enne omavalitsuste ühinemist välja volikogu esimees ja vallavanem, õigem oleks ühinemine lõpule viia neil, kes sellega tegelesid,» kommenteeris Konguta vallas toimuvat volikogu liige Märt Meesak. Tema vabastas volikogu umbusalduse tõttu volikogu esimehe kohalt tänavu mai lõpus.

«Aga viis volinikku nii tahtsid ja otsustasid,» tõdes Märt Meesak. «Vallavanema umbusaldamist volikogus pikalt ei selgitatud. Öeldi, et on sündinud uus koalitsioon. Enne minu umbusaldamist 31. mail polnud meil koalitsiooni ega kellegi vallavanemat või volikogu esimeest. Nüüd on väidevalt uus koalitsioon Õuna 2016. aasta märtsis umbusaldanud sotside ja Aivar Õuna vahel, kokku viis volikogu liiget. Tundub, et ka omavalitsuste ühinemisel makstavad hüvitised motiveerisid sellist sammu astuma, vallavanem ja volikogu esimees saavad ametist lahkudes kuue kuu palga.»

Konguta ja Puhja, Rannu, Rõngu ja Palupera vallast ning Elva linnast saab sügisel Elva vald.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles