Tartlaste meelt lahutavad mürtsuvad muusikapalad

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puhkpilliorkester Tartu eesotsas peadirigent Margus Kasemaa ja rivitrummaritega liigub esinemispaika.
Puhkpilliorkester Tartu eesotsas peadirigent Margus Kasemaa ja rivitrummaritega liigub esinemispaika. Foto: arhiiv

​Taas saab Tartus suveharjal kuulata kesklinnas tänaval mürtsuvat muusikat, mida tekitavad enamasti hõbedaselt või kuldselt säravad puhkpillid. Kaheteistkümnes rahvusvaheline puhkpillifestival «Mürtsub pill» tuleb kuulajate ette tasuta kontsertidega reedel ja laupäeval.

Vaikselt algab puhkpillimuusikute pidu pihta juba täna õhtupoolikul. Selleks on meenutustseremoonia Raadi kalmistu keskväljakul, korraldab puhkpilliorkester Tartu eesotsas peadirigendi ja juhatuse esimehe, festivali kunstilise juhi Margus Kasemaaga koostöös Tartu kultuurihoone sõprade seltsinguga.

Kasemaa sõnul on kavas meenutada Tartu ja Tartumaa teenekaid puhkpillijuhte ja -muusikuid, käia ka kalmudel, et viia lilli ja süüdata küünlad. «See on südameüritus, kus põhitähelepanu ei ole pillimängul,» lisas ta.

Suureks puhkpillipeoks läheb reede õhtul kesklinnas Küüni tänaval. Kontserdid vaheldumisi kahel laval jätkuvad laupäeva hommikul ja kestavad pühapäeva esimese tunni lõpuni. Tänavusel festivalil osaleb kolm- ja poolsada muusikut, kellest kolmandik tuleb välismaalt.

«Mürtsub pill» on festivali kunstilise juhi sõnul vajalik selleks, et arendada puhkpillimuusikat kui tegevusvaldkonda, ja ka selleks, et inimestel oleks huvitav aega veeta. «Muusikat võiks Tartu olla kogu suvi täis,» lisas ta.

Kahel muusikapeo päeval saab Küüni tänaval vaadata fotonäitust nii festivali kui ka Tartu kultuurihoone ajaloost. Fotode valik riputatakse raekoja i-punkti esmaspäeval ja see jääb sinna kuu lõpuni.

Kesklinnas Mürtsuvad pillid ja põrisevad trummid

  • 12. rahvusvaheline puhkpillifestival «Mürtsub pill» algab Tartu kesklinnas Küüni tänaval kaubamaja kõrval 4. augustil kell 18.
  • 4. ja 5. augustil esinevad kahel laval puhkpilliorkestrid ja -ansamblid, bigbändid ja solistid meilt ja mujalt.
  • 5. augustil kell 18 annab kontserdi festivali ühispuhkpilliorkester.
  • Eesti Rahva Muuseumis esinevad 6. augustil kell 11 Postkvintetten Brass Rootsist ja kell 12 puhkpilliorkester Sigulda Lätist.
  • Täna kell 17 algab Raadi kalmistu keskväljakul teenekate puhkpillijuhtide ja -muusikute mälestustseremoonia.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles